Știri

Consiliul Local Câmpina va lua în discuție acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem misionarului laic Paolo Gozzo

Potrivit ordinii de zi a ședinței Consiliului Local Câmpina ce va avea loc joi, 28 ianuarie, aleșii locali vor dezbate, printre altele, și un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului Câmpina misionarului laic Paolo Gozzo, trecut prematur în neființă la sfârșitul anului trecut, în urma infectării cu virsul SARS-CoV2.
Inițiativa membrilor comisiei de cultură, prezidată de Liviu Briciu vine pe fondul unei scrisori deschise înaintată Primăriei și Consiliului Local de către Corina Giurcă, cea care îl înlocuiește pe regretatul Paolo Gozzo la conducerea Asociației Inima Sfântă a lui Isus (AISI), ONG-ul prin intermediul căruia misionarul Italian s-a îngrijit de educația și soarta multor copii cu problem din comunitatea câmpineană.

Casa din cartierul Voila pe care Paolo a construit-o în regie proprie pentru a se ocupa de copiii aflați în centrele de plasament

„Începând cu 2003, dl Paolo Gozzo s-a ocupat fără odihnă de alfabetizarea copiilor din cartierele sărace ale orașului, aceste acțiuni fiind o continuare a acțiunilor de voluntariat pe care acest om le-a făcut de-a lungul vieții și în Bosnia-Herțegovina și Albania. În anul 2005, datorită numărului impresionant de participanți, a înființat Asociația AISI (Inima Sfântă a lui Isus) cu care a continuat activitatea de alfabetizare și educare a copiilor. Cei 17 ani de muncă, prin acțiuni de voluntariat, cu voință, răbdare și o credință greu de înțeles, au făcut ca noi, membrii Comisiei de sănătate, cultură, învățământ, culte și tineret, sport și turism din Consiliul Local Câmpina, să oferim acest titlu de cetățean de onoare post-mortem al municipiului Câmpin d-lui Paolo Gozzo, să ne exprimăm recunoștința totală față de acest OM” – se arată, între altele, în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului (Liviu Briciu, Florin Marcu, Dan Nica, Andrei Duran, Liviu Davidescu).

Corina Giurcă

Publicăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă prin intermediul căreia Corina Giurcă, vicepreședinte AISI, le cere aleșilor să onoreze memoria celui care a fost Paolo Gozzo.
„In atenția d-lui Primar Alin Moldoveanu și a Consiliului Local Câmpina
Mă numesc Corina Giurca și începând cu data de 23.11.2020, Asociatia A.I.S.I., reprezentată până la acea dată de dl Paolo Gozzo, misionar laic timp de 17 ani in orașul nostru, a trecut, pe neașteptate, in grija mea, ca urmare a tragicului eveniment de care am convingerea ca sunteți la curent.
Imi permit să calc peste principiile d-lui Gozzo, și anume dezinteresul total asupra afirmării și voi sublinia cu precădere de ce mi-am permis să va scriu aceste rânduri. Răpesc din timpul dvs pentru a da mărturie a ceea ce Paolo a insemnat pentru orașul nostru.
In anul 2003 poposea pe aceste meleaguri, lăsând in spate acțiuni de voluntariat in Bosnia- Hertegovina si Albania, unde și-a imbogățit experienta facerii de bine printre copiii orfani urmare a razboiului, inconjurat fiind de arme și armate.
Romania, in speță Câmpina, a fost a treia și definitiva sa alegere.
Incepand cu 2003 a inceput timid dar cu o voință fără egal alfabetizarea copiilor din cartierele sărace ale orașului, pe care și azi, oricât am incerca să le ascundem, se fac văzute și simțite.
Alerga timp de 10-12 ore zilnic intre zone pentru intocmirea de recensăminte, lecții de citire, descoperirea necesarului și acoperirea lui pentru a nu exista piedică in educația niciunui copil doritor de carte. S-a reușit? Aș fi tristă să leg nerecunoștința acelei perioade la ceea ce a urmat.
In anul 2005, datorită numărului impresionant de beneficiari, s-a dorit trecerea oficială in plan juridic și așa s-a inființat ceea ce și azi numim Asociatia A.I.S.I. (Inima Sfântă A Lui Isus).
Aceasta a reprezentat punctul cheie in misiunea lui, misiune socială ce a durat 17 ani, plină fiind cu nenumarate suisuri și coborâșuri.
Dl Gozzo a fost omul care a format caractere, a știut și dorit să-și folosească darurile prezente in sine, a luptat impotriva dominațiilor, violențelor fizice și sufletești, a discriminării, pentru fiecare copil in parte. Nu toți au ințeles, dar acum, copiii de atunci, adulții de azi, sunt martorii forței sale.
La nivel local au fost momente in care nu l-am meritat, iar astăzi nu l-am merita din nou. Prea multe situații in care s-a uitat infrigurat la decizia mai marilor l-au făcut involuntar participant la acel fagure putred, plin de gesturi atipice prinse intr-insul. Sunt dovezi vii scrise ale tuturor piedicilor din cauza cărora a căzut și pentru care simplul gând la copii l-a făcut să se ridice. A luptat ca multe institutii care nu știau ce să facă sau care greșeau, să infrunte realitatea, scoțând nenumărate probleme de sub tăcere.
Atașez acestei scrisori câteva articole și fotografii, mărturii viabile ale celor 17 ani de muncă trudită in favoarea comunității câmpinene.
Trăim in majoritatea timpului in minciuni, rele voințe, dezinformări urcate pe aceleași trepte cu adevărurile care ar trebui să ajunga la oameni.
Paolo a fost și va fi un adevăr, de aceea imi permit să cer ca dvs, reprezentanți ai institutiilor, să-i atribuiți titlul binemeritat de cetățean de onoare al urbei noastre. Garantez și țin să subliniez cu precădere că pentru Paolo nimic din toate astea n-ar fi contat. Si-a folosit cu bună știință propria voință, propria ambiție, propria răbdare, nu pentru afirmări personale, ci in numele unei credințe greu de inteles pentru noi.
Parcursul A.I.S.I. nu poate fi catalogat ca o banalitate a unui bine făcut fără autor și fără prea multi complici. Vă aduc aminte mai inainte de orice lucru că sunteți majoritatea părinti, părinți ce doresc binele copiilor lor și o conduită exemplară pentru fiecare in parte. Ca om cred că exemplele bune trebuie să marcheze etape istorice, mai ales când au impact ascendent și favorabil.
Vă scriu azi, la mai bine de o lună de zile de când s-au cunoscut sorții și au fost ingrozitori, de când A.I.S.I. iși plânge pierderea, inaintând printre confuzii și deziluzii morale ducând cu sine ultimul proiect pe care Paolo l-a predat subit, proiect situat in cartierul Voila, care nu va face nimic altceva decât ce el ne-a invățat a face: binele. Datorită moștenirii faptelor sale bune, dincolo de orice diplomă, de orice titlu, vom ști cu siguranță că așa arată in mod concret, clar și simplu, un cetățean de onoare.
V-aș ruga să nu reducem totul la reflexe primitive și instinctive, deasupra cărora ar pluti indiferența, ci să fiți unelte ale unei bune decizii“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare