Știri

Conferinţele Cercului Literar la Casa de Cultură „Geo Bogza” (II)

”Epigrama românească de-a lungul timpului”- prezentator Ştefan Al. – Saşa

Moto: „Epigrama este jocul în care inteligenţa musteşte ca şampania” (Şerban Cioculescu)

Epigrama, ca specie a poeziei lirice, este cunoscută încă de la vechii greci când desemna acele scurte inscripţii de pe pietrele funerare sau de pe diverse opere de artă. În literatura universală s-au evidenţiat epigramiştii: Simonide (Grecia), Voltaire (Franţa), Lessing (Germania), Puşkin (Rusia) ş.a., în literatura noastră: G. Topârceanu, G. Ranetti, Cincinat Pavelescu, R. Rosetti, Al. O. Teodoreanu (Păstorel), Tudor Arghezi, Al. Clenciu, iar pe plan local: Petre Luncaşu, Petru Băneşti, Ion Miclescu, Ştefan Al. Saşa.
În acest context, joi, 22 martie, la Casa municipală de Cultură au continuat Conferinţele Cenaclului Literar „Geo Bogza”, cu tema: „Epigrama românească de-a lungul timpului”, susţinută de poetul Ştefan Al. Saşa.
Activitatea, moderată de scriitorul Florin Dochia, a reunit cenacliştii locali şi pe iubitorii de literatură de calitate.

„Trăim într-un secol al tehnologiilor de vârf şi al globalizării, dar şi al luptei pentru resurse – a citat Saşa din lucrarea «Cuvinte despre epigramă» de Sorin Olaru. Lumea de azi este într-o continuă mişcare. De aceea, poate, credeţi că este un demers desuet să ne aplecăm asupra unui subiect ca epigrama. Cu atât mai mult cu cât ea a fost considerată de multe ori o Cenuşăreasă a literaturii. Şi totuşi, epigrama a rezistat timpului (…). Majoritatea vechilor epigrame greceşti şi latine nu sunt decât catrene morale sau madrigale. În ceea ce priveşte epigrama românească, ea s-a dezvoltat de-abia spre sfârşitul secolului al XIX-lea”.
Lectorul reuniunii a punctat, de asemenea, câteva elemente definitorii ale epigramei: conceptul etimologic (epi – deasupra; gramma – inscripţie), cerinţe (amicală, de bun simţ, lipsită de grosolănie, să nu se lege de defectele fizice) etc.
Conferinţa a continuat cu lecturarea unor epigrame, făcută alternativ de Ştefan Al. Saşa şi Florin Dochia, din care am reţinut: „Partidele de opoziţie: Că-s de margini sau de centru/ Se trudesc, accidental,/ Să producă beţe pentru/ Carul guvernamental” sau „Retrocedare: Am sperat s-o duc mai bine/ Votându-vă pe alde voi,/ Ajuns acum ca vai de mine,/ Îmi vreau speranţa înapoi” – autor Ion Miclescu; „Inegalitate: Trei medici mari l-au operat,/ Dar bietul om a decedat!/ Te miri? Era normal, cum vrei/ Să lupte omul contra trei?” – autor Petruş Luncaşu; „Eficacitate: Eu ştiu c-ai să mă-nşeli de mâine/ Şi, fiindcă n-avem bani de pâine,/ Te rog să-ncepi de-acuma treaba,/ Dar pe dolari, nu pe degeaba” – autor Petru Băneşti.
Un alt moment important al conferinţei l-a constituit prezentarea de către Al. Saşa a recentei lucrări «Trident Quintus», o interesantă retrospectivă de satiră şi umor.
Admirabila reuniune literară, răsplătită cu ropote de aplauze, s-a încheiat cu un set de epigrame din cartea «Forme fixe şi… libertine», de Ştefan Al.-Saşa, în lectura autorului: „Titlu prescurtat: Lumea ştie că o soacră/ Peste tot e poamă acră,/ Da-n această epigramă/ A mea a rămas doar… poamă” sau „Unui medic ginecolog: Când cizmarul n-are ghete/ Şi geambaşul n-are cai,/ Consultându-le pe fete,/ Tu ce trebuie să n-ai?” sau „Explicaţie: De când colegul meu mă sapă/ Trecuta-u ani şi ani de zile,/ El cu lopata-mi face groapă/ Iar eu o nivelez cu pile”.
Theodor MARINESCU

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare