BREAKING NEWSȘtiri

Cine va administra Piața Centrală din Câmpina?!

Prezent zilele trecute în studioul Oglinda de Azi, la emisiunea moderată de Florin Frățilă, președintele interimar al PSD Câmpina, Dan Ioan Mușat, a comentat pe larg, între alte subiecte abordate, intenția primarului Alin Moldoveanu de a desființa Serviciul Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare (SPAEPCA), afirmând că proiectul de hotărâre inițiat de edil și supus dezbaterii publice dă dovadă de neseriozitate, întrucât atât semnatarii rapoartelor de specialitate, economiștii și juriștii Primăriei, cât și primarul, ca inițiator, n-ar fi ținut cont de raportul anual, cu explicații detaliate, întocmit de conducerea Pieței Centrale.


„Primarul Moldoveanu s-a grăbit să ceară desființarea SPAEPCA fără o analiză serioasă și fără să aștepte raportul anual al specialiștilor de la Piață, care au explicat cu date concrete faptul că anul 2020 nu poate fi luat drept unul de referință în activitatea pieței, așa cum se încearcă de către inițiatorul proiectului. În 2020 au existat multe influențe negative în activitatea curentă a Pieței, cum ar fi cheltuielile și pierderile generate de măsurile de restricție pe timp de pandemie, dar și cheltuielile cu plata drepturilor salariale în baza unor hotărâri judecătorești. De fapt, primarul Moldoveanu a și recunoscut, la d-voastră în emisiune, că Piața este rentabilă până la un punct, ceea ce este foarte adevărat și demonstrat de directorul Pieței în raportul pentru anul 2020. Mai mult de-atât, dl. Nistor a propus în ultimii ani, inclusiv în raport, soluții pentru rentabilizarea activității, însă nimeni nu l-a băgat în seamă. Cum să vii și să ceri desființarea Serviciului Piață pentru că nu este rentabil, fără să aștepți măcar analiza și explicațiile celor de acolo?! De asta spun că proiectul de hotărâre privind desființarea SPAEPCA propus de primarul Alin Moldoveanu dă dovadă de neseriozitate! Piața trebuie să rămână în subordinea Consiliului Local și noi asta o să votăm!” – a explicat Dan Mușat.
Afirmațiile lui Mușat sunt susținute de raportul de activitate pentru anul 2020 semnat de directorul Pieței Centrale, Marian Nistor, trimis atât primarului, cât și comisiilor de specialitate ale Consiliului Local în data de 1 martie 2021. În raport se regăsesc explicații detaliate, atât privind „influențele negative asupra bugetului Pieței”- total pierderi 534.984,08 lei, cât și propunerile pentru eficientizarea SPAEPCA (v. facsimil).

Pe de altă parte, „proiectul de hotărâre privind desființarea SPAEPCA, serviciu cu personalitate juridică aflat în subordinea Consiliului Local”, semnat de primarul Alin Moldoveanu și postat pe site-ul Primăriei spre consultare publică în data de 18 februarie a.c., cuprinde rapoarte de specialitate avizate favorabil din partea Direcției Juridice, Direcției Economice, a Serviciului de Administrare a Domeniului Public și Privat și a Secretarului General al municipiului Câmpina. Până în prezent, avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, respectiv Comisia de buget-finanțe și Comisia de administrație publică locală, nu au fost încă formulate, având în vedere că, cel mai probabil, proiectul de hotărâre va fi discutat în legislativul local la sfârșitul lunii aprilie 2021.
Așadar, primarul Alin Moldoveanu propune ca începând din data de 20 mai 2021, Serviciul Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare să fie desființat, iar activitatea acestuia să fie preluată de un compartiment funcțional din cadrul aparatului de specialitate al primarului. În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, primarul Alin Moldoveanu își explică intenția, subliniind, între altele, următoarele: „Analizând organizarea și funcționarea acestui serviciu, în raport cu subvențiile acordate, precum și având în vedere oportunitatea reorganizării Aparatului de specialitate al Primarului, a rezultat că activitatea specifică acestui serviciu se poate realiza în condiții de eficiență prin intermediul unui compartiment funcțional înființat în cadrul aparatului de specialitate al Primarului. În această situație, angajați ai serviciului public aflați în perioada de preaviz, vor putea ocupa, prin transfer, în condițiile legii, posturile vacante din acest compartiment. La baza analizei a stat situația prezentată de Direcția Economică cu privire la subvențiile acordate din bugetul local, atât pentru funcționare, cât și pentru dezvoltare și veniturile din chirii virate de acest serviciu la buget, din care rezultă un deficit în anul 2020 în cuantum de 236.140 lei”.
Potrivit raportului de specialitate al Direcției Economice, desființarea SPAEPCA ar putea aduce o economie de aproximativ 2.000.000 lei în perioada 2021-2024, chestiune care, alături de planul de restructurare a organigramei în administrația publică locală, stă la baza deciziei primarului de a desființa acest serviciu.
„Piața este profitabilă până la un punct. Până să apară legea conform căreia au fost obligați să vireze toate încasările pe chirii direct la bugetul local, reușea să se autofinanțeze și chiar să construiască, în vederea extinderii spațiilor destinate închirierilor. Acum au nevoie de subvenție și nu se mai justifică un număr atât de mare de personal. Oricum, avem angajați în organigrama Primăriei care se pot ocupa și de problemele de acolo. Piața intră în marea reorganizare pe care îmi doresc să o fac!” – afirma Alin Moldoveanu, nu cu mult timp în urmă, într-un interviu acordat publicației noastre.
După cum se poate observa, părerile legate de viitorul Serviciului Piață sunt împărțite. PSD-ul, reprezentat de patru consilieri în legislativul local, se declară de acum înainte în opoziție, cere o analiză serioasă a indicatorilor economici și susține rămânerea acestui serviciu în forma sa juridică actuală, în timp ce primarul afirmă tranșant că vrea să reorganizeze piața.
Ceilalți jucători, cu un cuvânt greu de spus în această chestiune – liderii politici ori reprezentanții partidelor de dreapta în Consiliul Local – se feresc deocamdată să ofere un punct de vedere pe această temă, fiind mai degrabă preocupați de votul din 31 martie pentru obținerea funcției de viceprimar.
Pe surse am aflat totuși că subiectul administrării Pieței va fi tranșat de nou formata majoritate politică din Consiliul Local (USR-PLUS, PNL, PMP, Partidul Verde) după alegerea viceprimarului, atunci când , cel mai probabil, proiectul de hotărâre inițiat de primar nu va întruni numărul de voturi necesar adoptării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare