Știri

Baza de Recuperare Medicală SanConfind va face să renască o stațiune balneară uitată de timp

(P) De câțiva ani, la Poiana Câmpina, poarta sudică a Văii Prahovei,  are loc miracolul renașterii unei stațiuni balneare uitate de timp. Puțini oameni mai știu astăzi că în perioada interbelică, localitatea era o stațiune balneară cunoscută și apreciată. Dumnezeu a fost de două ori darnic cu localitatea care se întinde pe șapte kilometri de-a lungul malului drept al Prahovei, deoarece a făcut ca, pe la începutul secolului trecut, două bogății naturale să se reverse asupra comunei împreună cu efectele lor binefăcătoare. Este vorba despre bogatele zăcăminte de petrol și de sare din măruntaiele pământului de sub Poiana Câmpina. Din nefericire, așezarea nu este astăzi o comună îndeajuns de bogată, judecând după faptul că ar fi putut beneficia mai mult din exploatarea acestor mari bogății naturale, care nu a adus cu sine un nivel de trai foarte ridicat pentru localnici. Zăcămintele de petrol au secat după aproape un secol de exploatare, însă cele de sare au rămas. Ele nu au dat naștere niciunei saline, ci doar unor izvoare naturale cu ape minerale cloruro-sodice extrem de concentrate, printre cele mai sărate din țară. Aceste izvoare au fost analizate, captate și exploatate pentru prima oară în jurul anului 1900. În zona Câmpina, doar Telega are faima de a fi așezată pe un munte de sare, deși același lucru se întâmplă și la Poiana Câmpina, numai că neexistând în așezarea poienarilor o salină, ci numai izvoare cu apă sărată extrem de concentrate, notorietatea ei în domeniu a avut de suferit. Lucrul acesta este cu atât mai greu de înțeles cu cât, în perioada interbelică, Poiana Câmpina era o stațiune balneară cunoscută în toată țara prin băile ei sărate. Nu degeaba localitatea a fost menționată, pentru prima dată, într-un hrisov din 1510 semnat  de Vlad Voievod, sub denumirea de Poiana Sării.
În primii ani ai secolului XX, s-au pus bazele unor băi minerale pline de leac și de aprecieri pozitive, ce au ridicat comuna la rang de stațiune balneară cunoscută la nivel național. Notorietatea băilor sărate de la Poiana Câmpina nu a durat prea mult, din păcate, pentru că a început să pălească după 1948, an în care ele au fost naționalizate și au intrat forțat în proprietatea statului comunist de la acea vreme, precum și în administrarea Uzinei Mecanice Poiana Câmpina. După ce, o perioadă, li s-au adus câteva îmbunătățiri, ele au devenit cu timpul nerentabile și au fost abandonate de către conducerea uzinei prin anii 1970, după care s-au degradat complet, transformându-se în ruine. Conform monografiei comunei (scrisă de profesorul Ion Cosmoiu), primele băi au funcţionat în fosta clădire a Primăriei Poiana Câmpina până în anul 1908. Apele minerale erau aduse uneori de la izvor cu sacaua trasă de boi. Din 1908, poienarul Moise Popescu le amenajează pe proprietatea sa. La vremea aceea, ele erau dotate cu un bazin special din beton, cabine şi un punct sanitar pentru administrarea băilor calde la cadă. Exista, de asemenea, o clădire cu camere pentru turiști și cu restaurant la parter. Fără îndoială, pentru acele timpuri, dotările erau rezonabile, iar termenii arhaici și pitorești în care sunt descrise băile în prospectul Staţiunii balneo-climaterice Poiana Câmpina, văzut şi aprobat de Oficiul de Cură şi Turism, au şi astăzi un farmec aparte. În documentul amintit putem citi că “băile sunt aşezate într-o grădină frumoasă, cu pomi fructiferi şi fâneţe. Pentru băile calde sunt 12 cabine clasa I, cu căzi din beton mozaicat, şi 2 camere de sudaţie (de transpirație, un fel de mici saune – n.n.). Mai sunt 12 cabine clasa a II-a, cu căzi de lemn, curat întreţinute, toate prevăzute cu ceasuri de nisip, termometre de baie şi rufăria necesară. La fiecare cabină se află instalaţie de apă sărată – rece şi caldă. Apa sărată se aduce prin ţevi de la izvor, fiind igienic captată şi acoperită. Băile reci se fac în 2 bazine, unul pentru adulţi, cu capacitate de 42 de vagoane, şi altul pentru copii, cu o capacitate de 8 vagoane”. 
Ca o reparație istorică a prestigiului apelor minerale sărate din Poiana Câmpina, în aprilie 2015, compania Confind a deschis în comună Centrul Medical SanConfind, mai exact prima sa structură funcțională – Baza de Tratament și Recuperare Medicală. Această unitate oferă numeroase tratamente de balneofiziokinetoterapie, dintre care o bună parte sunt axate pe proprietățile curative ale apei sărate captate din principalul izvor al comunei. De când se știu, localnicii își pun murăturile pentru iarnă cu ajutorul apei sărate din izvorul care străbate satul central, izvor din care SanConfind a făcut o captare cu ajutorul căreia se asigură permanent apă salină de mare concentrație pentru bazinele în care se face hidrokinetoterapie cu rezultate miraculoase în multe afecțiuni. Astfel,  SanConfind reia pe baze moderne exploatarea acestei ape cu o salinitate și mineralizare totală de excepție – 321 g/l. Pe lângă sare, adică pe lângă Na și Cl, apa conține sulfaţi, bicarbonaţi, calciu, magneziu, potasiu, brom, fier. De la captare până în Sala Bazinelor, apa este adusă printr-o conductă subterană, fiind stocată în trei rezervoare uriașe. De aici ajunge în cele trei bazine cu apă sărată caldă. Bazinul mare (9×4 metri) și cel pentru mers în contracurent sunt ambele pentru adulţi şi au adâncimea de 1,2 m, dar mai există și un bazin pentru copii, adânc de 0,5 m. Apa circulă continuu, după ce este în prealabil filtrată și încălzită, astfel încât se menţine mereu curată, la o temperatură de 32 – 33 de grade Celsius. Pe lângă apa minerală sărată,  Baza de Tratament de la Poiana Câmpina folosește nămol sapropelic adus din Lacul Techirghiol, cu calităţi terapeutice care îl situează pe primele locuri în Europa. Acest nămol este depozitat în instalaţii speciale pentru a i se păstra proprietățile terapeutice. Pacienții pot beneficia de împachetări cu nămol, dar și de băi cu apă sărată caldă și nămol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare