Sâmbătă, la Sala Mică a Casei Tineretului, au fost decernate premiile Concursului “Cartea Anului 2014”. Juriul a fost prezidat de dr. Radu Voinescu (poet, scriitor, publicist și critic literar, doctor în ştiinţe filologice, membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedintele Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară), în compunerea sa intrând, de asemenea, încă doi membri: criticii Aureliu Goci şi Gelu Negrea – membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
În cuvântul său de la începutul manifestării, Radu Voinescu a făcut o “radiografie” a literaturii române contemporane, care “este valoroasă şi absolut exportabilă”, susţinând că românii încă mai citesc literatură şi ţinând să sublinieze, în acelaşi timp, că “avem astăzi multe casandre, profesori univesitari care se plâng că studenţii lor nu citesc, deşi, în acest caz, ar fi bine să se întrebe dacă nu au şi ei o vină”. Preşedintele juriului a avut, de asemenea, aprecieri pozitive la adresa scriitorilor câmpineni. El a lăudat, totodată, eforturile municipalităţii câmpinene de a încuraja actul de cultură, în general, precizând că printre aceste eforturi lăudabile se află şi cele ale publicistului Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de cultură a Consiliului Local Câmpina, care s-a implicat în susţinerea financiară a multor manifestări culturale desfăşurate în ultimii ani în oraşul nostru. Criticul literar Constantin Trandafir a ţinut să-şi exprime dezacordul în legătură cu una dintre susţinerile lui Radu Voinescu, declarând sentenţios: “În România de azi nu se citeşte carte.” Intervenţia celui mai cunoscut critic literar câmpinean a dovedit, dacă mai era nevoie, că orice critic îşi are criticii săi, lucru adevărat nu doar în literatură, ci şi în viaţa de toate zilele. Juriul a acordat premii pentru poezie, proză, dar şi pentru traduceri (un premiu special).
Premiul pentru nonficţiune nu s-a acordat. Au fost jurizate numai volume ale unor autori câmpineni publicate în 2014. De aceea, cărţi şi traduceri valoroase (cum este cea realizată de Jenica Tabacu, căreia, anul acesta, i-a vazut lumina tiparului traducerea unei fecunde corespondenţe între Hasdeu şi fiica sa, Julia), nu au intrat în vederile juriului. Premiul pentru POEZIE a fost acordat unei tinere sperenţe, studenta Anastasia Tache, pentru volumul ”Arbore de gânduri”, apărut Fundaţia Culturală Libra, 2014. Juriul i-a acordat acest premiu pentru lirismul direct, reprezentativ pentru maniera de a transpune poetic sensibilitatea proprie generaţiei de azi.
La secţiunea PROZĂ au fost acordate două premii ex-aequo (la egalitate). Unul dintre ele îi revine lui Iulian Moreanu, autorul romanului “Năvala norilor” (Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2014), pentru acuitatea observaţiei şi construcţiei caracterelor şi pentru credibilitatea reconstituirii unui mediu social şi a unui timp revolut. În egală măsură, al doilea premiu pentru proză i-a fost acordat poetei Diana Trandafir, al cărei condei se arată dornic de a lăsa în urma sa nu doar versuri sensibile, ci şi interesante texte de proză. Diana Trandafir a câştigat acest premiu pentru volumul său de proză scurtă “Anonima” (Fundaţia Culturală Libra, 2014), pentru modul ingenios în care experimentul literar se conjugă cu observaţiile asupra faptului de viaţă.
Premiul SPECIAL (traduceri) a fost câştigat de către Florin Dochia, Liliana Ene, Elena Dinu, Alexandra Irimia, pentru volumul “Ars Amandi Poesis”, o Antologie de tălmăciri româneşti din poezia universal, publicată în revista „Urmuz”, Fundaţia Culturală Libra, 2014. Motivaţia juriului a fost următoarea: Pentru reuşita de a reda în limba română vibraţia încărcată de umanism a unor eşantioane din ceea ce are mai bun marea poezie a lumii. Este o nouă recunoaştere a talentului de excepţie ce poartă numele fostului director al Casei de Cultură, poetul, publicistul, graficianul, criticul literar Florin Dochia, care a ieşit de curând din postul amintit direct la pensie, dar care nu va putea ieşi multă vreme din inimile câmpinenilor iubitori de cultură şi de frumos.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!