Știri

“Arheologie şi Istorie” – o carte despre începuturile acestei aşezări

Nu cu mult timp în urmă, arheologul Alin Frânculeasa şi-a lansat volumul “Arheologie şi istorie”, o carte despre începuturile acestei aşezări, despre cele mai vechi urme lăsate de cei care au locuit între Prahova şi Doftana. Lucrarea prezintă toate datele referitoare la mormintele de acum 3500 de ani, descoperite la Slobozia. Se poate spune că a văzut lumina tiparului chiar o carte care a revoluţionat istoria Câmpinei, împingând vechimea aşezării noastre cu mai bine de 3000 de ani în urmă faţă de prima atestare documentară a oraşului, de la 1503, din registrul vamei Braşovului, care menţiona un transport de miere făcut de un moşnean din Kympena. Prin scriitura doctorului în arheologie Alin Frânculeasa, prin stilul său narativ direct şi limbajul simplu, dar nu lipsit de numeroase informaţii pertinente, cartea este accesibilă tuturor, chiar şi celor pentru care arheologia reprezintă un tărâm greu de pătruns. Despre cum s-a ajuns la această remarcabilă apariţie editorială, despre modul în care a fost descoperită, din întâmplare, de către părintele Petru Moga, chiar în curtea parohiei “Sf. Nicolae” din cartierul Slobozia, o necropolă veche de 3500 de ani, am mai scris.
Reamintim cititorilor că, în anul 2008, au fost descoperite în timpul amenajării un sistem de drenaj, la sud de casa parohială, oase umane asociate cu vase din lut frumos decorate. Prin cercetările arheologice derulate în anii 2008-2009 în apropierea casei parohiale au fost descoperite 14 morminte ce marchează prezenţa aici a unui cimitir din epoca bronzului. În anii următori, în aceeaşi locaţie, au fost descoperite alte zeci de morminte, numărul lor total ajungând astăzi la 54. În morminte, au fost descoperite, de asemenea, piese de podoabă din os, bronz, chihlimbar.
În Sala Praznicală de lângă biserica nouă, plină cu vitrine în care sunt expuse osemintele şi obiectele descoperite, a fost lansată cartea lui Alin Franculeasa, în prezenţa unui auditoriu numeros, format din specialişti în arheologie, dar şi din localnici iubitori de istorie şi cultură. Autorul cărţii a subliniat faptul că rezultatele săpăturilor efectuate în ultimii patru ani nu puteau fi cuprinse într-o revistă de specialitate, dată fiind diversitatea şi mulţimea informaţiilor. “De aici nevoia apariţiei acestui volum, care să cuprindă toate datele acestei necropole extrem de valoroase şi de originale, care cuprinde elementele a trei culturi: Monteoru, Tei şi Noua. Până în prezent, au fost descoperite 54 de morminte, dar eu bănuiesc că, la final, vom descoperi circa 90 de morminte”, a spus Alin Frânculeasa celor prezenţi. Părintele Petru Moga, o gazdă primitoare, aşa cum ne-a obişnuit de fiecare dată, a ridicat cu grijă şi osteneală curtea parohiei la rangul de complex religios şi cultural a cărui importanţă a depăşit, de mult, graniţele judeţului. Plin de condescendenţă, el a multumit tuturor celor care s-au implicat în descoperirea acestei necropole, felicitând autorul cărţii. Totodată, el i-a amintit primarului Horia Tiseanu că municipalitatea nu s-a implicat deloc în susţinerea lucrărilor la şantierul arheologic din curtea parohiei, chiar dacă necropola descoperită aduce un plus de imagine pentru Câmpina şi o altă perspectivă istoriei oraşului.  Simţindu-se dator să răspundă, Tiseanu a dat o replică de politician, cu toate că arheologia, istoria şi cultura nu au a face cu politica: ”Într-adevăr, ne-am ocupat, în ultimii ani, mai mult cu asfaltări şi modernizarea infrastructurii oraşului, dar consider că, de-acum, trebuie să susţinem cultura şi spiritul acestor meleaguri.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare