Știri

Amalia Suruceanu, artist plastic: “Proiectul «Câmpina în culori» va continua”

Artistul plastic câmpinean Amalia Suruceanu a descoperit, în urmă cu câţiva ani, minunata lume a picturii şi datorită talentului său, a reuşit să se facă cunoscută destul de repede la nivel local şi nu numai. 
Pe lângă faptul că este un artist dedicat pasiunii sale, Amalia Suruceanu este şi un suflet nobil, motiv pentru care se bucură de aprecieri nu doar în planul activităţii artistice, ci şi în cel socio-cultural, prin acţiuni de voluntariat şi proiecte comunitare, fiind totodată preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – sucursala Câmpina. 


– Cum a luat naștere sucursala Uniunii Artiștilor Plastici Câmpina?
– Până în 2010 am lucrat la Petrom, apoi la Procter & Gamble Urlaţi, până în noiembrie 2013. În 2010 m-am apucat serios de pictat. În mai 2013 am decis să merg pe cont propriu cu cele două activităţi şi întâmplarea a făcut ca să iau legătura cu domnul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) care a propus înfiinţarea sucursalei UAP Câmpina, lucru care s-a şi întâmplat. Apoi am început să lucrez la dezvoltarea sucursalei. Trebuiau atraşi membri, trebuiau realizate acţiuni în spiritul statutului UAP şi luând legătura atunci cu domnul director al Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, Florin Dochia, dânsul mi-a propus ca pe 8 ianuarie 2014, de ziua oraşului Câmpina, să am prima expoziţie personală, expoziţie care a marcat „lansarea” UAP Câmpina. 
– Când a avut loc prima expoziție de grup a membrilor Uniunii? 
– Prima expoziţie a artiştilor plastici ai UAP Câmpina a avut loc anul trecut de mărţişor. Între timp, în ianuarie 2014 am început programul de voluntariat cu copiii de la Spitalul Voila, ca program de terapie prin artă. Lucrările micuţilor au fost expuse în această primă expoziţie a UAP Câmpina.
– Ce v-a inspirat să inițiați un astfel de program?
– Ideea cu terapia prin artă a pornit în 2014, când am participat la o sesiune de pictură cu copiii de la Spitalul Obregia din Bucureşti, iar fondurile strânse din vânzarea picturilor realizate împreună cu micuţii, au fost folosite pentru dotarea instituţiei spitaliceşti.
– Cât timp alocați acestei activități și ce anume realizați? 
– Lucrăm săptămânal cu copiii, mai puţin în timpul vacanţelor. Lucrăm cam trei ore pe săptămână, o singură zi. Facem pictură şi obiecte specifice diferitelor ocazii şi sărbători. Însă nu este atât de importantă implicarea lor în activitatea respectivă, cât dialogul care se poartă cu ei. 
– De exemplu… 
– … „Lumea Basmelor”. Am desenat diverse personaje din poveşti, văzute de ei la televizor, în desene animate sau imaginate, după care am făcut un colaj cu toate desenele realizate. Dacă fiecare desen în parte avea singularitate, părea separat, punându-le într-un singur loc pe toate, am dezvoltat o poveste minunată, pe marginea desenelor realizate ca un întreg.
– Câți membri ai UAP sunt implicați în acest proiect?
– În ultimul echipa de terapie prin artă de la UAP s-a mărit. Suntem patru persoane acum şi în funcţie de timpul fiecăruia, mergem doi sau trei la fiecare şedinţă pentru a participa la acestă activitate.
– Care este scopul acestei activități?
– Îmbunătăţirea stării mentale a copiilor şi îmbunătăţirea cunoştinţelor lor referitoare la artă. Consider că este o activitate benefică pentru ambele părţi, pentru ei, ca şi copii, având beneficiile despre care am spus mai sus, iar pentru noi, ca adulţi, faptul că descoperim o lume „nouă”. Ne-am întânit cu copii care nu ştiau că există creioane colorate, care nu ştiau să deseneze o floare, care nu ştiau să ţină un creion în mână, dar şi cu copii cu talent nativ, ale căror lucrări parcă demonstrau că aveau în spate ani buni de studiu. Intenţia UAP este de a îmbunătăţi programul de terapie prin artă şi de a-l extinde şi în alte unităţi. 
– Ce alte proiecte sunt pe lista UAP Câmpina și pe care doriți să le puneți în practică?
– Organizarea unei tabere de vară şi organizarea unei expoziţii înainte de sărbătorile de iarnă. Şi mai sperăm în obţinerea unui sediu permanent al UAP. Avem de terminat, anul acesta, gardul de la Spitalul Municipal Câmpina, dar trebuie să nu mai plouă. Pe de altă parte, m-au contactat câţiva părinţi care vor să facem cursuri gratuite cu copiii lor, deoarece nu au o situaţie materială bună, dar pentru că nu dispunem încă de un sediu, nu putem să demarăm această activitate.
– În ce stadiu se află proiectul „Câmpina în culori”? Veţi continua şi anul acesta?
– Proiectul „Câmpina în culori” este o continuare a proiectului de voluntariat început anul trecut la iniţiativa UAP Câmpina la Spitalul Municipal, proiect sprijinit în mod deosebit de către managerul instituţiei medicale, Călin Tiu. Pentru acest proiect, echipa UAP Câmpina (Marius Grecu, Cristina Popescu şi eu) a primit Premiul Fundaţiei Medis pentru anul 2014. Aşadar, proiectul „Câmpina în culori” va continua; el este susţinut de către Comisia de Cultură şi Învăţământ a Consiliului Local, domnul Florin Frăţilă sprinjinind aprobarea acestui proiect. În momentul de faţă ne aflăm în faza de stabilire a locaţiei, astfel încât să se bucure de culoarea adusă oraşului cât mai muţi câmpineni. Ne dorim să fie un proiect cu specific pentru Câmpina, fiind un oraş al soarelui.
– Ştim că recent aţi expus la Londra. Ce ne puteţi spune despre participarea dvs. în cadrul expoziţiei?
– Expoziţia de la Londra a fost la iniţiativa The Brick Lane Gallery, după ce mi-au găsit profilul pe site-ul FineArtAmerica.com. Am acceptat invitaţia. Au fost oferiţi 3 metri de perete, pe care am expus şase lucrări. Expoziţia s-a numit „Art in Mind”, iar stilurile au fost foarte moderne, de la pointillism, la colaj foto, pictură clasică, sculptură, mozaic. O experienţă deosebită, un schimb intercultural valoros, la expoziţie participând artişti din Marea Britanie, Brazilia, Germania, Portugalia.
– Cum au fost primite lucrările dumneavoastră de publicul vizitator?
– Au fost foarte mulţi vizitatori şi au fost foarte mulţi interesaţi de tehnica picturilor mele şi de crearea unor legături artistice. Varietatea de stiluri artistice existente în expoziţie au făcut din aceasta o adevărată experienţă şi, deşi modernitatea exponatelor lasă frâu liber imaginaţiei, consider că am plecat de acolo cu o imagine destul de clară a tendinţelor occidentale.
– Ce înseamnă culoarea pentru dumneavostră?
– Mângâierea, darul pe care îl dă Dumnezeu omenirii.
Andreea Ştefan

2 Comentarii  

  1. A Fi Artist este rezultatul nu doar al unui talent nativ (care de fapt exista in toti), ori capriciu (ca in cazul doamnei mai sus amintite), Ci al unei instruiri autorizate !!! si performante !!!(ceea ce lipseste doamnei), al unui efort creativ continuu !!! si chiar al unei modestii (ceea ce lipseste doamnei – denumindu-se Presedinte al unei Uniunii ILEGALE – ar trebui sa aveti curajul si sinceritatea sa adaugati macar cuvantul Amator !!! pentru a nu fi confundata ca acei profesionisti pe care intr-adevar ii avem – desi cred ca asta se intentioneaza). Pacat ca artistii profesionisti Campineni sunt ocoliti, lipsim orasul de proiecte si lucrari cu adevarat valoroase.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare