Știri

A 10-a ediție a Festivalulul Toamnei nu a fost de nota 10, dar nici nu a displăcut

„Zilele orașului Câmpina”, sărbătoarea populară a municipiului nostru cunoscută mai mult sub denumirea Festivalul „Serbările Toamnei”, a ajuns la a zecea ediție, care nu a fost nici cea mai rea, dar nici cea mai valoroasă dintre toate cele care s-au desfășurat până acum. De remarcat că manifestarea din acest an nu a primit nicio tematică, lucru care ne face să putem spune și mai ușor că ea a avut câte puțin din precedentele ediții. Câte un pic din celelalte, cu toate părțile componente băgate la fiert în marele ceaun al evenimentelor artistice finanțate de la bugetul local, peste care s-au pus ceva ingrediente de entertainment și distracții populare având ușoare urme de cultură, conservanți pentru memoria colectivă (măcar până la următoarea ediție a festivalului, dacă nu până la următoarele alegeri), lapte-prins pentru prinderea în discuții a impresarilor unor artiști cunoscuți (nu cei mai în vogă), impresari cu care se putea negocia ușor (înțelegeți ce vreau să spun…),  câte un ou bătut pentru fiecare impresar cu care s-a bătut palma, praf de grijă de edili pentru viața electoratului (condiment cunoscut și ca „praf în ochii alegătorilor”), ceapă tocată mărunt (dar nu mai mărunt decât au fost tocați nervii celor care locuiesc în blocurile din vecinătatea scenei), țelină, pătrunjel, leuștean, dar fără morcovi (primarul e sătul de morcovi, nici să nu vadă morcov în fața ochilor, și, de fapt, nici nu-l poate vedea în fața ochilor), sare și piper după gustul edilului nostru cel cumsecade. Iar după ce s-a lăsat la fiert câteva săptămâni, evenimentul popular dedicat tuturor câmpinenilor a fost gata să fie servit celor care s-au adunat la final de week-end în Centrul Civic. 
Dacă în alți ani au fost tematici precum „Câmpina – oraș al florilor”, „Câmpina medievală”, „Câmpina sub semnul lui Caragiale”, ”Câmpina lui Nicolae Grigorescu” etc, anul acesta festivalul s-ar fi putut intitula „Câmpina, așa cum o știți”. La ediția cu nr. 10, o cifră plăcută aniversărilor, au fost o mulțime de oficialități de la București, Ploiești și Câmpina. Poate mai mulți ca niciodată. În afară de primii doi demnitari ai orașului (primarul Horia Tiseanu și viceprimarul Adrian Pițigoi), administratorul civic Remus Bădulescu, o duzină de consilieri municipali și reprezentanți ai unor structuri din cadrul Primăriei Câmpina, au mai fost prezenți prefectul județului, Ioana Mădălina Lupea, un ministru (Teodor Meleșcanu, șeful Ministerului de Externe), cinci parlamentari (senatorul Iulian Dumitrescu și deputații Rodica Paraschiv, Laura Moagher, Andrei Nicolae și  Cătălina Bozianu), reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova (Ludmila Sfârloagă, Vasile Pătrașcu și Rodica Papuc), primarii câtorva localități din zona Câmpinei, oameni de afaceri locali (fostul deputat Virgil Guran, Dan Chițu ș.a.), părintele protopop Grigore Melnic, reprezentanți ai unor instituții de cultură, iar lista invitaților ar putea continua, dar ne oprim aici, nu înainte de a-i pomeni pe reprezentanții orașului Cimișlia din Republica Moldova, oraș înfrățit cu Câmpina (primarul din Cimișlia, Gheorghe Răileanu, și vicepreședintele raionului Cimișlia, Iurie Răileanu). 
De remarcat, lipsa fostului senator de Valea Prahovei, George Severin, mai mereu prezent la astfel de evenimente. Probabil pentru a permite sosirea tuturor oaspeților de seamă, începerea festivalului a fost fixată la ora 13.00, cu două ore mai târziu decât de obicei, spre disperarea patronilor teraselor amenajate pe o latură a Bulevardului Carol I, care nu și-au putut aprinde grătarele la solicitările clienților, ca să nu învăluie în fum grupul oficialităților în drumul lor de la Hotelul Muntenia spre scena amplasată la intersecția cu Calea Doftanei. 
Pe tot acest traseu, coloana înalților oaspeți a fost precedată de un grup de artiști de la Ansamblul Folcloric „Ghiocelul” și de mai mulți motocicliști de la Asociația ”Roata de foc”, prezențe cunoscute și de la precedentele ediții. Deși a fost vreme frumoasă, câmpinenii nu s-au înghesuit să participe sâmbătă la deschiderea evenimentului, dar în cele două seri de concerte, spectatorii prezenți au fost numeroși.
O ediție cu mai puțin bâlci
Din fericire, cea de-a zecea ediție a Festivalului „Serbările Toamnei” a avut mai puțin acea ambianță de bâlci provincial dintr-o comună mai răsărită, atmosferă cu care ne-au obișnuit organizatorii unor ediții precedente. Încă din toamna anului trecut, Comisia de cultură a Consiliului Local și-a exprimat public dorința, fără să sorţi de izbândă nici atunci, nici anul acesta, ca formatul celei mai importante sărbători a orașului să se schimbe, iar festivalul, fără a deveni unul elitist (vorbim, totuși, despre o manifestare populară), să pună accent mai mult pe latura cultural-artistică, educativă, nu doar pe cea a consumismului bahico-pantagruelic încurajat prin tradiționalele terase-berării cu tot felul de preparate la grătar, asezonat cu shoppingul ieftin din nelipsitele tonete cu tricouri, pielărie, blănărie și gablonzuri.
Câmpina – cea iubită de politicieni
După defilarea autorităților administrației publice locale împreună cu invitații lor pe  traseul Hotel Muntenia – scena de spectacole, primarul a rostit o alocuțiune în care a subliniat că mulțimea invitaților sosiți este semnul clar că aceștia iubesc Câmpina, pentru că 2017 nu este an electoral ca să-i putem bănui pe politicienii prezenți că au răspuns invitațiilor pentru capital de imagine, vânătoare de voturi și alte intenții politicianiste. Așa o fi, dacă o zice cu atâta siguranță cel care stă în fruntea orașului, dar numai simpla susținere a acestei idei de către primar ne face să-i apreciem și mai corect pe politicienii români, în special pe cei care ne sunt oaspeți ai festivalului în anii electorali. Și anul trecut au fost mulți invitați (nu așa de mulți ca anul acesta, și nu atâția parlamentari), iar mulțimea oaspeților s-a datorat, după spusele de atunci ale primarului Horia Tiseanu, importanței polului Câmpina. Au luat cuvântul și alți invitați de marcă aflați pe scenă, iar cuvântările lor au fost politicoase și nu au ieșit din tiparele obișnuite. Într-un acces de sinceritate (dar și de captare a simpatiilor celor prezenți), unul dintre invitați a ținut să le spună spectatorilor: „Voi nu trebuie să uitați că în slujba voastră sunt și parlamentarii, și primarii, și președinții de consilii județene, și consilierii locali”. Mai aproape de inima publicului au fost declarațiile reprezentanților orașului Cimișlia, pătrunse de un naționalism sănătos și sincer, care au subliniat necesitatea unirii românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Premierea olimpicilor și a sportivilor
După deschiderea oficială a Festivalului, a avut loc premierea elevilor olimpici și a elevilor cu rezultate foarte bune la competițiile sportive naționale și internaționale. Premiile au fost acordate de primarul Horia Tiseanu și Florin Frățilă, președintele Comisiei de Cultură, Învățământ și Sport a Consiliului Local Câmpina, dar și de Ioana Bumbăcea, consilierul personal al primarului, și consilierul municipal Andrei Duran. Elevii evidențiați au primit diplome și premii în bani, iar profesorii lor coordonatori, respectiv antrenorii, diplome și flori. Dintre olimpicii care au urcat pe scenă, cei mai mulți erau de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”:  Cristina Popescu – premiul I la Olimpiada Naţională de Limbă Germană; Ioan Radu – premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Geografie; Alexandra Buzăţoiu – premiul special la Olimpiada Naţională de Biologie; Mara Merca – menţiune la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română; Mihnea Vârlan – medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică; Bogdan Tache – menţiune la Olimpiada Naţională de Geografie; Andreea Roşca – menţiune la Olimpiada Naţională de Religie. Colegiul Tehnic Forestier a avut și el un olimpic, pe Andrei Daniel Filip, care a câștigat premiul I la Olimpiada Naţională de Prelucrare a Lemnului. Tot un olimpic (de fapt, o olimpică), a avut și Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu”, iar aceasta s-a numit Alexandra Bianca Băicoianu, care a obținut, în anul școlar precedent, menţiune specială la Olimpiada Naţională de Limba Franceză. După urcarea tuturor olimpicilor pe scenă, a mai fost premiat cu un premiu special pentru rezultate deosebite la învățătură și Mihai Ioan Constantin, ”stăpânul inelelor” din notele maxime obținute la toate probele Bacalaureatului 2017, fost elev al CNNG. 
Aplauze au primit și elevii distinși în competiții sportive naționale și internaționale. Primii strigați au fost mai mulți atleți de la CSS „Constantin Istrati”, club coordonat de prof. Nicolae Pavel. Este vorba despre sportivi cunoscuți deja pe plan national: Ioana Plăvan, campioană naţională la aruncarea suliţei – juniori I; Andreea Lungu, campioană naţională la aruncarea discului – juniori II şi juniori III; Marius Vasile, campion naţional la aruncarea discului juniori III și la aruncarea greutăţii juniori III; Andrei Richea, vicecampion naţional la aruncarea suliţei – juniori II; Vlad Bădescu, vicecampion naţional la triplusalt – juniori II; Călin Dumitrache, vicecampion naţional la 110m garduri; Edy Unguroaica (antrenor Jenica Bran) – vicecampion naţionl la săritura în lungime – copii; Ştefan Gagiu, campion naţional la săritura în lungime – copii; David Marin, campion naţional la aruncarea greutăţii și campion naţional la aruncarea mingei de oină – copii II. Au fost premiați și elevii înotători de la cluburile Contratimp (Andreea Iuliana Văcaru, vicecampion naţional la 50m future – cadeţi) și Barracuda (Alexandru Lungu, campion şi vicecampion naţional, Sonia Drăgan,  campioană şi vicecampioană naţională, Darius Coman, vicecampion naţional, Luca Ichim, medaliat la Campionatul Naţional de Nataţie, Ioan Costache, medaliat la Campionatul Naţional de Nataţie. A obținut rezultate de excepție, așa cum ne-a obișnuit și în anii trecuți, Daria Ioana Duca, campioană naţională la ciclism mountain-bike cross-country şi vicecampioană naţională la contratimp individual pe şosea. 
Spectacole muzicale reușite
Deși la deschiderea festivalului lumea nu s-a înghesuit, fiecare seară de spectacole a avut câteva mii de spectatori. Sâmbătă seara, au evoluat pe scena din Centrul Civic nume sonore ale showbiz-ului românesc: Dan Ardelean, Irina Loghin, Corina și trupa Vunk. Duminică seara au încântat publicul Angelica Bălașa, Mioara Velicu, Pepe și Rona Hartner & Zuralia Orchestra. Reînnoim îndemnul nostru, transmis edililor orașului și cu alte ocazii, de a se organiza un festival cu un format care să delecteze atât papilele gustative ale participanților, cât și sufletele acestora.
Adrian BRAD 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare