Reportaje

Povestea LEMET, documentarul. 30 de ani spre excelență în afaceri

Asemenea Romei, compania Lemet nu s-a construit într-o zi, ci pas cu pas, hală cu hală, utilaj cu utilaj. Au trecut 30 de ani de la fabricarea primului produs Lemet și compania numără în prezent o echipă formată din peste 800 de angajați, fiind una dintre cele mai mari fabrici din România de prelucrare panouri PAL și MDF, ce se întinde pe mai mult de un milion de metri pătrați.
LEMET a dezvoltat și cea mai extinsă rețea de magazine de mobilă, care numără 69 de unități ce se întind pe o suprafață de 71.000 mp în 64 de orașe. Cel mai mare și mai modern magazin este la Ploiești, un adevărat mall al mobilierului.
Însă drumul până la excelență nu este simplu. Treptele succesului nu sunt întotdeauna la îndemână. Și nici nu se urcă la costum. Fără efort. Să ai o dorință nu e suficient. E nevoie de curaj, ambiție, disciplină și perseverență. Mai mult ca sigur, ajută și un dram de noroc.

Cum arată povestea Lemet în documentarul Oglinda

Într-o banală zi de toamnă târzie, anul trecut, echipa de filmare a publicației noastre a făcut un drum de 20 de minute de la Câmpina la Brebu pentru documentarea unui subiect jurnalistic ce s-a anunțat a fi un de excepție încă de la stadiul de idee. Am mers să stăm de vorbă cu o personalitate a comunității noastre: Alexandru Rizea, fondatorul Lemet. Ocazia? În 2021 s-au împlinit 30 de ani de la înființarea fabricii de mobilă, moment aniversar care merita marcat cumva. Jurnalistic vorbind. Și pentru o companie de calibrul Lemet, dar mai ales pentru o personalitate ca Alexandru Rizea, se preta foarte bine un documentar. Un material de amploare care să încerce să redea, în 30 de minute, cei 30 de ani de existență. Însă ne-am dat seama că o singură vizită de lucru, fie ea și de 6 ore, nu a fost suficientă. Au mai urmat câteva, la fel de productive și de încărcate de emoții. Rapid am realizat că nici cele 30 de minute, alocate inițial, nu sunt suficiente. Am dublat timpul. În final, a ieșit un material documentar de o oră și tot au fost fragmente bune de interviuri care au ieșit la montaj.

Pentru mine nu a fost prima dată când vizitam fabrica Lemet. Nici primul interviu cu Alexandru Rizea. Dar iată că, la mai bine de 10 ani distanță față de momentul în care l-am cunoscut, în calitate de jurnalist al revistei Forbes România, m-am regăsit în același birou plin de energie bună, căldură sufleteasca și idei care abia așteptau să se dezvăluie. Ca să nu mai spun că domnul Rizea ne-a întâmpinat la fel, cu zâmbetul pe buze și cu o strângere trainică de mână. Parcă am călătorit în timp. Știam povestea Lemet, dar ca un copil mic, abia așteptam s-o mai aud o dată. Iar domnul Rizea nu s-a împotrivit. Cu multă răbdare și dragoste în suflet pentru ceea ce a creat aici, în orașul Lemet, cum l-a numit colegul meu jurnalist, Florin Frățilă, domnul Rizea a început să depene șirul poveștii.

Cine a fost Lemet acum 30 ani si cine e acum

În cifre, Lemet se traduce așa:

  • 30 de ani de la înființare
  • 24 de clădiri (hale, depozite, birouri) întinse pe 55.000 metri pătrați, la Brebu, județul Prahova, România
  • Peste 20 milioane de euro investiți în tehnologie de ultimă generație
  • Peste 36 milioane de euro cifră de afaceri în 2021
  • Peste 800 de angajați

Dar dincolo de cifre, în Lemet vedem emoție. Iubire față de aproape. Echipă. Angajați fericiți. Și în mijlocul lor un numitor comun: Alexandru Rizea. E adevărat, tot ce a ridicat aici nu putea face fără oamenii lui, fără familia Lemet care acum număra mai bine de 800 de suflete. Dar ca și în matematică, și aici e valabilă reciproca: oare, toți acești 800 și ceva de oameni ar fi ridicat o companie de o asemenea amploare dacă nu erau inspirați de Alexandru Rizea? Aceste două elemente se completează într-o simbioza perfectă. Într-un dans de o coregrafie complexă și armonioasă. Nu se exclud pentru că nu se poate una fără cealaltă.
În 1991, Alexandru Rizea avea 40 de ani și era director mecano-energetic la Turnătoria Centrală din Câmpina. Lucrase 17 ani în industrie și era sigur pe cariera sa. Totuși, nu mai era suficient.
„Există o vorbă care spune că omul intră în acțiune din teama de a pierde sau din dorința de câștig. Eu nu am fost niciodată preocupat de dorința de câștig. Dar dacă luăm vorba asta și o împărțim în două, vedem că teama de a pierde exista atunci, imediat în ’90-’91. Eu am lucrat la Turnătorie. A cui va fi Turnătoria asta? Și-atunci am zis că trebuie să fac ceva care să-mi asigure unde să lucreze măcar copiii mei și cu mine“, ne-a mărturisit Alexandru Rizea.
Cu acest gând și această dorință în inimă, antreprenorul a pornit la drum. Au trecut 30 de ani de atunci și încă nu s-a oprit. Tot timpul are în minte dezvoltarea fabricii, noi idei de piese de mobilier, noi modalități de a ajunge la client.
Povestea Lemet, documentarul, a încercat să surprindă această filosofie de business. Acest mod de viață și de a face lucurile să se întâmple. Dar nici măcar cele aproape 60 de minute nu au putut cuprinde pe deplin provocările, succesele și lecțiile prin care a trecut Lemet în 30 de ani, în călătoria sa de la un mic atelier de tâmplărie și până la fabrica a cărei amploare o vedem astăzi.
Dar dacă le lasați să curgă, cele 60 de minute de documentar vor trece într-o clipită. Merita. Și nu ne credeți pe cuvant. Urmăriți-le și apoi judecați. N-am aflat secretul succesului acestei companii. Pentru că nu există. Sau poate că nu e doar un singur secret. Ceea ce Alexandru Rizea a clădit aici nu poate fi încapsulat și predat pur și simplu. Ci reprezintăun mix de lecții de viață, de business, de întâmplări și de ocazii. Antreprenorul îl numește adeseori noroc. Dar e mai mult de atât. Cu mult mai mult.
Este clar că Alexandru Rizea nu va părăsi orașul Lemet prea curând. Va rămâne în mijlocul lui, să îi scrie povestea mai departe, capitol după capitol. Și va continua să fie o înspirație pentru toți ceilalți.

Alexandra Irimiea

Cartea de vizită a documentarului:
Producător: Florin Frățilă (Oglinda de Azi)
Realizator: Alexandra Irimiea
Imagini: Petruț Nițu
Montaj: Adriana Istrate
Mulțumiri speciale lui Cosmin Dumitrache care ne-a furnizat o serie de imagini filmate în fabrica Lemet și la petrecerea aniversară de 30 de ani.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare