O petiție lansată marți, 3 septembrie, de Asociația Câmpina Curată, sub sloganul „Nu blocați orașul! Lăsați Câmpina să respire!”, a readus în atenția publică un subiect important pentru comunitatea locală: viitorul fostei Rafinării Steaua Română, un simbol de care a fost legată în trecut dezvoltarea orașului și de care ar putea fi legată în continuare. De-a lungul ultimilor ani, acest subiect a fost dezbătut pe fragmente, în funcție de interesele celor care l-au abordat.
Reprezentanții Asociației sunt de părere că „demersurile de a clasifica tot ceea ce a rămas din rafinărie ca monument istoric, fără a ține cont de realitățile actuale și de nevoile comunității, au întârziat acest proiect vital și continuă să pună piedici dezvoltării orașului”.
În prezent, proprietarul fostei rafinării este compania locală Ecogen Power SRL, parte a grupului Neptun – Soceram. Situația actuală a acestui simbol, cândva un bastion al industriei petroliere românești, ajuns astăzi un morman de fier vechi ce ocupă o suprafață importantă din centrul orașului, este una complexă și controversată. Disputele dintre actualul proprietar și, cităm: „grupuri de interese care, sub pretextul protejării patrimoniului, blochează proiecte esențiale pentru modernizarea orașului”, potrivit afirmațiilor Asociației Câmpina Curată, complică și mai mult situația.
Vă reamintim că, după falimentul răsunător din 2010, Rafinăria Steaua Română a fost vândută pe bucăți de un lichidator judiciar, ajungând, în final, în proprietatea grupului Neptun – Soceram – Ecogen Power.
Pentru a înțelege mai bine evoluția situației din perioada 2021–2024 și conflictele legate de această zonă industrială, am solicitat puncte de vedere din partea Elenei Albu, președintele Consiliului de Administrație al grupului Neptun – Soceram, și Lăcrămioarei Bordei, consultant pe probleme de management la Ecogen Power.
Declarații pe scurt:
Elena Albu:
- În 2013 rafinăria a intrat în insolvență. Din 2013 până în anul 2021 absolut nimeni, deși fiind în insolvență, știindu-se situația ei, nimeni nu s-a gândit că ea trebuie să rămână aici pentru că e construită la 1800 și trebuie să fie clasificată monument istoric. N-a existat această preocupare din partea nimănui! În 2021, când a intrat în proprietatea Ecogen Power, interesul multor grupări, asociații civice, a devenit foarte mare. După doar 40 de zile de la momentul semnării actelor de proprietate, Ecogen Power a fost notificată de către Direcția de Cultură Prahova că a fost declanșată procedura de clasificare a fostei rafinării ca monument istoric.
- Primăria Câmpina nu s-a interesat absolut deloc de acest obiectiv, ani de zile, mulți foarte mulți ani de zile. Imediat după ce a fost achiziționat de Ecogen Power, a început interesul. Dacă vă uitați în Strategia de Dezvoltare Locală aprobată în 2021, rafinăria este acolo, dar este acolo cu un proiect care nu putea fi făcut decât în înțelegere cu proprietarii sau dacă administrația locală ar fi fost proprietar. Nu poți să faci acte de dispoziție asupra bunului altuia.
- Întrebată dacă are la cunoștință că administrația locală ar fi băgat bețe în roate în această situație privind clasarea, Elena Albu a spus tranșant: „Din discuțiile purtate cu proprietarul de la care am cumpărat noi, da! Ni s-a spus cu subiect și predicat lucrul ăsta. Atâta timp cât un personaj care încă face parte din conducerea Primăriei Câmpina a chemat la ordin această societate [TDR Energy, fostul proprietar al rafinăriei – n.r.] și a spus lucruri, atunci… așa se pare că a fost!
- Indiferent de clasare in integrum, neclasare sau alte lucruri, aș vrea să le transmit locuitorilor municipiului Câmpina un mesaj: această rafinărie nu va mai funcționa niciodată!
- Noi nu vrem, sub nicio formă, să ștergem istoria orașului, a locului unde a funcționat rafinăria. Vom păstra tot ce se poate.
- Afacerea cu batalele vândute pentru trei euro ridică un mare semn de întrebare și până în prezent nu s-a întâmplat nimic.
- Dl. arhitect Sturza a fost atras în această aventură ca să semneze un studiu istoric, pentru că inițiatorii acestui studiu sunt două persoane, respectiv geograficul, istoricul sau ce o fi el, salariat al Primăriei Câmpina, Mădălin Focșa și d-na arhitect Ștefana Pascu.
- S- a făcut un studiu de către Pro Patrimonio care seamănă izbitor cu lucrarea de disertație pentru Master, sau nu mai sunt eu la curent cu studiile care sunt în ziua de azi, a domnului Focșa, studiu care este incomplet pentru că nu are fișe atașate ale tuturor instalațiilor și clădirilor așa cum spune legea și nu are relevee.
Lăcrămioara Bordei:
- Toată lumea din Câmpina cunoaște acea denumire de răcitor, turnul de răcire din cadrul rafinăriei. Noi am făcut demersurile pentru a fi demolată acest activ, pentru că reprezintă un pericol real, este o clădire la care stâlpii de susținere sunt încovoiați. Instalațiile și clădirile de pe amplasament sunt într-o stare de degradare avansată, iar acest lucru conduce la un grad de nesiguranță, nu numai din punct de vedere al riscului să spunem de cutremur.
- După demolare, voiam să donăm terenul autorității publice locale, care să amenajeze în acel loc un sens giratoriu pentru fluidizarea traficului, să fie acolo o stație de autobuz după ultimele norme, nu ce avem în în prezent.
Până nu vă veți indrepta in justiție împotriva asociației care vă împedică să invastiți în acea zonă nu veți realiza nimic. Ei au tot timpul din lume să pună „bețe în roate”. Găsiți o casă de avocatură bună, experți de patrimoniu istoric adevărați, care să identifice clădirile care merită pastrate (nu cred că există investitor care să demoleze niște cladiri cu valoare istorică) și poate există șanse ca acel loc să intre în circuitul civil și urbanistic al orașului.
Stimabila dna Albu,sa fiu elegant mai spune ca e plin de pensionari și ca tinerii n au șanse aici.Pai cine a fost consilier în mandatele lui Tiseanu,cine a cenzurat în online.Stimabila dv invitata.Scaderea demografica a fost rodul PDL-PNL,la masa cu Psd.Este grave anumite afirmatii: în calitate de angajat al Centrului Turistic,Focșa sa facă noncombat,implicit și a dat foc la valiza,membrii acelui ONG sunt paraleli cu rafinaria,fostul dv coleg Gh Sandu fluiera în biserica,unul dintre nostalgici asemeni lui Matei Sumbasacu.Primaria și Moldoveanu nu are cum sa se implice în ograda Soceram Neptun.De ce nu a cumpărat trustul Neptun batalele și FAS ul?Verdictul îl da Ministerul Culturii,ei sunt în măsura,căutați bine la arhivele statului,treaba asta nu se termina bine și unii vor sta mult timp în închisoare,e logic cine.Un reprezentant Ecogen+ ong+ minister+ presa și rezolvați simplu nu în instanta
Nu va complicați,ura nu aduce lucru bun
AG, vezi putin cu gramatica, ca „este grave” asemenea aberatii :)))
Alex,scumpule.Nu ai fost trup și suflet alături de tovarășul Tiseanu Horica sau ești prea tânăr sa ii fi văzut adevărată fata și caracterul cu 2 fete.