Interviuri

„Nu aș fi dispus să cer sprijinul consilierilor PSD pentru a rămâne în funcția de viceprimar”

declară Liviu Dumitrache, președintele organizației USR-PLUS Câmpina

La aproape șase luni de la preluarea funcției de viceprimar al municipiului Câmpina, Liviu Dumitrache, președinte al filialei locale a USR-PLUS, a început să se obișnuiască cu responsabilitățile și îndatoririle sale, cărora încearcă să le facă față cât se poate de bine. Mai mult, a început să se obișnuiască și cu primarul Alin Moldoveanu, dar și cu dispozițiile prin care acesta îi deleagă tot felul de atribuții care de care mai… nepotrivite, ca să nu zicem altfel. Ultima de acest fel se referă la “luarea tuturor măsurilor necesare” în vederea implementării unui proiect al cărui termen de finalizare este decembrie 2021. Despre acest proiect, despre programul său de lucru, dar și despre proiectul USR-PLUS privind bugetarea participativă, aflat în derulare la Câmpina, am stat de vorbă în interviul de mai jos. 

Domnule Liviu Dumitrache, cel mai important subiect politico-administrativ al acestor zile se referă la ruptura la nivel național între USR-PLUS și PNL. Cum se resimte la Câmpina scandalul din Guvern și ce se va întâmpla dacă veți fi obligat să vă separați de PNL în Consiliul Local în contextul în care Alianța ce deține majoritatea și asigură legitimitatea viceprimarului se bazează și pe acest parteneriat între cele două formațiuni? 
Noi sperăm că acest conflict va fi aplanat. La nivel local nu există disensiuni, am discutat cu colegii cu care în acest moment suntem în alianță, cu cei din PNL, dar am avut discuții și cu cei de la PMP și nu se pune problema la acest moment de rupere a alianței majoritare în Consiliul Local. În momentul în care partidele o vor impune, atunci este clar că alianța aceasta se va destrăma, ceea ce poate determina într-adevăr ca funcția mea ca viceprimar să fie pusă în pericol. Probabil se va creiona o altă alianță, pentru că actul de guvernare local trebuie să și-l asume o alianță, este cel mai indicat, iar dacă eu nu voi mai fi viceprimar, voi rămâne simplu consilier. Și nu este nicio problemă, nimeni nu ține de scaun. Nu am discutat și nici nu vom discuta cu alte partide decât în momentul în care alianța va fi oficial desfăcută.
A trecut un an de la alegerile locale și o jumătate de an de la numirea dumneavoastră în funcția de viceprimar al Câmpinei. Vă rog să caracterizați pe scurt această perioadă, din punct de vedere a activității pe care o desfășurați în administrația publică locală.
Sunt viceprimar din luna aprilie a acestui an. Sincer, nici nu am realizat când au trecut aceste luni, asta ca să înțelegeți încărcătura care apasă pe umerii aparatului din primărie, asupra primarului și a viceprimarului. Este foarte mult de lucru, sunt foarte multe solicitări din toate domeniile. Perioada mai dificilă a fost prima lună de la preluarea funcției, până când mi-am cunoscut colaboratorii, până când am început să relaționez cu colegii care mă priveau cu reticență, apoi preluarea atribuțiilor delegate care au fost destul de vagi… Dar totul a intrat într-un ritm normal și acum sunt la curent cam cu tot ce se întâmplă în primărie. Am lucrat foarte mult cu colegii din primărie, cărora le mulțumesc pe această cale. Sunt o fire care învață repede și acest lucru mă ajută și în administrație, unde nu am experiență.
Mulți spun că toate bâlbele acestea de care partidele reprezentate acum în Consiliul Local dau dovadă s-ar datora și acestei lipse de experiență.
Se datorează și lipsei de experiență, dar putem pune asta și pe seama faptului că au existat unele mici piedici pe partea de organizare în cadrul Consiliului Local. În momentul în care sunt emise anumite hotărâri cu documentație incompletă sau îți sunt prezentate cu câteva ore înainte de ședință documente de 70-80 de pagini, care nu au putut fi examinate în timp util și care duc la întrebări suplimentare ce pot fi evitate, atunci este imposibil să dai un verdict favorabil.
Care este programul unei zile normale de lucru?
Programul începe la ora 8. Atunci intru în primărie, dar plec de acasă mai devreme, pentru că de regulă primesc seara multe mesaje, în care mi se prezintă diferite probleme, iar dimineața mă interesez să văd care este situația, că a căzut un copac, că s-a dărâmat un stâlp, că a apărut o groapă în carosabil, fac o scurtă trecere în revistă a problemelor. Odată ajuns la serviciu, sunt tot felul de documente pe care le studiez până la 8.30. La 8.30 am în fiecare zi o întâlnire cu șefii serviciilor cu care lucrez direct, este vorba de serviciul Reparații, deci cei de la ateliere, serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat și Sera, acestea sunt principalele. Discuția durează în medie 35-40 de minute și trecem în revistă ce lucrări au fost în ziua anterioară, dacă au fost realizate, dacă nu, vedem de ce nu au fost, pentru că de multe ori apar urgențe care schimbă programul. Adică planificăm niște activități și nu ne prea putem ține de toate. Apoi urmează o ieșire în teren pentru a verifica ce se întâmplă, după care revin la primărie, unde mai sunt foarte multe acte de semnat, pe care nu le las să se adune pentru a nu întârzia anumite lucrări. Ieșirile pe domeniul public durează și câte două-trei ore și am mai multe astfel de ieșiri, deci sunt destul de mult pe teren, în toate zonele, începând de la intrarea în oraș și până sus, pe Voila.
În ce relații mai sunteți cu primarul Alin Moldoveanu, având în vedere că în mai multe rânduri v-ați arătat nemulțumirea față de modul în care decurge această colaborare instituțională, dar și față de faptul că vă încarcă cu foarte multe atribuții.
Să spunem că s-au mai îmbunătățit puțin lucrurile. Ne mai întâlnim la ședințele comune, care pot avea loc și de două ori pe zi. Poate că atribuție nu este cuvântul corect. Eu le-aș spune mai degrabă sarcini de serviciu. Atribuție înseamnă să ai o anumită structură în subordine, cu toate componentele ei, să știi tot ce se întâmplă în acea structură, să o organizezi, să o coordonezi… Dar atâta timp cât sunt niște sarcini extrase din mai multe direcții, servicii, birouri, compartimente, este mult mai dificil. Să vă dau un singur exemplu, legat de gestionarea câinilor comunitari. Faptul că eu trebuie să mă ocup de această problemă, adică să coordonez și să îndrum această activitate este una; cealaltă componentă o constituie documentele întocmite, adică tot felul de tabele, de facturi și alte documente. Eu mă ocup de prima parte, o altă persoană se ocupă de cealaltă parte. Nici cei de la acest serviciu comunitar nu știu exact cui se subordonează, este practic un serviciu coordonat de două persoane. În condițiile astea, fiecare ne vedem de treaba noastră, dar este greu în felul acesta.
Ce alte atribuții mai aveți?
În principal legate de atelierul de infrastructură urbană, pe care multă lume îl vede ca pe o structură cu personal numeros, deși sunt doar zece persoane, dintre care unul este șeful de serviciu, unul este șofer, unul gestionar. Acești oameni se ocupă de câteva aspecte importante în oraș. Ei sunt cei care fac marcajul rutier, se ocupă de semnele de circulație, de așa-zisele plombe care sunt puse prin tot orașul, excluzând gurile de canal, care reprezintă o mare problemă pe care ei n-au cum să o rezolve. O altă sarcină o constituie condominiile, care sunt aceste spații unde avem chiriași. Câmpina are foarte multe spații care sunt ale Primăriei, spre exemplu căminul Energetic, la căminul Petrol, pe Bobâlna la IRUE, precum și foarte multe locuințe. Noi ne ocupăm de repararea acelor spații, dacă au chiriașii probleme. O altă atribuție importantă este Sera Primăriei, unde colegii se ocupă de toaletări și de întreținerea spațiilor verzi ale orașului.
Cea mai recentă dispoziție a primarului, față de care v-ați exprimat nemulțumirea, este cea prin care v-a fost delegată sarcina de a vă ocupa de implementarea sistemului informatic integrat al Primăriei. Mai simplu spus, de programul de digitalizare, un proiect despre care susțineți că nu nu a fost dus la bun sfârșit de către managerii de proiect, angajați ai Primăriei. De ce credeți că a ales primarul să vă dea dvs spre rezolvare acest proiect complicat și totodată abandonat de acei salariați plătiți să se ocupe de implementarea lui?
Dispoziția suna cam așa: ”luarea tuturor măsurilor necesare în vederea implementării”… Contractul pentru acest proiect a fost semnat în decembrie 2019 și se încheie în decembrie 2021, adică peste câteva luni. Domnul primar a ajuns în funcție în septembrie anul trecut, iar de atunci până acum, când am fost delegat eu să iau toate măsurile necesare, nu s-a făcut nimic… Ceea nu s-a făcut în mai bine de un an și jumătate este greu să faci acum! Probabil dumnealui a văzut că nu s-a realizat și a considerat că este mai simplu să pasezi ceva de genul acesta altcuiva, deși era nevoie de coordonarea unui specialist în informatică, pentru că totul este lucru pe calculator. Practic, eu nu fac parte din acest proiect, sunt un fel de supraveghetor, o persoană care să impulsioneze activitatea, să-i coordoneze pe ceilalți. Am obținut sprijinul colegilor din cadrul serviciului de informatică, dar acest serviciu este decimat, adică sunt puțini oameni, care nu fac față sarcinilor de serviciu curente. A se ocupa și de acest proiect deja este foarte mult pentru ei. Deficitul de personal pe acest domeniu își spune cuvântul. Proiectul nu este blocat în acest moment, dar sunt servicii unde gradul de implementare variază de la 20% la zero. Putem să spunem că este și vina implementatorului, dar și vina personalului din cadrul Primăriei. Am avut o discuție cu reprezentanții societății de la București care se ocupă de implementare, am discutat și cu colegii, a fost o discuție față în față, și avem promisiunea ca luna următoare să fie implementat un nou modul. Deci se lucrează! Eu nu îmi fac speranțe că proiectul va fi finalizat până la data de 12 decembrie, dar sper ca măcar să ne apropiem. La acest moment, situația este următoarea: se tot fac modificări asupra anumitor programe de către firma implementatoare.
Multă lume și primarul însuși spune că majoritatea din care faceți parte în Consiliul Local reprezintă o frână în calea dezvoltării orașului. Cum comentați?
Nu suntem nicio frână în calea dezvoltării. Toate proiectele care au fost promovate au fost aprobate în Consiliul Local, niciun proiect nu a fost picat. Toate proiectele care au ieșit la rampă sunt ale fostei administrații, care îmi pare rău că nu iese să spună acest lucru. Fondurile europene au fost deblocate cu sprijinul Consiliului Local, care dacă nu ar fi aprobat reeșalonarea datoriei, Câmpina nu ar mai fi putut accesa niciun fel de fond european, deci niciun proiect nu ar mai fi fost lansat. Deci unde este blocajul? Nu suntem o frână nici în calea dezvoltării orașului, nici în calea primarului. Am mai spus-o și cu alte ocazii, proiectele care sunt utile pentru Câmpina vor trece fără nicio problemă.
Proiectul bugetării participative, inițiat de USR-PLUS, este în derulare la Câmpina. Ce înseamnă, de fapt, această bugetare participativă și ce reacții aveți din partea cetățenilor la mai bine de două săptămâni de la lansarea acestui proiect.
Implementarea acestui proiect la Câmpina a costat 23.700 de lei, platforma putând fi folosită de acum încolo în fiecare an. Această platformă este deja funcțională de aproximativ 4-5 ani în marile orașe, în București, Cluj, Oradea, Sibiu și deja s-a extins în Târgoviște, Iași, Făgăraș și multe alte localități, Câmpina fiind prima localitate din județul Prahova în care a fost implementat acest proiect. Bugetarea participativă înseamnă că 5% din bugetul alocat investițiilor în municipiul Câmpina este pus la dispoziția cetățenilor care vin cu propuneri privind amenajarea de spații de relaxare în oraș, locuri de joacă pentru copii, pe parte de digitalizare, cultură, sport… sunt mai multe domenii, propuneri de proiecte care să nu se suprapună peste alte intenții similare ale municipalității. E vorba de proiecte mici, la nivel de cartier. Acest 5% înseamnă 150.000 – 200.000 de lei, o sumă mică, dar am acceptat acest lucru pentru că este totuși un proiect pilot pentru Prahova. În acest moment plaforma este lansată, trebuie făcut un cont și completat un formular care are două pagini. Cetățenii pot suna la primărie sau chiar pe mine pentru a cere detalii. E foarte simplu. Regulamentul poate fi studiat de oricine și oricine poate să depună un proiect.
Vă simțiți în stare să mergeți mai departe în exercitarea funcției de viceprimar alături de un primar atât de impetuos și atât de pus pe fapte mari?
Categoric da, atâta timp cât partidul și alianța mă vor susține. M-am obișnuit cu domnul primar.
Dacă va fi nevoie, în contextul ruperii alianței cu PNL, veți cere ajutorul altor partide în Consiliul Local pentru a vă menține în funcția de viceprimar? Ați putea să vă aliați, de exemplu, cu PSD?
Nu aș fi dispus să cer sprijinul consilierilor PSD pentru a rămâne în această funcție, pentru că nu țin cu dinții de acest scaun.

Un comentariu

  1. Slab de tot viceprimarul asta. Fata de Pitigoi, care era ancorat in realitate, militianul asta doarme pe el..pe banii nostri. USR+ demonstreaza constant la nivel de tara, de la mincinoasa no.1 Clotilde si pana la ultimul consilier local, ca sunt extrem de nepregatiti..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare