Editorial

Editorial. RĂZBOIUL CUVINTELOR

Se poate să fie unul din ultimele articole pe care le mai pot scrie, cîtă vreme ne mai îngăduie parlamentul să spunem ceva de rău despre politicienii noștri. Și cum să scrii ceva de bine? „Nu se există!” Pentru cei mai puțin atenți, adică atenți numai la televizor: săptămîna trecută, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care incriminează instigarea la ură, violență și discriminare. Sună frumos, numai că, după „bunul” obicei al legiuitorilor noștri, ei au strecurat acolo și un punct care permite ușor condamnarea de la 6 luni la 3 ani pentru „instigarea la ură pe criterii politice”. Cu alte cuvinte, nu mai ai voie să spui că politicienii noștri sînt organizați după principiul „Mafiei”, al „Famigliei” pentru a acumula averi fabuloase pe spinarea bietei țări. E prea simplu? Este esențial. E deja al treilea articol care conține în titlu cuvîntul cumplit război, pentru că sînt semne numeroase că războiul în care ne aflăm va mai dura. Și sînt indivizi care profită din plin de apocalipsul de la granițe pentru a-și face mașinațiunile lor interne. Delictul de opinie ar fi clar incriminat dacă s-ar aproba un text precum cel citat. Pas de mai critică vreo autoritate oarecare. Încă de acum trei săptămîni am atras atenția că trebuie diminuat pe timp de război un anume fel de critică, destabilizatoare, defetistă, distrugătoare. Aceasta este atitudinea normală, patriotică, în vremuri excepționale. Dar asta trebuie să fie o atitudine asumată, voluntară, nu una impusă de către stat. Numai iraționalii de la AUR cred că lucrul cel mai bun acum ar fi suspendarea președintelui. Cel mai bun… poate pentru ruși.

După excesele din pandemie, din nou se simte o jubilație de a diminua drepturi. Statul nostru este și așa autarhic, clasa politică, aflată la cel mai jos nivel de încredere, nu comunică în niciun fel cu societatea, lipsa de lideri credibili la toate nivelurile este acută. Ei vor să se baricadeze și mai mult, împotriva oricărei critici. Blocul impenetrabil pesedisto-liberal (la care aderă entuziast UDMR-ul iubitor de model autoritar de tip Viktor Orbán) se vrea izolat împotriva oricărui control civil. Care nu se poate face decît prin presa liberă. USR-ul e scos momentan din joc și mîrîie pe margini, dar se pare că amendamentul buclucaș vine chiar de la ei de pe vremea cînd erau la putere. Cum spuneam, aceeași cloacă de interese. Eșecul statului este și mai trist văzînd cum s-a organizat primirea refugiaților din Ucraina. Fără mobilizarea diferitelor organizații civice sau a particularilor, pur și simplu, statul ar fi fost sufocat din primele zile. Obezitatea birocratică, incompetența, ticăloșia frustă, nemascată, legi aiuristice, prea multe sau insuficiente, prostia funcțională sînt ciorba care se numește statul român. Din fericire, cetățenii au un decenal antrenament de a se descurca. Vedem acum, inclusiv în a face binele, a-și ajutora semenii aflați în mare nevoie. Măcar nu-i împiedicați!

Războiul care ucide la granițe și distruge orașe, fața hîdă a imperialismului rusesc se simt la noi în Rețea. Dacă prin legea amintită la început, incitarea la ură și violență, ar putea fi pedepsite abaterile în mediul online, ar rămîne puțini oameni în libertate. Nu mai poți posta nicio părere cît de cît diferită de vulgata majoritară, fără să fii împroșcat cu lături din partea cealaltă. Nuanța, gîndirea critică au fost ucise. Plăcerea controversei, duelul elegant de argumente, legile polemicii oxfordiene au fost definitiv abolite. În primul rînd din educație. Oamenii de fapt nu se mai obosesc să polemizeze, asta cere efort, cunoștințe, caracter. E mult mai ușor să deșerți găleata de invective decît să desfășori raționamente argumentative. Și mai rapid. E și ăsta un război, chiar dacă dezastrele sale nu se văd. Nu mai sîntem lăsați să folosim  anumite cuvinte, sîntem supuși vindictei publice dacă am călcat embargoul. Toți sînt supărați pe toți. S-a supărat cineva că am folosit într-o postare cuvîntul Dumnezeu. Într-un simplu citat de două rînduri, cu valențe mai mult culturale decît teologice. După mintea lui, nu aveam voie să folosesc acest cuvînt. Și gata războiul!

Putin vorbea de o denazificare a Ucrainei. De unde pînă unde nazism? Un cuvînt provocator de război. Lumea e în pericol atunci cînd cuvintele devin nucleare. Mă uit și mă îngrozesc. E cel mai greu să-ți păstrezi normalitatea în situația acestor ani. Cel mai simplu ar fi să ne controlăm cuvintele. Dar nu e permis să lăsăm statul să ni le controleze. O anecdotă reluată în presă și mediul virtual zilele acestea spune că în timpul invaziei din 1968 a Cehoslovaciei, ziariștii l-au întrebat pe Brejnev: ce avem voie să scriem de pe front? Brejnev le-ar fi răspuns: aveți voie să scrieți absolut orice, dar în exemplar unic pe care mi-l trimiteți mie să-l avizez. Acesta este idealul de libertate a discursului la care visează toți politicienii, nu numai ai noștri. Nenorocirea crește în fiecare zi  lîngă noi. Am strania senzație (cred că împărtășită de mulți) că nu sîntem deloc pregătiți pentru ea. Liderii noștri au cu totul alte preocupări.

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

4 Comentarii  

  1. Pare ireal dar simțim cu toții impertinenta grupurilor politice,de oricare culoare politica,sau de care parte a axei,s-ar situa!

  2. Un pretins intelectual (Javric sau Lavric, nu mi-e clar numele) sugerează subtil (nu degeaba e intelectual) printr-o poză cover ca România să recupereze teritorii aflate în prezent în Ucraina, în deplină conformitate cu propaganda putinist-cremlinoidă. De asemenea un teritoriu (o fi intelectual, dar istorie nu prea știe) de la Bulgaria, Stat NATO și UE. Într-un cuvânt, vine cu soluții pașnice, de bun simț, numai potrivite pentru aceste timpuri liniștite pe care le trăim.

    Desigur, telectualul de mai sus e oripilat nu de bombardamentele criminale ale Rusiei în Ucraina, cât de bombardarea României cu miliarde de Euro de la UE, NATO etc. NU doar prostia utilă e pe val cât, mai ales, ticăloșia utilă!

    Despre asta ce aveți de spus? O fi de bun augur pentru societate această tulburare venită dintr-un creier tulbure? Așa în numele liberei exprimări, nu de alta?

  3. Dar sunt precis cei ‘iraționalii de la AUR’ care pot remediază situație aceasta. Trebuie sa sprijinim pe ei. <>

  4. Totodată, AUR condamnă restrângerea libertăţii de exprimare sub pretextul ‘instigării la ură împotriva partidelor” vinovate de guvernările catastrofale din ultimii 32 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare