Editorial

Editorial. CONSTRÎNGERI

E tot mai greu să-mi țin promisiunea de a nu scrie despre Covid – decît cel mult indirect, prin consecințele unor decizii asupra vieții noastre cotidiene -, în măsura în care totul este virusat: radioul național ne transmite abuziv cîteva ore pe zi numai despre asta, televiziunile… nu mai vorbesc. După părerea mea, asta nu ține de dreptul la informare, ci este chiar un simptom, agravant, al bolii. Dacă tot invocăm obsesiv o himerică normalitate, ce-ar fi să o construim comportîndu-ne, inclusiv mediatic, normal, și nu isteric? Virusul a devenit o sursă inepuizabilă de cîștig pentru toată presa care întreține insistent această nebunie, pune gaz pe foc. Vezi Doamne, o face „pentru binele românilor”. Cînd aud politicieni ori vedete media care invocă „românii vor asta”, „românii sînt așa sau pe dincolo”, „românii au hotărît că”, „interesul românilor este ca…” mă ia cu vertijuri. Cine poate decide în numele tuturor? Un număr de voturi nu-ți dă dreptul să te erijezi în a folosi acest plural inclusiv.

Săptămîna ce-a trecut a fost, din nou, a unor proteste în numele unei „libertăți” căreia fiecare îi dă alte sensuri. Lupta se dă la niveluri mai mari decît ce se vede la televizor sau pe Rețele. Cazul revoltător al felului cum s-a executat evacuarea Spitalului Foișor nu este decît un exemplu. Pe de o parte despre ineficiența noastră organizatorică și disprețul cinic al autorităților față de cetățean. Pe de altă parte, despre politicianismul direct criminal. Nu se pot ignora deloc indiciile că avem de-a face cu un act premeditat de împingere a guvernului într-o fundătură: faptul că managerul spitalului este omul malignei Firea, campania împotriva lui Voiculescu (ceea ce îmi arată că a băgat bățul în cuibul de viespi: spune-mi cine te înjură, ca să-ți spun cine ești!) sînt indicii ce nu pot fi ignorate, dacă vrei să înțelegi ce se întîmplă. Câțu pare, din păcate, a marșa la această cabală a bigoților. Se pare că dl. Voiculescu ar fi cerut ca guvernul să nu mai finanțeze campaniile împotriva vaccinării (aberație despre care am mai scris). Ca atare, dl. Voiculescu va fi probabil sacrificat. Apoi, faptul că liderii acestei mișcări: Șoșoacă (consiliera lui Dijmărescu via SIE, vezi aici), Codruța Cerva, George Simion, Olivia Steer et alii fac jocurile Moscovei, iar trebuie să dea de gîndit patrioților de lozincă. Apropo de faptul că ei vorbesc compulsiv despre faptul că reprezintă voința românilor. Să subliniem: faptul că un nebun spune la miezul zilei că e lumină nu-l face mai puțin nebun, deși spune un adevăr. Ipochimenii din specia sus-citată spun de multe ori lucruri juste, ceea ce nu-i face mai puțin periculoși pentru o societate normală. Cum să te declari patriot și să te duci să ceri scuze Ambasadei Rusiei pentru Fîntîna Albă? Pentru cei care au deschis mai tîrziu manualele de istorie (în care, evident, evenimentul nu apare de altfel), să amintim că la 1 aprilie 1941 un grup de aproximativ 3000 de oameni din Bucovina ocupată de pe Valea Siretului au pornit să treacă spre România. Era Paștele și aveau în frunte Prapuri ce vor fi împușcați și ei. Au fost întîmpinați de grănicerii sovietici cu mitralierele, supraviețuitorii fiind tăiați cu săbiile și toți aruncați în gropi comune. Nu se cunoaște, firește, numărul de victime, probabil peste 3000. Represaliile au continuat însă cu masive deportări: între recensămintele din 1930 și 1959 populația românească din regiunea Cernăuți a scăzut cu vreo 75.000 de oameni. În paranteză fie spus, deputatul Eugen Tomac a cerut de mai bine de un an înființarea unei comisii parlamentare care să analizeze acest dezastru istoric. În strania lor frățietate, PSD și PNL n-au făcut nimic pentru asta, într-un legislativ în care se inventează astfel de comisii pentru tot felul de prostii. Cine mai crede în patriotismul doamnei cu gura mare ar face bine să ia aminte la aceste lecții ale istoriei.

Dintre faptele care, pe alte paliere, pun chestiunea guvernării recapitulez rapid cîteva: începerea evacuărilor magazinelor din imperiul Rădoi de la metrou. Gest al unui stat puternic, așa cum ni-l dorim. Controalele la felul cum se acordă ajutoarele sociale. Ambele măsuri nu aduc voturi, dimpotrivă, și de aceea ele sînt de apreciat. Apoi, începerea acțiunii de schimbare a conducerilor de la Radio și Televiziune. Aici chestiunea e mai specioasă. Cu siguranță cele două instituții sînt dinozauri de pesedism în politica lor editorială, mult depășiți de lumea în care, vai de noi, trăim. Dar e la fel de probabil că se va înlocui o politizare cu una de sens opus. Și atunci, la ce bun? Că un Ionuț Cristache (s-a scris acum vreo doi ani că primește 26.000 ron/ lună din abonamentele noastre și subvențiile fără număr, fără număr cu care Statul îndoapă TVR) este titularul principalei emisiuni de analiză politică a zilei spune totul despre mizeria morală, intelectuală și profesională a instituției. După ce deputatul PNL Gigel Știrbu (altminteri fost ministru de nicio amintire al culturii) a numit emisiunea lui  Cristache România9 „hazna” acesta a reacționat în cel mai pur stil Antena 3, acuzînd atacuri la „libertatea presei”. Este doar un exemplu, sigur că PNL și USR+ se bat și aici pe posturi și ca atare mai e mult pînă ce cele două instituții vor avea conduceri noi. Fără speranțe de remediere, spre paguba profesioniștilor care lucrează acolo. Cîți or mai fi rămas. Se vorbește că în cîteva luni vom fi liberi. Pariem?

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare