Editorial

Editorial. AM PIERDUT UN JUDEȚ! CAUZA? GHEBOASĂ.

Știrea săptămânii este că în ultimul deceniu am pierdut un județ. Adică a emigrat un număr de cetățeni mai mare decît populația unui județ mediu. Doar în 2022 am avut vreo 50.000 de expatrieri, cea mai mare cifră de după 1990. Nu cunosc o altă problemă mai gravă pentru România. Față de ea, scandalul Untold pare o știre diversă. Ceva însă le leagă în profunzime. Inaparent. Nu mă interesează cazul cîntărețului, nici al publicului (tînăr) în delir (muzical și halucinogen). Ci al intelectualilor fini care au sărit să-i ia apărarea, într-o jalnică maimuțăreală a „post-gîndirii”, corectitudinii politice și altor poncife la modă. Abdicînd de la cea mai mică nuanță a gîndirii critice. Pe mine nu Untold-ul mă exasperează în primul rând, ci reacția intelectualilor „fini” care se screm hermeneutic să explice de ce e nevoie de manele sau de jegurile alea de versuri. Eu zic Doamne ferește să interzicem asemenea manifestări, am fi iar o societate închisă! (sunt ceva probleme cu respectarea legilor spațiului public, dar asta e altă discuție). Lasă-le, domnule, să fie, e libertate. Dar nu încerca să parfumezi rahatul cu Chanel de filozofie postmodernă. Nu spune că sub-cultura e cultură! Parfumerii ăștia intelectuali sînt absolut nocivi, nu Gheboasă.

Să recapitulăm puțin: acum nu mulți ani, cîțiva intelectuali au căzut în capcana de a reproduce o foto-caricatură așa zicînd rasistă, bună ca poantă, mult mai bună decît unele din Charlie Hebdo, provocată de expulzarea (pe criterii deloc rasiste firește) unor compatrioți de-ai noștri, de o anume etnie, din Franța. Doamne, ce vuiet, din partea altor intelectuali, revoltați ipocrit în corectitudinea lor de gîndire, a unor ONG-uri, ce amenzi de la CNCD etc! Acum, un cântăreț urlă versuri de tipul „O ce țigancă frumoasă/ cum dă din găoază/ este jegoasă etc”. Corecții politic și CNCD, feministele și apărătorii etniei sînt în impas. Tac mîlc: sînt în capcană. Dl. sociolog Gelu Duminică, admirabil militant al etniei, caută justificări strîmbe în „libertatea de expresie”, făcînd adevărate acrobații logice pentru a elimina nocivitatea conținutului versurilor în favoarea interpretului. În postarea domniei sale, vehiculează toate poncifele post-culturii, fără a le supune niciun moment interogației critice. Nu, d-le Duminică, nu aveți dreptate cînd spuneți. «”subcultură” nu însemnă ceva inferior!». Ba da, înseamnă inferior, cîtă vreme „cultură” include conceptul de „valoare”, adică de ierarhie. Că o hoardă de tineri decerebrați  au urlat aprobativ la asemenea versuri ar trebui să vă îngrozească, nu să vă bucure. Nu e vorba de stropit cu agheasmă, ci de respectat minime valori umane. Și etnia și femeia sînt grav maculate în asemenea prestație, pe care nu e clar în numele a ce idei o apărați. Și mai e și unitatea de măsură: de ce în cazul de la început s-a făcut atîta tam tam, iar acum ar trebui să tolerăm ceva mult mai grav? În numele a ce? Numai pentru că trebuie apărată subcultura împotriva culturii majore (aia cu agheasmă cum spuneți ironic și jalnic).

Altă chestiune este îndemnul direct la consumul de droguri din multe texte. Nu militez deloc pentru interzicerea unor asemenea manifestări. Doar să ni se permită și nouă să spunem că sînt profund nocive pentru copiii noștri. Dl. Negruțiu mai avea nițel și plîngea telenovelistic de mila interpretului care a avut o copilărie îngrozitoare. Ca și cum asta ar avea legătură cu vulgaritatea, sexismul și rasismul exprimate de cîntăreț. Care nu exprimă nicio revoltă socială, să fim serioși domnilor gînditori, dimpotrivă un jalnic conformism reductibil la filosofia: am bani, am bani, am bani. Dar copiii ăia de pe Cluj Arena ce vină au că sînt tratați ca o hoardă? Un muzicolog ne învață că manelele sînt muzică și exprimă revolta socială. Nu, deloc, exprimă doar și exclusiv sinistra scădere a inteligenței sociale. Aceiași intelectuali se plîng mereu de lipsa de modele pentru tînăra generație și de școala care „nu ține pasul cu realitățile”. Mulțimea de la Untold e „realitatea”? Ei sînt victimele unei societăți condusă de jalnici papagali politici și ideologici care au reușit perfect destructurarea unei comunități. Dacă versurile respective exprimă ceva, în niciun caz nu este revolta. Să ni se explice atunci de ce mai punem la Tv acele stupide anunțuri cu „interzis sub 12 ani”, dacă îi trimitem pe copii la astfel de show-uri. Versuri corozive au și Paraziții sau BUG Mafia, dar alea chiar au un mesaj și de multe ori o forță metaforică remarcabilă. Astea sînt doar jignitoare, rasiste și proaste. Asta e problema.

Ce uităm, este că există totuși o parte din populație care nu vibrează la asemenea manifestări. Ea nu are aceleași drepturi? Un stat care își alungă deschis populația este pur și simplu un stat grav bolnav. Curtea Constituțională spune că dacă magistrații nu au pensii supradimensionate nu pot împărți dreptatea. Șefii Jandarmeriei sînt abia acum trimiși în judecată pentru dosarul 10 august 2018. Bătăuși sînt eliberați de aceeași justiție cu pensii speciale. Fiul inginerului Gh. Ursu trebuie să plătească cheltuieli de judecată celor care i-au ucis tatăl. Guvernul combate cheltuielile cu distrugerea culturii și a micilor întreprinzători. Și pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, s-au numit Gheboasă…

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

12 Comentarii  

 1. Vă mulțumesc că existați, d.le prof. dr. Cristian Crăciun! Ce păcat că sunteți printre f.f. puținii cetățeni ai acestei țări, care-și exprimă deschis opinia!
  Pentru mine și pentru copiii mei, acest „festival” NU EXISTĂ!!! Este o mare nebunie și o adevărată rușine pentru lumea civilizată! Nu înțeleg cum părinții, mai înțelepți decât tinerii, își lasă copiii la astfel de evenimente! E scandalos! Dar din fericire, nu toată generația tânără este pierdută, avem tineri excepționali, care nu prezintă niciun interes pentru Mas-media! Nimeni nu îi scoate în față! Tinerii aceștia există și să sperăm că ei se vor impune în viitorul acestei țări!

 2. Dragilor, întreb și eu: De ce oare unii oameni cu evidentă cultură – mai ales bărbați, scuze, dar e observație empirica – țin neapărat sa își exprime opiniile tafnos, bășcălios, coroziv, ofensator, trufaș? Crește testosteronul? Se simt mai bărbați? As vrea sa înțeleg ce ii mână în „lupta” asta sterilă.

  1. Doamnă Miroiu. Nu înțeleg de ce vi se pare că sînt țîfnos. Sunt doar exasperat de dispariția culturii mele. Îmi pasă. Nu contează dacă sînt bărbat sau marțian. Dvs nu vă manifestați vehement cînd vă simțiți în pericol? Iar de jignit nu jignesc pe nimeni, doar jalnicul conformism al unor intelectuali care gîndesc în poncife. Observați că eu nu l-am acuzat de nimic pe interpret, e pur și simplu prost ÎN INTERIORUL, acestui tip de texte. Stupizenia de a face din el o porat voce a unor marginali social e revoltătoare. El e dimpotrivă, purtătorul de cuvînt al locurilor comune rasiste și misogine. dacă ați înțeles că eu atac femeile, îmi cer scuze și vă rog să-mi arătați exact cuvîntul greșit. Dimpotrivă, m-a revoltat tocmai lipsa de reacție a organizațiilor femjiste care în alte ocazii sînt foarte vocale.

  2. La ce oameni faceti referire dvs ? Si ce legatura au intrebarile dvs cu acest editorial (caci personal eu nu vad legatura) ?

  3. Interesant! Vă revoltă efectul (exprimarea tranșantă/ironică a unor opinii din partea unui bărbat „cu evidentă cultură”), dar cauza (licențiozitatea și ofensa expuse public și cu indezirabilă priză la tineri – tot de un bărbat, cu nume de scenă feminin) vă lasă… rece! Ba mai mult, considerați că un editorial de atitudine vs. un festival care promovează nonvalori este „luptă sterilă”. Sterilă? Așa o fi, după cum merg lucrurile. Să fie vorba în comentariul dvs. de solidaritate feminină (feministă?) cu Gheboasa? Întreb și eu. Nu-i nevoie de răspuns.

 3. Imaginile cu ministrii si primarul Boc, toti trecuti bine de 50 de ani, maimutarandu-se printre tinerii aflati intr-un delir mai mult halucilogen caci despre muzica nu poate fi vorba, acestea ar trebui sa ne dea de gandit. Ei sunt imaginea unei tari cu adevarat “ ghebosite” in care o casta , judecatorii, fac praf si pulbere orice urma de democratie si asta la peste 30 de ani de la Revolutie. Deci Romania este o tara care isi idolatrizeaza calaii: vezi iliescu, politicienii, securistii, tortionarii lui Gh. Ursu … Cine pleaca ultimul sa stinga lumina!

 4. Tâfnoșenia e o constantă a aparatului milițienesc cultural-conservator, de ce ne e teamă să recunoaștem?

  1. Haioasă această perorație după rețeta „hoțul strigă hoții” 🙂 Nu mai sunt însă la fel de haioase incultura sau mediocritatea – atribute ce definesc „progresismul” (autobotezat și el după aceeași rețetă a inversării, în realitate ideologia respectivă fiind pentru natura umană un regres evident).

 5. Unii se nevoiesc cu cuvintele intelectuale precum porcul cu dovleacul…. il tot rostogoleste, dar nu-l dovedeste. Totul din nevoia dde a pupa un dos de jupin intelectual in speranta ca stiinta se transmite prin respiratie gura la dos.

 6. Printre efuziunile de recunoștință că existați, îndrăznesc și eu, tupeistă, să vă amintesc că pe vremea lui Băsescu, unul din arhitecții cei mai prolifici ai manelizării României, nu-mi amintesc să vă aud atât de indignat, deși „gheboasele” pe care le scotea pe gură nu erau cu nimic mai inofensive decât cele proferate la Untold. Ba chiar, așa spune, au avut un impact mai puternic, având în vedere importanța autorului.

  Nici în legătură cu faimoasele plăcuțe auto „m–e psd” nu-mi amintesc să fi vituperat cum o faceți acum. Deh, imparțial ca tot românu…

 7. Festivalul cu pricina este consecința firească a bunei gospodăriri pe care o reușește primarul Boc, cel care, țin să vă aduc aminte, poate concura la premiul de ” cel mai prost prim-ministru din toate timpurile”. Se adresează celor care la vremea respectivă făceau parte din galeria de aplaudaci ai măsurii de tăiere a salariilor, care între timp au devenit părinți și-și trimit odraslele pe la paradele pride sau la evenimentul de anticultura numit „Nespusu” , și la anu’ îl vor vota din nou pe piticu’ de la Cluj (la caracter mă refer). Este vremea lor, au ieșit din incubatoarele de oameni noi, fără creier, dar tocmai de aceea buni. Așa cum ne arată peisajul politic grotesc la nivel mondial…

 8. Ce bine i-a descris autorul pe „entelectualii” care au ” transpirat” neuronul ca sa-l justifice pe „Gheboasă”!?Daca,”aristul” era de altă etnie ce se întampla?Ar fi fost vai de „gaoaza” lui!!!
  „Gaozarul” din vremea lui Basescu ar trebui sa fie pe val,caci acum Base a devenit „gaozar”.Recursul în casatie(cu Udrea si Ioana Basescu)e ca o adevarată teapă în gaoază,nu ca alea ale lui din Piata Victoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare