Editorial

Editorial. IAR RESPONSABILITĂȚI…

DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru trei persoane în ancheta privitoare la cumpărarea vaccinurilor anti-covid. Aceasta este știrea. Urmează reamintirea și comentariul. Cine are răbdarea să citească acum în textul DNA toată povestea încîlcită a contractării, plăților, redistribuirii zecilor de milioane de doze și cine a semnat ar trebui să aibă un frison. Puțini oameni aveau curajul, pe atunci, să se întrebe care este rațiunea achiziționării a milioane de doze care depășeau de cîteva ori populația țării, deși reținerea populației de a se vaccina era evidentă. Vocile contra au fost blamate cu violență. Acum vedem un ciudat spectacol, cei implicați aruncă de pe unul pe altul răspunderea cu cine avea dreptul să decidă. Știm din N cazuri că oamenii ăștia au o capacitate excepțională de a se acoperi de hîrtii. Enumerarea traseului deciziilor este amețitoare, decidea primul ministru/ guvernul, ministrul sănătății, șeful CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19)? Felul cum se aruncă de colo colo mingea răspunderii este un spectacol în sine. Sau un spectacol de miliarde (de euro). Se poate prevedea de pe acum că toată tevatura se va stinge după alegeri. Acum se dau numai lovituri preventive. Dar cazul, prin amploare, este un turnesol al statului abuziv, non-democratic, i-responsabil care este statul român. Felul cum se joacă acesta cu legile este edificator pentru proasta lui funcționare, rezultată parte din ticăloșia corupției, parte din incompetență crasă (nu se poate decide niciodată care este raportul dintre cele două părți).

Să recapitulăm rapid: legea burselor școlare după care elevii cu note sub 3 ar fi luat burse, legea (inaplicabilă practic și parșivă) a plăților cash, „legea porcului” care ar fi distrus gospodăriile cu cîteva animale, legea repartitoarelor obligatorii de căldură (din nou prelungit termenul de aplicare), legea păcănelelor… toate au fost date cu tam tam și retrase grabnic sau li s-au „tăiat unghiile” sancțiunilor, acolo unde e cazul. Sigur că nimeni nu are nicio responsabilitate pentru enorma risipă de timp energie și bani pe care o exprimă tot acest joc de retrageri. Dacă un mărunt funcționar (dintre cei împotriva cărora perorează cu retorica luptei de clasă dl. Ciolacu) greșește un act, este sancționat administrativ sau penal. Ăștia fac o lege proastă de la prima vedere și apoi ridică din umeri… o reparăm. Cu ce costuri? Incompetenții care au conceput legea cine sînt? Mai sînt pe posturi? Noi, plătitorii de impozite, nu avem niciodată răspunsul la această firească întrebare. Aceste cîteva exemple, mai vechi sau mai noi, exprimă perfect filozofia statului abuziv. Statul care „știe tot”. Statul care nu vrea să informatizeze ANAF-ul și se comportă ca un jupîn al țării.

Revenind la exemplul vaccinurilor, ne amintim violența (subliniez cuvîntul) campaniei pro-vaccinare, călcarea în picioare a drepturilor civice fundamentale, haosul deciziilor, interzicerea practic a dreptului la cuvînt, retorica lui cine nu e cu noi e împotriva noastră sau a țapului ispășitor. Acum putem reflecta mai în liniște, cu răceala pe care o aduce trecerea timpului. Astfel de recapitulări au loc în multe țări europene unde s-au făcut afaceri mănoase în timpul pandemiei și unde acum se fac anchete. Să mai adaug la aceste exemple și campania zgomotoasă împotriva drogurilor, prea sonoră și brusc declanșată ca să nu pară suspectă. Nu era normal să luăm măsuri elementare acum măcar două decenii, pentru că acum dimensiunea fenomenului deja pare a fi atins limite greu de combătut. România, ni se spune, nu mai e doar o țară de tranzit spre Occident, ci devine una de consum apreciabil. Copiii nu sînt apărați de un sistem legislativ și sancționator adecvat. Sînt bani mulți, foarte mulți, în joc, ca și în cazul vaccinurilor sau al jocurilor de noroc. Și bani „invizibili”. Sau prea vizibili cînd te uiți din partea astălaltă, a noastră, chibiții de pe margini, fără nicio putere de decizie. Spun asta anticipînd cumplitul an electoral. Cînd, cum știți, nimic nu este ce pare. Cu sau fără contribuția inteligenței artificiale. Deja promisiunile curg în valuri iar înfeudarea economică a țării crește exponențial. Trăim pe datorie și miliardul ăla de euro aruncat pe fereastra cu vaccinuri ne-ar prinde bine. Și, apropo de astfel de decizii, reactivarea de către dl. Isărescu, săptămîna trecută, a chestiunii Tezaurului românesc de la Moscova ascunde firește ceva. Și firește că nu putem ști ce. Cîteva voci, rare, îndemnau la moderație acum trei ani în chestiunea dozelor. Acum vine DNA-ul să le dea, fie și implicit, dreptate. La ce bun? Prea tîrziu! Nu ar fi bine să ne aplicăm virtuțile la timpul lor și nu – totdeauna – post factum?

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

2 Comentarii  

  1. Personal nu sunt convins absolut deloc de acest ” mega-dosar ” marca DNA.Acum văd că toți vorbim foarte detașați de Covid, vaccinare/ nevaccinare, ne dăm cu părerea că s-au cumpărat prea multe vaccinuri sau despre conspirația vaccinării în masă…bla, bla, bla, uitănd clipele de groază prin care am trecut cu toții. Fără să fiu deloc partizanul d-lui Cățu, un tip insipid și incolor , vă reamintesc că în CSAT-urile din vremea covid-lui tovarășul Iohanis bătea cu palma în masă și ne certa pe toți dar acum văd că nimeni nu are curaj să îl întrebe de sănătate pe întăi-ul turist al celei mai sărace și corupte țări din UE!?!Problemele actuale sunt foarte grave , vă reamintesc doar căteva precum deficitul exorbitant de vreo 60 de miliarde de euro, acapararea țării de către clanurile de interlopi cu legături la cel mai înalt nivel, prăbușirea morală a întregii societăți, bătaia de joc a magistraților, procurorilor, politicienilor și a altor categorii de ” speciali” care calcă în picioare totul, imbecilizarea a unei însemnate părți a presei …, încăt,disperați să își ascundă incompetența crasă și să își păstreze privilegiile nemaivăzute în nicio țară din UE, politicienii zilei inventează tot felul de ” fumigene” precum acest subiect și multe altele.Romănia este o țară cu un prezent sumbru și fără niciun viitor. Iar cănd tovarășul Ciolacu va ajunge președinte, adică anul viitor, dezastrul va fi complet.

    1. Luna trecută s-a mai înregistrat un record in materie de gafe.Sa dai tu lege,prin asumarea raspunderii in Parlament,pe chestiunea platii cu cardul si sa nu stii ca nu ai peste tot,in tara,infrastructura necesara,punand populatia în special din mediul rural,electoratul tau,în imposibilitatea de a-si mai putea face toate cumparaturile,afectand incasarile la bugetul statului,este chiar de noaptea mintii.Cand este vorba de aprecieri,evaluari sociologice de impact mai zici,dar aici era vorba de existenta sau nonexistenta unor tehnologii,de ceva concret!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare