Editorial

Editorial. FALIMENT

„Practic, constatăm că de ani de zile avem o pătură de indivizi, platforme și organizații care creează un bruiaj și un zgomot de fond care face imposibil pentru publicul românesc să detecteze semnalul dat de realitățile înconjurătoare. Mereu și mereu acest pattern revine, așa cum a revenit din nou în ultimul avatar, revelat în ultimele 24 de ore.Aici nu este vorba de a avea niște perspective subiective, ideologii, valori, ideologice sau partipriuri. Aici este vorba de relația cu realitatea factologică elementară. Acești indivizi și aceste platforme arată, în mod sistematic, că funcționează într-un plan paralel cu această realitate” spune profesorul Dragoș-Paul Aligică, cu o impresionantă carieră academică americană.
Nu dau prea des citate aici, nu e spațiu, dar acesta sintetizează perfect ceea ce se întîmplă în media românească și nu numai după alegerea lui Trump. Puzderie de ziariști și analiști încearcă să ghicească în globul de cristal ce va face Imprevizibilul și cum se va suci istoria lumii. Dar, înainte de asta, ar trebui să ne punem o altă întrebare, cea sugerată de citatul de mai sus: de ce toată presa mainstream și instituțiile de sondaje nu au fost în stare să prevadă dimensiunea victoriei? Instrumente esențiale ale democrației, ele au ieșit complet decredibilizate din această experiență și acesta este primul efect negativ al alegerii lui Trump. De ce? Pentru că au renunțat de mult la menirea lor: slujirea adevărului și a interesului public, pentru a adopta vehement anumite agende ideologice. Altfel spus, au devenit agenți de propagandă. Dacă Trump ar fi cîștigat „la mustață”, lucrurile nu s-ar fi schimbat prea mult. Victoria lui zdrobitoare, pe toate fronturile, schimbă însă balanța. Atît de mult a fost diabolizat, prezentat ca însuși diavolul pe pămînt, încît faptul că a cîștigat detașat un vot democratic ne obligă să ne punem fireasca întrebare: de ce?
Să observ rapid două lucruri: a) a fost votat de „America profundă”, exact de categoriile defavorizate, oameni săraci, de culoare, latino, femei (se spune acum că l-a votat „America needucată”. De unde acest dispreț?) etc. Adică exact cei în numele cărora afirmă că vorbește neo-marxismul globalist al post-modernității. Trăim de mai multe decenii într-o mare minciună și un insidios război împotriva realității. Avem două sexe spune realitatea? Nu! Avem n-șpe „genuri” zice ideologia. Împotriva ajungerii la extrem a acestui fel de aberații a fost votul, și nu atît pentru ciudatul Trump. E un război lung care părea cîștigat de tabăra ideologilor. b) Toată această artilerie grea pusă pe Trump a avut un efect paradoxal tocmai împotriva democraților, i-a adormit în front, făcîndu-i să se creadă siguri de reușită, să mizeze mai întîi pe o persoană evident precară ca Biden și pe alta complet lipsită de anvergură ca d-na Kamala Harris, adusă oricum prea tîrziu în campanie. Democrația a primit o lovitură nu prin alegerea lui Trump, ci prin abdicarea presei, rețelelor sociale, instituțiilor statale sau particulare de sondare a opiniei publice de la funcția lor primordială de a informa pur și simplu. Nu, ele sînt militante. Credeți că-și va pune careva cenușă în cap și va recunoaște cinstit: am greșit sau am mințit? Și la ce ne-am fi putut aștepta, cînd mințile luminate ale veacului ne spun că trăim în epoca post-adevărului?
Deci, dacă adevărul nu există, putem spune orice. Nu există implicit nici minciuna și nici binomul moral – imoral. Nu-i putem acuza că au mințit și manipulat grosolan, de vreme ce nu există minciuna și nici morala. Aici sînt capcana și impasul… Sigur, în acest peisaj complicat comentatorii băștinași s-au făcut cu voluptate de rîs. Imaginându-și că sînt la ora Americii, se dădeau de ceasul morții cînd au început să se arate rezultatele, nu mai înțelegeau pe ce lume sînt. Incapabili să gîndească altfel decît în prefabricate ideologice, imitatori convinși, cînd Centrala, cum îi zice dl. Aligică, nu a mai dat indicații prețioase, și-au pierdut complet busola explicativă. Cei mai mulți au rămas, din înțepenirea minții, la sloganul că Trump e diavolul și poporul american e tîmpit că l-a ales. Și la jeluiri stupide că ce se va alege de noi și de biata lume? Evident, realitatea e cu totul alta și în altă parte.
Ce învățături s-ar putea trage pentru campania electorală de la noi? A-l compara pe Simion cu Trump e o dovadă de înțepenire totală a gîndirii în șabloane. Omul nostru e doar o precară caricatură de politician, chiar și la nivelul României. Nu persoanele sînt în discuție, ci problemele pe care le ridică. A avut loc acum cîteva zile un colocviu dedicat centenarului apariției unei cărți fundamentale pentru cultura noastră: Istoria civilizației române moderne, a lui E. Lovinescu. Titlul colocviului este foarte sugestiv: Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce? În fond, aceasta este întrebarea la care ar trebui să dea răspuns toți candidații la președinție. Ne sincronizăm cu o Americă și o Uniune Europeană despre care avem o reprezentare cu totul falsă. De ce a cîștigat Trump?

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

7 Comentarii  

  1. Incep cu finalul discursului dv: de ce a cistigat Trump? Se pare nu stiti si nu ati reusit sa intelegeti nici dv, desi pretindeti contrariul. In ceea ce priveste agenda ideologica, cu brio faceti parte din aceeasi tagma (doar baricada difera) care militeaza pentru ceva, de regula pentru ceva anacronic si naspa. Faptul ca va ascundeti cu greu simpatia pentru un gerontocrat semisenil, libidinos, demagog si sfertodoct sub aparenta unei „analize”, asta nu pacaleste decit pe aplaudacii de serviciu. Insa debordati de ironie involuntara: asa cum, in numele anticomunismului, odinioara l-ati sustinut pe Basescu, un comunist si turnator la securitate, tot asa, acum, in numele „adevaratelor valori” (whichever they may be) va bucurati de alegerea unui ins total inaderent si strain de valorile crestine. Sfinta incoerenta filosoficeasca ce vrea sa impuna sofismul superioritatii imoralitatii asupra minciunii.

    P.S. Nu v-am inteles, nu-i asa?

    1. Nu alegerea lui Trump mă bucură, ci înfrângerea progresismului marxist care a distrus America. Nu alegerea lui Trump e subiectul principal al articolului, ci Minciuna instituțiilor de informare și manipulare publică, semn al declinului democrației.

  2. Deocamdată,raspund la această intrebare cu trei motive:
    1.Trump a negat existenta incalzirii globale(cu efecte ECONOMICE interne uriase-cei chestionati la sondaje cred că au ascuns adevarul,fiindcă interesul material direct are prioritate-);
    2.migratia uriasă,subestimată de democrati si încurajată de forte subterane externe de anvergură(vezi,de pildă,Marea Mediterană);
    3.Subestimarea de catre Trump a puterii Rusiei,în ochii electoratului american.
    Toate acestea,în”teoriile conspiratiei” au capatat valente uluitoare pentru publicul larg,avid de asemenea”literatura”,aflată doar la un „clic distantă”. Din pacate,aceste” meandre ale concretului” s-au aliniat asa de bine si de „silentios”,încat nici nasul procurorului nu le-a mirosit😂.El se lauda ca l-a mirosit pe Trump,dar n-a fost suficient.

  3. Și cine i-a deschis ușa acestui curent?Nu cumva retelele de socializare,care sunt insuficient reglementate?Nu cumva acestea fac talmes-balmeș regulile democratiei?A încercat Biden să facă ceva,cu tic-toc-ul,dar n-a reusit.O sa facă Trump cu X,care manipulează la greu?In nici un caz,ca doar l-a ajutat la greu?!
    Fanatismul,si de stanga si de dreapta,s-a dezvoltat din cauza acestor retele,care crează în mintea numerosilor utilizatori impresia falsa ca ei sunt puternici,le stiu pe toate si în consecintă toti trebuie sa fim egali la impartirea resurselor.Meritocratia pentru ei este ceva vetust si inacceptabil.
    Oare,fanaticii de dreapta vor opri „declinul democratiei???
    P.S.Societatea americană,cea de centru,fiind educată constitutional ca nimeni altă natiune,o sa aibă resurse să se regenereze,dar noi…… .

  4. Eu cred că (și) alegerea lui Trump, pe care l-ați simpatizat constant, vă bucură. Afirmația dv este sortită să vă pună la adăpost de viitoarele (și previzibilele) derapaje ale dictatorului nebun, astfel încât să spuneți „v-am zis că nu alegerea lui Trump mă bucură”. Chiar și așa, înfrângerea progresismului marxist de către fascismul mondial vă situează în tabăra celor ce preferă un totalitarism în detrimentul altuia. Frumos, n-am ce zice. Cu asemenea gânditori, viitorul omenirii e mai luminos ca oricând!

    1. Daca sunt atat de previzibile pretinsele derapaje, de ce nu enumerati cateva, sa vedem mai incolo daca ati avut dreptate? Asa s-a spus si la precedentul mandat, ca va porni al treilea razboi mondial, ca una, ca alta. N-a facut nimic din toate relele pe care le prevedeau unii ca dvs. Ba dimpotriva as spune. Spre deosebire de noi, americanii chiar au avut de ales si au ales corect. Ma bucur pentru ei. Mai rau e de noi! Si pana la urma, daca aveti de ales exclusiv intre rahat simplu si rahat cu perje, dvs ce alegeti? Asta cu privire la ideologii.

  5. E posibil să avem sansa să asistam la „facerea” celei mai mari minuni a lumii,din toate timpurile,pentru ca o grupare,ca să nu-i zic altfel,de alesi federali americani,unii dintre ei indubitabil certati bine cu legea penală,intens mediatizată,să ducă democratia americană,care a influentat atîta omenire,”pe cele mai înalte culmi de progres si civilizatie”,cum le-a promis liderul lor..Asta înseamnă ca majoritatea cartilor, din bibliotecile lumii,trebuie duse la topit iar stiintele umaniste să fie declarate FALSE !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare