Colonel(r) inginer Toma Constantinescu este câmpinean din anul 1999, atunci când a decis să se mute, împreună cu soția sa, pe plaiurile noastre însorite și generatoare de inspirație. Este absolvent al Școlii Militare Superioare de Ofițeri „Nicolae Bălcescu“, Sibiu, specialitatea Pompieri, precum și al Facultății de Construcții, București. Din 1988 până în 1998 a îndeplinit funcția de Redactor-Șef al Revistei „Pompierii Români“. A colaborat cu principalele organe de presă din țară, precum și din Marea Britanie, Franța, Germania și Canada, publicând mai multe pagini de ziar despre Școala de Subofițeri de Poliție.
În calitate de membru al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retrage, filiala Câmpina, Toma Constantinescu a susținut cu regularitate, până la declanșarea pandemiei, expuneri pe teme de istorie, literatură, sport etc. O dovadă în plus că orășelul nostru trezește în oameni latura artistică și îi inspiră să creeze este și faptul că soția, Constanța, a expus la rându-i tablouri în cadrul unor expoziții personale și de grup organizate la la Casa de Cultură „Geo Bogza”.
Pandemia i-a priit, se pare, câmpineanului nostru, pentru că Toma Constantinescu a început anul cu publicarea unei cărți de poezie „Teste de incultură. Poeme de la capătul tunelului” (Ed. Letras, 2022).
- „Demersul euristic al poetului Toma Constantinescu pare de-a dreptul să debusoleze, ieșind parcă din zona poeziei pure pe care o așezăm întotdeauna pe un piedestal. El sfidează, răstoarnă sintaxa poetică. Coboară sfidător în cotidian, invitându-ne la un „picnic” literar, punând parcă la frigare bucăți dintr-o realitate insuportabilă și plină de minciună, corupție, aflându-se sub nivelul moralității“ – Elena Netcu.
- „Volumul de faţă începe emoţinant, evlavios chiar, cu o poezie declarativă, patriotică: „LA PATRIA-MAMĂ/ De eşti oarecine sau omul de seamă,/ Trăind prin străini îţi porţi crucea. E-o dramă!/ Căci dulce, amar, cu năprasnică lamă,/ Te sfâşie dorul de Patria-Mamă!/ Când frate de-un sânge plăteşte, grea vamă,/ În ţarini străine, o soartă infamă,/ Tu, Sfântă, etern Tricoloră Maramă,/ Primeşte-l la sânul tău, Patrie-Mamă!/…/ De-ţi zice Român şi creştin de te cheamă,/ O rugă la ceruri se-aude, n-ai teamă!/ Te-nchină la raza icoanei din ramă,/ La Ea, Preacurata, la Patria-ţi Mamă!” Și asta pentru ca imediat să le dea peste nas celor care cumva l-au ridicat prea sus, spunându-le: „NU NOI, MĂ, NU NOI!/ Avem logica franceză/ Şi maneaua ţigănească,/ Mulţi vorbim limba engleză,/ Dând para-ndărăt turcească./…Cugetarea-i traco-(dacă?),/ Dreptul este Drept Roman/ Aur negru-avem oleacă/ Şi Crucea pe Caraiman. …Pâinea, fie cât de rea,/ Dacă ştii să dai un tun,/ Cozonac e-n ţara ta,/ Pe-un picior de plai străbun./ Precum alţii,-avem de toate,/ Bune, rele, la un loc./ Ce ne-a lipsit nouă, frate?/ Poate un dram de noroc!?/ „Nu-i vorbă ce ne lipseşte,/ Zice un român cu harul,/ Ci doar ce ne prisoseşte:/ Ghinion avem. Cu carul!” /… De n-avurăm catedrale/ Şi nici Oxford, nici Saint Cyr,/ Ne-au strivit imperial/ Pofte, secole în şir./… Noi, cu plugul şi o coasă,/ Cu opinca şi căciula./ Ei, cu sabia roşie scoasă!/ Nu noi, ei au fost Dracula!!…„ – Mihai Miron.
Volumul poate fi achiziționat prin precomandă pe site-ul editurii Letras. Înainte de plasa comanda, ar mai trebui să știți că „această carte este dedicată cititorului matur și imun la prostia morbidă, precum și celui trecut prin boală. Prin boala cititului, desigur!” – mai transmite autorul care previne cititorii, pe coperta a patra a cărții, că este o vorba de „o lucrare scandaloasă, haioasă, furioasă, mămoasă, drăcoasă, evlavioasă, periculoasă, frumoasă, arțăgoasă, sentențioasă, duioasă, nemiloasă, drăgăstoasă, sfătoasă și, mai cu seamă, îți este cu adevărat credincioasă!”