Zilele trecute, administrația locală a lansat procedura de achiziție pentru dezvoltarea, implementarea și instalarea unui Sistem Informatic Integrat care să fie activ la nivelul Poliției Locale Câmpina. Valoarea totală estimată a contractului este de 2.394.957 lei (aproximativ 580.000 de euro cu TVA inclus).
Sistemul informatic folosește tehnologii noi bazate pe inteligență artificială și va cuprinde trei module, respectiv: managementul proceselor verbale, un portal aplicații intranet, dar și un sistem semi-automat de emitere alerte pe baza analizei imaginilor video.
Potrivit documentației de atribuire, cel de-al treilea modul include un sistem video compus din minim 120 de camere video (fixe sau mobile), la care să poată fi integrate ulterior alte camere (de ordinul sutelor) ce vor fi montate pe spațiul public.
Potrivit prevederilor din caietul de sarcini, serviciile de prelucrare video se vor face cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială respectând următoarele cerințe tehnice:
- sistem pentru urmărirea autovehiculelor în trafic (urmărirea cadru cu cadru, recunoașterea numărului de înmatriculare);
- sistem pentru detectarea deșeurilor menajere (detectare gunoaielor menajare și a altor tipuri de obiecte aflate în afara spațiului special amenajat);
- sistem pentru detectarea parcărilor interzise (măsurare timpi parcare, monitorizare pătrunde în zone interzise);
- sistem pentru anonimizarea în timp real a persoanelor din stream-urile video;
- sistem de administrare a informațiilor procesate și aplicație informatică de tip tablou de bord (care va putea fi folosit pentru vizualizarea locurilor de parcare, a numărului de vechicule sau persoane care tranzitează o locație, detectarea unor grupuri mai mari de 5 persoane, identificare persoane care depozitează incorect deșeuri menajere etc.)
Caietul de sarcini prevede și instruirea celor care urmează să utilize sistemul informatic, la final personalul urmând să fie evaluat pe baza unor probe practice.
Durata de implementare a sistemului este de 100 de zile, până cel târziu la data de 29 decembrie 2023, contractantul având obligația de a preda sistemul integrat și funcțional „la cheie”.
Contractul beneficiază și de o clauză de confidențialitate potrivit căreia „o parte contractantă nu are dreptul, fără acordul scris al celeilalte părți, de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terțe părți”, cu excepția cazului în care „a fost obligată în mod legal să dezvăluie informația”.
Achiziția face parte din obiectivele unui proiect mai amplu – „Planificare strategică şi digitalizarea serviciilor publice la nivelul Municipiului Câmpina” – derulat în baza unui contract de finanțare încheiat în anul 2022 cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Valoarea totală a proiectului este de 4.014.580,00 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 3.934.288,40 lei.
O strategie de digitalizare a administrației locale a fost lansată și în anul 2019 de administrația condusă de Horia Tiseanu prin două proiecte, respectiv „Sistem informatic integrat la nivelul Primăriei Câmpina” și „Soluții informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației la nivelul municipiului Câmpina”. Două proiecte finanțate cu sute de mii de euro atât din bugetul local, cât și din fonduri europene, de al căror grad de implementare nu se mai știe azi mare lucru.
Vă reamintim că administrația locală condusă de Alin Moldoveanu a mai avut o tentativă de instalare a unui sistem video pe teritoriul Câmpinei. Proiectul privind „Aprobarea documentației tehnico-economice (faza SF) și a indicatorilor economici pentru realizarea obiectivului de investiții «Sistem de supraveghere video în zonele vulnerabile din municipiul Câmpina»”, supus aprobării Consiliului Local de către primar în ședința din 30 iunie 2021, a dat naștere multor polemici în urmă cu doi ani și chiar s-a lăsat cu o plângere penală la adresa Elenei Moldoveanu, secretarul general al Primăriei Câmpina. Proiectul respins de Consiliul Local a apărut ulterior adoptat la Primărie prin Hotărârea nr. 85/ 30.06.2021 semnată de Elena Moldoveanu și de președintele de ședință, consilierul local Costel Filip.
Cconcluzii:
1.IQ ul politiei locale va creste la75
2. Pare ca pe Alin il intereseaza daca am mai mult de 4 gagici.
3. Sistemul e mai simplu decat semaforul de la Peco
4. Semaforul de la Peco nu mai functioneaza in urma furtunii.
5. Consilierul Costicla se va ocupa de partea de soft 😀
Apropo de punctul 4, era un articol care zicea ca dureaza 6 luni reparația. Deci clar e o tehnologie superioara la semafoare.
probabil tot pana la prima ploaie va functiona si sistemul asta, dar important e sa se dea banul… sunt curios cine plateste intretinerea lui si din ce bani …
Ca în China!!!