BREAKING NEWSȘtiri

„Patrimoniul modernist ascuns în Câmpina”, tur ghidat în cadrul unui proiect cultural finanțat din Timbrul Arhitecturii

Ordinul Arhitecților din România (OAR) acordă anual finanțări nerambursabile din timbrul arhitecturii pentru proiecte/ programe culturale, proiecte editoriale și programe de promovare a arhitecturii de calitate. Timbrul de arhitectură este un timbru cultural (taxă parafiscală) din aportul beneficiilor serviciilor de arhitectură pentru care se solicită autorizația de construire și este în cuantum de 0,05% din valoarea investiției. Prin intermediul său, Ordinul Arhitecților din România a sprijinit începând cu 2007 dezvoltarea culturii arhitecturale și urbane.
La sesiunea din noiembrie 2022 de evaluare și acordare a finanțărilor cu componentă pronunțată de cercetare din timbrul arhitecturii, unul din cele șapte proiecte care au primit finanțare nerambursabilă integrală a fost «Modernism Ascuns | Cartografierea patrimoniului modernist ascuns: Câmpina – Proiect Pilot», la solicitarea Filialei Teritoriale București a OAR. Bugetul acordat: 44.820 lei.

Echipa proiectului de cercetare anunță că evenimentul premergător lansării rezultatelor cercetării: turul ghidat „Patrimoniul modernist ascuns în Câmpina” va avea loc în acest sfârșit de săptămână, mai exact sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 11.00.
Turul va fi este coordonat de colaboratorii locali: ist. Mădălin-Cristian Focșa și arh. Ștefana Pascu-Nica și va cuprinde străzile reprezentative pentru patrimoniul interbelic modernist al municipiului Câmpina, în context cu alte stiluri contemporane și cu alte clădiri-reper pentru dezvoltarea arhitectural-urbanistică a localității.
Coordonator științific: prof. dr. arh. Ana-Maria Zahariade; coordonator proiect: asist. dr. arh. Andreea Boldojar. Parteneri locali: Filiala Prahova a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Municipiului Câmpina, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina.
„«Modernism Ascuns | Cartografierea patrimoniului modernist ascuns. Câmpina: Proiect Pilot» este un proiect cultural cu componentă pronunțată de cercetare care propune un studiu pilot pentru realizarea unui Atlas digital al arhitecturii moderniste românești: o cartografiere exhaustivă a construcțiilor moderniste și a proiectelor apărute în revistele de specialitate. Proiectul pilot Cartografierea Patrimoniului modernist ascuns – Câmpina urmărește dezvăluirea fondului construit modernist local pentru acea arhitectură ce nu are șansa să fie descoperită, dar are ocazia de a fi pusă în context cu opere ale unor arhitecți recunoscuți care au proiecte locale de valoare arhitecturală – așa cum se întâmplă în Câmpina prin prezența lui Richard Bordenache, Ion Boceanu și Horia Creangă. Repertoriul acestui atlas poate fi interpretat ca o monografie a patrimoniului modernist local, citit în context și în paralel cu modelele de arhitectură locală/ națională” – se arată în comunicatul de presă trimis de organizatori.

Înscrierile se pot realiza la următorul link: https://forms.gle/Jds2NGeyvfrYkLkHA
Înscrieri telefonice și informații suplimentare: 0722 560 566 (Mădălin Focșa).
Punct de întâlnire: Primăria Municipiului Câmpina | Casa cu Grifoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare