BREAKING NEWSȘtiri

CAS Prahova și-a încetat activitatea pe perioadă nedeterminată

Începând de joi, 2 noiembrie, angajații Casei Națioanale de Asigurări de Sănătate din întreaga țară au suspendat pe perioadă nedeterminată activitatea pe fondul unor revendicări salariale neonorate de guvernanți.

„Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că începând de joi, 2 noiembrie 2023, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată.
În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră.
Odată cu anunțul public făcut de Guvernul României, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public.
Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:
– decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
– asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;
– creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;
– scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.
În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile și simțim că acestea nu au fost înțelese în întregime, iar buna noastră credință a fost interpretată greșit de către politicieni” –
 se arată, între altele, în comunicatul de presă semnat de Blocul Național Sindical și de Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

La nivelul județului Prahova, protestul angajaților CAS este susținut și de Colegiul Farmaciștilor Prahova, care a dat publicității, la rândul său, un comunicat de presă în acest sens, semnat de președintele Silviu Constantinescu:

“Colegiul Farmacistilor Prahova își exprimă sustinerea față de demersurile angajaților din Casa de Asigurări de Sănătate Prahova.
Solicitările acestora sunt intemeiate, iar de rezolvarea lor cât mai urgentă depinde bunul mers al activității acestei instituții. Protestul este un mijloc democratic prin care se exprima nemulțumirile profesioniștilor din cadrul asigurărilor de sanatate, activitatea acestora fiind complementară actului medical.
Este imperios necesar ca guvernanții sa ia in seama revendicările angajaților si sa le rezolve cu celeritate, pentru ca activitatea Casei de Asigurări de Sănătate Prahova sa reintre cât mai curând in normal.
Un act medical de calitate nu se poate desfășura fără contribuția determinantă a CASPH!
La rândul nostru, suntem alături de protestatari in această luptă pentru dreptate și echitate. Aceștia sunt profesioniști și merită toată recunoașterea și susținerea întregii comunități! “

Programul zilnic de protest al CAS Prahova este între orele 9.00 – 16.00, activitatea de relații cu publicul fiind întreruptă, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii ori de la companii. Peste 90% dintre salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor acestor instituții la nivel central și teritorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare