Anunțuri

Dimensiunea industriei jocurilor de noroc în România. Care sunt jocurile LEGALE pe teritoriul țării

Industria jocurilor de noroc din România a cunoscut o creștere rapidă, devenind o parte semnificativă a economiei țării. Anual, atât cazinourile tradiționale cât și cele online, generează venituri la buget de aproximativ 1 miliard de euro. Jocurile de noroc online au înregistrat o creștere exponențială, în special datorită accesibilității și ușurinței în utilizare, atrăgând un număr tot mai mare de jucători români. Această creștere a dus, de asemenea, la creșterea veniturilor din impozite, a oportunităților de angajare și la dezvoltarea ulterioară a sectoarelor adiacente precum IT-ul, marketingul sau soluțiile de plată și securitate cibernetică.

Pentru a înțelege mai bine domeniul gamblingului, dimensiunea acestuia și locul deținut în peisajul socio-economic al țării noastre, este important să știm ce înseamnă efectiv un joc de noroc legal, ce anume îl face legal, dar și câte tipuri de astfel de jocuri există pe teritoriul României.

Ce este un joc de noroc?

Potrivit legislației românești în vigoare, jocurile de noroc reprezintă acea activitate care îndeplinește cumulativ mai multe condiții:

– generează câștiguri materiale, de regulă bănești, dar și în bunuri (case, mașini, etc.)

– organizatorul oferă șansa unor potențiale câștiguri, care pot fi: premii, bonusuri online la cazinouri sau jackpot-uri

– participantul/jucătorul acceptă oferta organizatorului

– participarea la joc se face în baza unei taxe de participare

– câștigurile sunt atribuite în conformitate cu regulamentul de joc aprobat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (O.N.J.N.), prin selecția aleatorie a rezultatelor evenimentelor.

Jocurile de noroc legale pe teritoriul țării noastre

  • Loteria

Jocurile de tip „loto” reprezintă acel tip de joc cu rezultate pur aleatorii, care apar în urma unor extrageri de numere, litere, bilete sau simboluri, indiferent de mijloacele utilizate pentru efectuarea extragerilor (urne, roţi, cupe, etc.) și care nu se desfășoară în prezenta jucătorilor.

În țara noastră, Loteria Română este o activitate deținută de stat, care deține monopolul exclusiv privind organizarea și exploatarea acesteia, fapt care îi asigură o poziție privilegiată pe piață. Desigur, în categoria jocurilor loto intră și acele concursuri cu premii organizate de persoane juridice private și care constau în extragerea unor numere, prin intermediul cărora se câștigă anumite bunuri de valoare.

  • Pariurile

Pariurile sunt acele jocuri de noroc în care participanții trebuie să indice rezultatele unor evenimente ce urmează să aibă loc sau sunt generate aleatoriu de un sistem informatic independent.

În această categorie intră:

  • pariurile mutuale– atunci când premiul se distribuie participanților declarați câștigători, proporțional cu numărul variantelor câștigătoare deținute
  • pariurile în cotă fixă– organizatorul este cel care stabilește, pe baza unor criterii proprii, cotele de multiplicare a taxei de participare în cazul în care variantele jucate sunt declarate câștigătoare. În acest caz, valoarea fiecărui câștig este fix.
  • Jocuri de noroc specifice cazinourilor

În cadrul acestor jocuri evenimentele se produc cu ajutorul unor mijloace specifice, în prezența fizică sau online a participanților, cu sau fără participarea directă a acestora. Mijloacele specifice de joc folosite sunt cărțile, zarurile, jetoanele, bilele de ruletă, ruletele şi mesele de joc, inclusiv instalațiile auxiliare ale acestora, precum suportul informatic.

  • Jocurile de păcănele (tip slot-machine)

Reprezintă acel tip de gambling organizat în prezența fizică a participanților, prin intermediul mașinilor şi instalațiilor specifice, și în care câștigul depinde de hazard. De asemenea, jocurile de păcănele pot fi organizate și în condiții de prezență online live a participanților, în cazul sesiunilor desfășurate prin intermediul platformelor digitale.

  • Bingo

Jocurile de tip „bingo” sunt desfășurate în săli de joc, cu câștiguri generate de elemente aleatorii, organizate prin folosirea echipamentelor complexe de extragere de tip loteristic și caracterizate prin extrageri şi premieri succesive, în prezența fizică a jucătorilor. De asemenea, la fel ca în cazul jocurilor de cazinou, cele de tip bingo pot fi organizate și online.

Este important de știut că pentru toate categoriile de jocuri de noroc permise de statul român și enunțate mai sus, este obligatorie deținerea, concomitentă, a unei licențe de organizare a respectivului joc, cu o valabilitate de 5 ani, respectiv a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, cu o valabilitate de 1 an. Ambele documente sunt eliberate O.N.J.N., în baza unei cereri și a depunerii unui set de documente.

Nu în ultimul rând, trebuie cunoscut faptul că pe teritoriul țării noastre mai există și alte categorii de jocuri de noroc, care însă nu sunt încadrate de legislația română în această categorie. Pentru aceste jocuri nu este necesară solicitarea și obținerii unei licențe sau autorizații de organizare:

  • tombolele organizate în unitățile de învățământ și care au un caracter distractiv şi nonprofit
  • jocurile de tip distractiv care nu presupun câștiguri bazate pe elemente aleatorii și au ca scop testarea forței, inteligenței şi dexterității jucătorului
  • acțiunile organizate de diferiți agenți economici în scopul  stimulării  vânzărilor şi care nu presupun taxă de participare.

Așadar, în țara noastră, există foarte multe tipuri de jocuri de noroc, potrivite fiecărei persoane. De altfel, probabil, nu există român care să nu fi încercat, cel puțin o dată, un tip de joc de șansă. Gamblingul este un domeniu cu un imens potențial, care aduce beneficii economice statului, în condițiile în care este reglementat corect, iar taxarea activităților este una transparentă și echitabilă.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare