Știri

Ziua Bibliotecarului şi Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor au fost sărbătorite şi la Câmpina

Ziua de 23 aprilie este o zi cu răsunet internaţional, dar şi naţional. La iniţiativa UNESCO, începând cu anul 1995, pe tot mapamondul se marchează Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, scopul acestei sărbători fiind promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii. Totodată este şi o zi simbolică pentru literatura universală. La această dată au murit Cervantes şi Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, poetul englez William Wordsworth, Josep Pla ori s-au născut scriitori celebri, precum Maurice Druon şi Vladimir Nabokov.
Pe plan naţional, în 1998, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii, din 23 aprilie, Ziua Bibliotecarului. Guvernul a emis Hotărârea nr. 293 din 14 aprilie 2005, publicată în Monitorul Oficial din 19 martie 2005, prin care a declarat 23 aprilie Ziua Naţională a Bibliotecarului din România.
Pentru a marca cele două sărbători, în Câmpina a fost pregătită o acţiune ce s-a adresat copiilor din clasele gimnaziale de la Şcoala Centrală. Aceasta a fost organizată de către profesorul de limba şi literatura română Maria Dobrescu, cu sprijinul Comisiei de Cultură a Consiliului Local şi cu sprijinul Bibliotecii Municipale ”C. I. Istrati”.
„În calitate de profesor de limba şi literatura română, îmi doresc ca toţi elevii mei să citească cât mai mult şi de fiecare dată încerc să-i atrag către lectură, deşi, în timpurile pe care le trăim astăzi, e destul de greu să reuşim, noi, cadrele didactice, să-i apropiem. Uneori am impresia că suntem ancoraţi într-o programă atât de încărcată, încât îi facem să urască limba şi literatura română în loc să o îndrăgească. Din acest motiv, atât cât îmi permite timpul, fac activităţi prin care încerc să îi conving că merită să se apropie de carte, merită să descopere lectura şi, după cum s-a văzut la această activitate, cred că au empatizat cu tot ce a fost aici, că au înţeles ceva.  Abia aştept să văd care sunt  ecourile, să văd ce îmi vor spune la ore, dacă le-a plăcut şi ce-au învăţat din lecţia de astăzi, pentru că o consider o lecţie… o altfel de lecţie. Mă bucur că mi-au fost alături şi colegele mele, doamna profesoară de engleză Daniela Csaszar, doamna profesoară de franceză Simona Banciu, doamna profesoară Carmen Grapa care, deşi predă matematica, iubeşte literatura şi îi place să citească. Ne-a mai fost alături şi domnul profesor de sport Ion Ghica, un iubitor de lectură, pentru că discutăm adesea pe subiecte legate de cărţi pe care le-am citit sau pe care le citim” – a declarat prof. Maria Dobrescu, poetă şi organizatoarea acestei acţiuni culturale.
La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai culturii locale, scriitorul Florin Dochia, Liliana Ene, responsabil al Bibliotecii Municipale ”C. I. Istrati” însoţită de colega sa, Lenuţa Leotescu şi Florin Severius Frăţilă, preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local, în calitate de publicist. 
Invitaţii le-au vorbit, pe rând, copiilor despre importanţa cărţilor şi despre ce ar trebui să facă dacă îşi doresc să descopere universul tainic al lecturii. „De ce e nevoie să citim? Ca să aflăm informaţii de toate felurile. Dar de ce să citim literatură? Citim ca să mai trăim nişte vieţi” – le-a spus elevilor Florin Dochia. 
Prin această acţiune s-a mai făcut un pas în atragerea copiilor spre lectură şi conştientizarea lor asupra necesităţii de a citi. 
„Miraculoasa carte, această găselniţă a omenirii, din punctul meu de vedere şi cred că sunt şi în asentimentul colegilor, este singurul prieten care nu te trădează niciodată. În carte, în general, veţi găsi universul existenţei oamenilor şi e foarte important să cunoaştem experienţele altora” – le-a explicat copiilor publicistul Florin Frăţilă.
Discursurile au fost încheiate de către Liliana Ene, care le-a citit elevilor câteva date despre istoria şi importanţa celor două sărbători care au marcat ziua de 23 aprilie, după care i-a invitat la Bibliotecă şi le-a oferit câte un număr din Revista Urmuz, revistă editată de Biblioteca Municipală ”C. I. Istrati”, cărţi semnate de autori câmpineni şi pliante cu informaţii legate de activitatea, oferta şi programul instituţiei.
În cinstea acestei zile, elevii şi-au oferit reciproc cărţi, iar la finalul evenimentului, câţiva dintre ei au citit mesajele pe care le-au primit cu dedicaţie din partea colegilor. 
Andreea Ştefan

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare