De peste două decenii, guvernanții României au clamat cu obstinație apologia marilor investiții naționale de infrastructură, dorința lor fierbinte și demersurile lor neîncetate pentru atragerea de investitori importanți care, prin proiecte de anvergură, să schimbe fața țării și viața românilor. Sigur că da, primii vizați sunt marile companii transnaționale (așa-zișii investitori strategici), pe considerentul că potența lor financiară va duce la finalizarea unor investiții strategice, care să modernizeze România și să-i confere o imagine externă măcar decentă, dacă nu cumva de invidiat. Bineînțeles că nici investitorii autohtoni importanți nu sunt de neglijat, cu atât mai mult cu cât ei nu-și scot profitul din țară, cum procedează marile companii occidentale, prin repatrierea câștigurilor obținute în România, care adesea ajung la sume uriașe, de milioane de euro.
Grigore Șincariuc (foto), un om de afaceri originar din Republica Moldova, stabilit de mulți ani pe meleagurile noastre (are buletin de Brebu, dar locuiește în Câmpina), întrunește ambele calități. Adica este un investitor strategic (a demarat un proiect investițional valorând două sute de milioane de euro) și mai este și moldovean sadea, adică român get-beget. Firma lui Grigore Șincariuc (Grișa, cum îi spun prietenii) are sediul în Brebu, se numește Reinvest RQM și a lansat acum zece ani un proiect turistic extrem de generos: Zănoaga Resort, o stațiune ecofriendly ce va fi ridicată într-o simbioză cu natura, într-un gol alpin situat pe muntele cu același nume din domeniul comunei Valea Doftanei. Cu tot impactul pozitiv pe care stațiunea îl va avea în multiple domenii – social (asigură 1500 de locuri de muncă), economic (dinamizează afacerile producătorilor și comercianților locali), industria turistică (creează o stațiune cu un potențial turistic extraordinar care va aduce faimă zonei nu doar în țară, ci și în străinătate) – în toată perioada care s-a scurs de la începerea proiectului, lui Grigore Șincariuc i s-au pus uneori bețe în roate, astfel încât nici după 10 ani nu a reușit să iasă din desișul birocrației românești. În ultimii ani lucrurile s-au schimbat mult în bine și moldoveanul nostru a început, în sfârșit, să simtă un sprijin susținut și din partea autorităților locale, după cel primit în mai mare măsură de la autoritățile județene.
Un investitor care vrea să lase ceva în urma sa
Acum 12 ani, Grigore Șincariuc s-a stabilit la început în comuna Brebu, apoi în Câmpina. A părăsit Republica Moldova nu din sărăcie, ci pentru a fi mai aproape de tatăl său, stabilit în comuna Brebu. Imediat cum a ajuns în România, s-a lansat în afaceri imobiliare. A construit mai multe vile în comuna Brebu, pe care le-a vândut ulterior, una dintre ele fiind cumpărată de poetesa Ana Blandiana. Dându-și seama de potențialul turistic imens al comunei Valea Doftanei, a înfiinţat firma Reinvest RQM, cu doi acţionari, el şi un cetăţean ucrainean, pe care, după câțiva ani, Grișa l-a convins să vină în România, la Brebu. Ca director executiv al firmei, Grigore Șincariuc a cumpărat pentru Reinvest RQM multe terenuri în zona Zănoaga, însă doar de la persoane private. Aici, pe o suprafață de 150 de hectare – proprietate privată Reinvest RQM, înregistrată în registrul cadastral, va fi ridicată stațiunea Zănoaga, care va cuprinde 11 hoteluri şi două pensiuni, toate având o capacitate totală de peste 3.200 locuri. De asemenea, se va realiza o infrastructură modernă, având o paletă largă de activități de agrement destinate turiștilor de toate vârstele: o sală polivalentă, un centru medical, pârtii de schi și de săniuș etc.
„Sunt român basarabean. Eu am venit la tata, el fiind stabilit de mult la Brebu, mi-a plăcut zona şi m-am stabilit aici cu soția. Sunt cetăţean român şi sunt mândru de asta, sunt prahovean şi vreau să fac în zona asta ceva frumos. Eu am doi copii născuți aici, la Maternitatea Spitalului Municipal. Am un băiat de 12 ani şi o fetiţă de 7 ani. Bineînțeles că pentru ei muncesc, ca orice părinte, dar nu vreau să las un sac mare de bani, după mine. Vreau să realizez lucruri de care copiii mei să fie mândri, lucruri care să placă tuturor românilor, până la urmă. Eu nu vreau ca peste zece ani copiii mei să plece în străinătate, ca să lucreze acolo. Vreau să rămână aici, în țara lor, țară care se poate schimba în bine, dacă cei care vor să o schimbe în acest sens sunt lăsați să-și facă treaba, fiecare acolo unde este, dacă statul român îi va ajuta mai mult pe investitorii care vor să schimbe România în bine”, ne-a declarat Grigore Şincariuc.
Ideea stațiunii s-a născut într-un elicopter
Întreaga investiţie realizată de firma interlocutorului nostru se ridică la peste 200 milioane euro şi ar asigura 1.500 locuri de muncă. La început de drum, în 2007, Grișa și asociatul său și-au propus ca în 5-6 ani să fie totul gata, dar au trecut 10 ani şi lucrările de construcție încă nu au început. „Aş vrea să precizez că noi nu am beneficiat de nici un leu de la bugetul local, judeţean, central sau din fonduri europene. Totul este exclusiv din fonduri private şi totul este cât se poate de legal. Nu am cerut favoruri nimănui. Stațiunea noastră va fi o zonă de agrement atât vara, cât și iarna. Am adus deja energia electrică la Zănoaga, nouă kilometri de rețea, care ne-au costat o jumătate de milion de euro. Rețeaua de energie electrică are o putere de 2 MW și posibilitatea de a fi dezvoltată până la 4,5 MW. Conceptul pe care vrem să îl promoveze stațiunea noastră este comasarea tuturor activităților de agrement, dedicate turiștilor de toate vârstele, într-un singur loc. Mizăm pe mulți turiști din Ploiești și București, orașe destul de poluate, ai căror locuitori și-ar putea curăța plămânii și fortifica organismul în stațiunea noastră. Alimentația bio promovată de stațiunea Zănoaga este un motiv în plus ca turiștii să plece de la noi mai puternici și mai sănătoși decât au venit. Ecologiștii nu trebuie să ne critice proiectul, deoarece stațiunea se va ridica pe un gol alpin, deci nu doar că nu vom defrișa nici un pic din pădurea înconjurătoare, dar chiar va trebui să plantăm mulți arbori, deoarece resortul pe care l-am gândit va fi foarte aerisit și cu multe spații verzi. De fapt, ideea stațiunii mi-a venit mie și asociatului meu atunci cînd, din elicopterul acestuia, am survolat zona, în anul 2007, și am văzut acest gol alpin din vecinătatea comunei, de dimensiuni considerabile, pe care am realizat amândoi că se poate construi o stațiune durabilă, fără a afecta câtuși de puțin natura înconjurătoare.
Aș vrea să subliniez că, în ultima vreme, am colaborat foarte bine cu oficialitățile comunei. Astăzi suntem constant sprijiniți de către autoritățile administrației comunei Valea Doftanei, iar domnul primar Lucian Costea ne oferă tot sprijinul în eliberarea la timp a tuturor documentelor care sunt de resortul Primăriei Valea Doftanei, astfel încât să nu ne mai încurcăm în hațișurile birocrației românești, care ne-a îngreunat atâția ani demersurile și ne-a afectat dezvoltarea proiectului Zănoaga Resort. De asemenea, Consiliul Local al comunei ne-a aprobat două drumuri de acces spre stațiune și toate drumurile interioare ale stațiunii, împreună cu toată documentația aferentă. Firma noastră a plătit documentația pentru 83 de kilometri de drumuri, unele dintre ele aparținând comunei. Proiectul nostru include și crearea unor ferme zootehnice, ceea ce înseamnă că localnicii, crescători de animale recunoscuți, își vor putea vinde produsele aici, aproape de casă, obținând astfel câștiguri mult mai mari. De asemenea, cei de la Ocolul Silvic și fabricile de cherestea din partea locului își vor vinde lemnul brut sau prelucrat antreprenorilor care vor construi hotelurile. Din proiectul nostru toată lumea câștigă. Dacă lucrurile își vor urma cursul firesc, în primăvara anului viitor ar putea începe organizarea de șantier, după care vom putea trece la lucrările propriu-zise, ce ar putea dura câțiva ani. Noi înțelegem că bugetul comunei nu poate susține toată infrastructura rutieră destinată proiectului nostru, și de aceea firma noastră s-a implicat financiar în realizarea documentației tehnice a căilor de acces spre stațiune. Tot ce dorim este să fim ajutați cu eliberarea la timp a tuturor documentelor necesare”, ne mai spune Grigore Șincariuc.
La două ore de București
Dacă proiectul stațiunii turistice Zănoaga nu va mai cunoaște sincope, peste circa patru ani vom putea avea o stațiune montană model, nu departe de București, la distanță de două ore de mers cu mașina. Cu activități de agrement iarna – vara, cu elemente de tratament şi recuperare pe o suprafaţă de 150 de hectare, la o altitudine ce variază între 1400 şi 1500 metri, într-un loc pitoresc al Munților Carpaţi, din comuna Valea Doftanei. Au fost efectuate următoarele studii: meteorologice, hidrogeologice și geotehnice, utilizând metoda de foraje verticale electrice. Au fost estimate rezerve importante de apă cu un grad mare de potabilitate. Studiile au evidențiat, de asemenea, posibilitatea de a se construi construcții civile pe zona alpină Zănoaga. Studiile au fost efectuate de către Institutul Național de Geologie și Institutul Național de Meteorologie România. Rezultatele studiilor au arătat că acest domeniu este unic, deoarece nu doar că există mari cantități de apă pură, dar structura solului este solidă, fără restricții de construcție. În total, staţiunea o să deţină circa 11 hoteluri, baze de tratament, locuri pentru distracţie, hoteluri cu serviciu all-inclusive.
„Vom avea multe locuri de agrement pentru copii, pentru adulți, pentru bătrâni. Vrem să creem o staţiune în care fiecare membru al familiei, bătrân, copil, tânăr, să aibă o ocupaţie, să fie mulţumit. Vom aduce cele mai bune branduri turistice din Europa în zonă, pentru administrarea hotelurilor. Românul duce bani din ţară în Bulgaria, în Austria, în Turcia, pentru că acolo preferă să-şi petreacă vacanțele, concediile. Momentan, în România au rămas doar două domenii care mai pot fi dezvoltate: agricultura şi turismul. Industria a dispărut treptat din zona noastră şi vedem ce se întâmplă, oamenii nu mai au de lucru. Proiectul Zănoaga Resort va da de lucru multor oameni și s-ar putea chiar să fie vorba despre mult mai multe persoane decât am estimat noi”, conchide interlocutorul nostru.
Atracții turistice de excepție
Stațiunea turistică are o panoramă deosebită asupra lanțurilor muntoase din vecinătate. În jurul stațiunii se află puncte de mare atracție turistică: Lacul Păltinoasa, Cheile Doftanei, Ruinele Bisericii Vechi, Rezervația Glodeasa, Tabăra de creație plastică, gospodării țărănești tradiționale. Lacul Păltinoasa şi barajul Paltinu, lac de acumulare pentru apa potabilă, întins pe o lungime de 3 km, oferă o privelişte încântătoare. Barajul terminat în anul 1971 are o înălţime maxima de 108 metri şi o lungime a coronamentului de 465 m. Cheile Doftanei săpate într-un strat de conglomerate dure, puternic încreţite de mişcările tectonice, sunt situate pe drumul dinspre Câmpina, la câţiva kilometri de lacul Păltinoasa. Ruinele Bisericii Vechi se află în satul Trăisteni pe drumul ce duce la Braşov. Rezervaţia Glodeasa datează de peste 200 de ani. Tabăra internaţională de creaţie plastică Valea Neagră, deschisă tuturor artiştilor profesionişti, din domeniul sculpturii, graficii şi picturii, se desfăşoară vara la începutul lunii august. Fauna deosebit de bogată din pădurile de foioase face face posibilă organizarea de partide de vânătoare, fondul cinegetic din această zonă fiind recunoscut internaţional. Lacul de acumulare Paltinu oferă, prin diversitatea speciilor prezente, un loc ideal pentru pasionaţii de pescuit. Bioclimatul este foarte tonic, stimulent asupra organismului, cu o aeroionizare negativă, cu aeroioni răşinoşi, favorabili odihnei şi recreerii, dar şi climatoterapiei profilactice sau curative pentru nevroză astenică, surmenaj fizic şi intelectual, stări de debilitate hipertiroidă benignă.
Resortul oferă multe forme de turism. Alături de profilul de baza al staţiunii (dat de natură – odihnă, recreere şi drumeţie montană), aici se vor dezvolta si alte atracţii turistice moderne de agrement, tot timpul anului, atât pentru adulţi, cât și pentru copii. Astfel, aici vor fi deschise: hoteluri şi pensiuni; parc acvatic interior; un centru medical şi SPA; restaurante, cluburi, baruri, terase; teatru de vară; sală polivalentă; păstrăvărie; bio-ferme; terenuri de minigolf, volei, baschet, fotbal, tenis; un centru de echitație; lacuri artificiale şi oglinzi de apă; zone de distracție pentru copii; un parc de aventuri; o cramă; o cabană cu specific vânătoresc; o pârtie de schi; o pârtie de săniuș; un patinoar ș.a. Cadrul natural oferă posibilitatea ca staţiunea montană ce se va dezvolta pe masivul muntos Zănoaga să devină în viitor un reper al turismului intern și internațional.
Adrian BRAD
Cosider ca este o noua intoxicare mediatica.
Articolul este un purpuriu pentru necunoscatori si neavizati, se face o prezentare a intregii vai(ape) a Doftanei parca toata valea Doftanei intra in patrimoniul "Resort" .
Spune ca are o suma mare de euro dar apeleaza la "bunatatea" consiliului local si primarului din Valea Doftanei unde declarati ca a regasit intelegere sa-i faca la inceput drumurile,din bani populatiei.
Aruncati cuvinte de fara acoperire, vorbiti de neafectarea mediului, de partii de schi si saniusi pe versanti cu fata spre rasarit, de pastravarii la altitudine.
Fotografiile prezentate arata ca si terenul proprietatea comunei pe care pasuneaza acum fermierii din comuna sunt date la Reinvest RQM. Ati vazut d-ule Adrian Brad o documentatie adevarata, v-ati informat cand a-ti facut aceasta informatie pe care noi o consideram intoxicatie mediatica.
Bravo Grisa!!!
Spre edificare: https://www.observatorulph.ro/eveniment/119301-fostul-primar-din-valea-doftanei-condamnat-pentru-pentru-abuz-in-serviciu-si-instigare-la-fals-intelectual