Știri

Virgil Guran, jignit de un ales local pentru că a criticat neimplicarea administraţiei în sprijinirea sportului

“Elena Albu a afirmat clar că nu i se pare normal să-mi permit să spun ceva despre Consiliul Local!” (Virgil Guran)

La începutul săptămânii trecute, la sediul Primăriei Câmpina a avut loc o întâlnire a consilierilor care fac parte din Comisia de Sport şi Comisia Buget – Finanţe cu mai mulţi oameni de sport, conducători ai unor cluburi din localitate. Ce au discutat ei, atâta vreme cât pentru sport se alocă de la bugetul local zero lei şi zero bani, este greu de spus. În cele din urmă, s-a ajuns la atacuri şi jigniri, astfel încât Virgil Guran, patronului Clubului Coruna, s-a văzut nevoit să părăsească sala. Detalii în interviul care urmează.
Ce s-a întâmplat la acea întâlnire, domnule Guran?
Am fost invitat la o şedinţă reunită a comisiilor de sport şi buget-finanţe, fiind prezenţi vreo şapte-opt consilieri, fără a ni se prezenta obiectul discuţiilor. Am sperat că se va discuta despre sport, despre perspectivele acestui fenomen şi despre posibilitatea bugetului local de a sprijini activitatea sportivă. Spre dezamăgirea mea, este a doua oară când sunt chemat, în 15 ani de când investesc în sport, dar şi acum am fost apostrofat. La fel cum s-a întâmplat şi prima oară, acum vreo patru ani, când, după ce am cheltuit un miliard şi jumătate, împreună cu Primăria, care cheltuise 380 milioane, pentru refacerea terenului, cei peste două sute de copii de la Clubul Coruna, drept mulţumire, au fost daţi afară de pe acel teren. De data aceasta am fost apostrofat pentru că mi-am permis să vorbesc despre sport şi să critic în ziare implicarea în sport a Consiliului Local şi a Primăriei.
Cine v-a reproşat concret acest lucru?
Consilierul Elena Albu. M-a şocat acuzaţia dat fiind faptul că nu am cerut nimic nici Consiliului Local, nici Primăriei şi că, în ultimul an, cel puţin, nu am mai spus nimic public pe această temă. Nici măcar faptul că sportul se face pe terenuri amenajate, nu în parcuri sau în parcări. M-a deranjat şi m-a jignit atitudinea consilierilor, gândindu-mă că în orice ţară normală un om care se ocupă de o activitate nonprofit este sprijinit de municipalitate şi nu tratat cu o lipsă totală de respect. Da, Elena Albu a afirmat clar că nu i se pare normal să-mi permit să spun ceva despre Consiliul Local! Concluzia mea a fost că ne întorcem la o vreme pe care o credeam apusă definitiv, aceea în care se aplică politica pumnului în gură celui care are ceva de spus. M-a deranjat şi faptul că nu a existat nici o reacţie din partea celorlalţi. Nici unul dintre cei care au promis în campania electorală că vor face pentru oraş, pentru copii, şi acum nu fac nimic, nu au avut nici măcar o reacţie, nu neapărat pentru mine, cât pentru sportul şi copiii din acest oraş. Nu vreau să fac un istoric al Clubului Coruna, dar, totuşi, în cei 15 ani, pot spune că am investit peste 1,2 milioane euro, că aici au făcut antrenamente peste 5.000 de copii, că au fost în jur de 15 antrenori, care au fost plătiţi, că s-au format fotbalişti care au activat inclusiv în prima ligă sau chiar în Italia, că am avut fotbalişti selecţionaţi la echipele naţionale, că s-au format profesori de sport, kinoterapeuţi şi, în primul rând, s-au format caractere. Nu aştept recunoaşterea unor merite pe care le am, pentru că la români e imposibil acest lucru, dar măcar să nu îşi permită oameni care nu au scos în viaţa lor nici măcar un ban din buzunar pentru o bătrânică necăjită să-mi denigreze activitatea.
Chiar nu a intervenit nimeni?
Sincer, eu m-am ridicat şi am plecat în acel moment în care am considerat că am fost jignit. Ulterior, am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Comisiei de Sport, Jenica Tabacu, care mi-a spus că sprijină sportul prin refacerea unor baze sportive. Iar atunci, eu mă întreb cine nu sprijină sportul? Şi chiar cred că fi interesant de ştiut părerea tuturor celorlalţi consilieri, pentru că, dacă în mod individual, îşi vor da un acord, poate îi convingem să sprijine sportul. Este adevărat că singura investiţie a Consiliului local în baze sportives-a făcut acum patru ani cu sprijinul Jenicăi Tabacu, aşa că sper ca şi de această dată să se implice şi să-şi convingă colegii de coaliţie.
Este pentru prima dată când în proiectul bugetului local nu este alocat nici un leu pentru sport. Cum vi se pare acest lucru?
Într-adevăr. M-am uitat şi eu pe proiectul bugetului local şi cred că se poate rupe câte puţin de la alte capitole pentru a fi sprijinit şi sportul. Şi repet – personal nu cer să-mi dea pentru echipele şi copiii care se pregătesc la Clubul Coruna, ci pentru amenajarea unei baze sportive. În orice ţară civilizată, administraţia locală se ocupă de realizarea unei asemenea baze sportive. O astfel de bază reduce numărul copiilor care se droghează, care beau, fumează şi creează un cadru în care copiii sunt îndrumaţi spre un caracter sănătos. Cei care ne conduc trebuie să înţeleagă faptul că o bază sportivă nu o fac pentru Guran, ci pentru copii. Cei care conduc acum localitatea ar trebui să ştie că există în Câmpina aproximativ 10.000 de oameni care iubesc sportul, poate chiar şi mai mult. Aproape o treime dintre locuitorii Câmpinei. Dacă o treime dintre câmpineni nu sunt importanţi pentru cei care conduc, înseamnă că nu au înţeles de ce au fost aleşi şi de ce li s-a dat încredere. Mă deranjează când văd că în campania electorală se promite ceva, iar după câteva zile se uită totul. Nu vreau să alunec spre partea politică, dar eu dacă eram profesor în momentul de faţă eram în stradă şi ceream celor care m-au minţit să-şi dea demisia. Numai o societate civilă care reacţionează poate să ne ducă la o democraţie reală. Mai mult, am auzit că se doreşte reducerea numărului orelor de sport în şcoli. Este cea mai veche disciplină de învăţământ din lume, iar prin desfiinţarea unor ore de sport condamnăm poporul la o îmbătrânire prematură, chiar la la reducerea speranţei de viaţă.
Credeţi că se va realiza în acest an refacerea vreunei baze sportive din municipiu?
De 20 de ani se tot spune că nu sunt bani pentru bazele sportive. O să încerc să analizez anumite investiţii şi să le prezint oamenilor să vadă că de fapt erau suficienţi bani pentru zece baze sportive. Îi întreb pe cei care pot decide dacă au copii acasă şi dacă nu sunt întrebaţi de către aceştia de ce trebuie să stea închişi între patru pereţi şi să nu aibă nici un loc unde să facă mişcare? Şi noi am fost copii şi cred că un om care nu şi-a păstrat o parte a sufeltului său de copil, indiferent de vârstă, nu are ce căuta în fruntea unei localităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare