Știri

Virgil Guran, candidat USL Camera Deputaţilor Colegiul 2: „Nu pot concepe ca românul să nu aibă siguranţa încasării pensiei, de la primirea deciziei şi până la sfârşitul vieţii!”

– Ce aşteptări pot avea câmpinenii în cazul în care veţi deveni deputat?
– În ce priveşte municipiul Câmpina, mi-am propus să sprijin Primăria şi Consiliul Local în vederea atragerii de fonduri pentru modernizarea Spitalului Municipal şi a Policlinicii, care deservesc şi localităţile din Colegiul 2. Totodată trebuie realizată o reţea de canalizare eficientă, pe toată suprafaţa Câmpinei. De asemenea, vreau să mă implic, tot cu sprijinul autorităţilor locale şi al ONG-urilor, în construirea de cămine sociale pentru pensionari. Nu pot lăsa de o parte crearea unor posibilităţi de agrement pentru câmpineni şi chiar reînfiinţarea unui cinematograf. Bineînţeles că nu o să uit proiectul de realizare a unui Parc Industrial, cel mai probabil în Băneşti. Ar fi absurd să vă dau de acum o cifră în ceea ce priveşte numărul exact al locurilor de muncă. Aşa ceva e aberant! Dar pot spune cu certitudine că se vor crea destule locuri de muncă, nu doar pentru câmpineni, ci şi pentru cei din localităţile limitrofe.
– Ce le veţi putea oferi tinerilor din Colegiul în care candidaţi?
– Sunt sigur că tinerii nu aşteaptă de la demnitari, de la autorităţi, doar posibilităţi de agrement. Indiferent că ei termină o şcoală oarecare, un liceu sau o facultate, îşi doresc un serviciu. Ca parlamentar, voi putea veni cu iniţiative legislative, voi putea amenda anumite legi, în aşa fel încât societatea să funcţioneze normal. În acest sens, va trebui să mă ocup de aceste aspecte, mai ales în domeniul economiei, unde mă pricep. Putem să găsim soluţiile prin care să stimulăm activitatea economică. Astfel, munca mea ca parlamentar va fi concentrată în această zonă, pentru ca tinerii să se poată angaja. Fiind în asentimentul programului de guvernare al USL, nu pot promite ceea ce nu voi putea face. Nu le pot spune de acum că voi aduce firma cutare sau cutare, care îi va angaja sau că voi crea, strict, 5000 şi ceva de locuri de muncă, cum promit alţii. Chiar nu-mi dau seama cum pot garanta aşa ceva unii dintre cei care au fost până acum la guvernare. O puteau face prin prisma puterii de decizie pe care o aveau. Nu au făcut-o, dar vor să o facă acum, peste noapte! Totuşi, eu pot spune cu certitudine că din poziţia de parlamentar voi putea sprijini autorităţile locale din Câmpina şi din celelalte localităţi ale Colegiului 2, pentru dezvoltarea economică a zonei. Voi putea contribui la modernizarea şcolilor, la creşterea calităţii învăţământului şi la implicarea tineretului în activităţi culturale, prin formaţii de muzică, dansuri, teatru. Voi putea sprijini, aşa cum am mai făcut-o, dezvoltarea activităţilor sportive, prin formarea unor echipe de fotbal, handbal, baschet, atletism. Voi putea  susţine construirea de noi baze sportive cât şi modernizarea celor deja existente. Voi putea contribui la organizarea unor concursuri tematice în cadrul liceelor, care să vizeze creşterea nivelului de cultură generală pentru absolvenţii acestora. Totul e să vrei, să te implici cu adevărat în astfel de proiecte, nu doar să le promiţi, apoi să te ocupi de afacerile personale. Eu chiar vreau, chiar pot să am o astfel de implicare, pentru că am experienţă.
– Dincolo de implicarea în problematica socio – economică şi culturală a zonei pentru care candidaţi, cu ce ar mai putea contribui deputatul Virgil Guran, pentru români, din plenul Parlamentului?
– Cred că trebuie o reformare a sistemului de pensii, fapt pentru care voi susţine modificarea Legii Pensiilor. Nu pot concepe ca după o viaţă de muncă, de achitare corectă către stat a cotizaţiei către CAS, românul să nu aibă siguranţa încasării pensiei de la primirea deciziei, pe tot parcursul vieţii. Voi susţine cu toată forţa funcţiei pe care o voi avea, dacă voi fi ales, să nu existe nicio atingere a pensiilor prin tăierea sau impozitarea suplimentară. Vreau ca fondurile de pensii să-şi păstreze destinaţia clară, pentru cei care au trudit o viaţă întreagă, fără să existe posibilitatea deturnării lor în scopuri politice. Mai mult decât atât, voi sprijini din răsputeri asigurarea unui cadru economic şi organizatoric, ce va permite creşterea graduală a pensiilor. Acelaşi lucru îl gândesc şi pentru creşterea salariilor cadrelor didactice, implicit îmbunătăţirea condiţiilor din învăţământ. Această creştere trebuie organizată de aşa manieră, încât să fie apropiată de latura economiei şi a societăţii, iar absolvenţii să capete deja o experienţă profesională pe parcursul şcolii. O programă de învăţământ axată pe latura practică nu poate avea ca rezultat decât găsirea cu mai multă uşurinţă a unui loc de muncă.
– Programul USL de guvernare face trimitere la o modificare a Constituţiei. Cum comentaţi?
– Într-adevăr, din acest punct de vedere se cere o precizare mult mai clară a atribuţiilor Preşedintelui ţării, în raport cu Parlamentul şi Guvernul şi chiar o limitare a puterilor pe care acesta le are în prezent. Trebuie făcute modificări referitoare la Referendum, astfel încât demiterea Preşedintelui să fie aprobată de o majoritate simplă a voturilor valabil exprimate la nivelul ţării. Nu trebuie să se mai ajungă la situaţia ca un Preşedinte să nu mai fie dorit. Nu se poate ca din 16,5 milioane de persoane cu drept de vot, 7,5 milioane să nu te mai dorească şi totuşi să stai agăţat de scaun prin tertipuri de tot felul. Astfel, şi Curtea Constituţională a României (CCR) trebuie să aibă o limitare a atribuţiilor, prin stabilirea categoriei de acte normative asupra cărora aceasta se poate pronunţa cu privire la constituţionalitate. La fel, trebuie stabilite criterii clare de numire a judecătorilor CCR, bazate pe competenţe juridice, nu pe apartenenţă politică. Nu putem pune acolo oameni care să ne conducă destinele, să ia decizii care afectează un popor întreg, în timp ce unii dintre ei se gândesc doar cum să-şi păstreze poziţiile socio-profesionale şi salariile imense de pe statul de plată.
– Nimic din ceea ce vă doriţi nu va fi uşor de obţinut. Totuşi, vreţi să renunţaţi conştient la confortul vieţii unui om de afaceri prosper, pentru a duce o luptă cu un sistem de guvernare afectat de corupţie şi de interese meschine. De ce?
– Am avut parte în viaţă de o creştere şi de o educaţie bună, atât de la părinţii mei cât şi de la profesori, de la oameni mult mai înţelepţi decât  mine, care mi-au conturat personalitatea şi crezurile. Am o afacere modestă, comparativ cu alţii, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu că-mi dă puterea de a supravieţui cinstit. M-am implicat în această luptă politică pentru că vreau să dau şi eu ceva înapoi comunităţii în care trăiesc, societăţii care m-a format. Mi se pare firesc. Nu în ultimul rând, mă sperie când văd că de ani de zile s-a format la nivel naţional o gaşcă, aş spune, de oameni care vor în permanenţă să ne conducă din rău în mai rău,  doar… pentru binele lor. Ştiu că pot schimba această stare a lucrurilor, pentru că nu sunt singurul care doreşte aşa ceva. Mai sunt încă 7,5 milioane de români, care au arătat la referendum ce vor. Ceilalţi încă mai au timp să reflecteze la ce-şi doresc cu adevărat şi să se pronunţe pe 9 decembrie. 
Carmen NEGREU

2 Comentarii  

 1. Se pricepe dl Guran la pensie asa cum ma pricep eu la aviatie 🙂
  Poate ar trebui sa citeasca actuala lege a pensiilor sau sa consulte un specialist pentru a vedea ca exista cadru legislativ pentru cresterea graduala a pensiilor, ca nu exista niciun moment pericolul ca pensia sa nu fie incasata, ca fondul de pensii nici nu acopera plata pensiilor actuale, d-apai sa fie deturnat… Si tot asa 🙂
  Doar un sfat: sa vorbeasca fiecare despre ce se pricepe!

  In rest, mult succes!

 2. In ultimii 12 ani, respectiv de la alegerile din 2000 pana acum, noi cetatenii care chiar doream sa votam, sa schimbam ceva in tara asta am fost nevoiti sa alegem “raul cel mai mic”. Incep sa ma intreb daca nu cumva este o manevra facuta inadins?!!!
  Si acum oare care sa fie raul cel mai mic?
  Alexandru Anghel? Ionut Pitigoi? Virgil Guran?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare