consideră medicul chinez specialist în acupunctură, Qu Zongfeng, de la Baza de Tratament SanConfind
Acupunctura este o practică din medicina tradițională chineză în care sunt introduse ace în diferite locuri ale corpului uman pentru vindecare. Nu este dureroasă și în același timp previne și vindecă anumite boli, crește imunitatea și poate fi folosită adesea în scop terapeutic. Metoda provine din China și este tot mai răspândită în Europa. Ea se bazează pe teoria meridianelor energetice. Dacă pe traiectul lor apare un excitant prin înțepare sau presură, acest lucru poate să diminueze durerea sau să producă ameliorări ale organului lezat. Acupunctura este bazată pe metode tradiționale, însă se pare că este foarte eficientă. E considerată o medicină alternativă, nu medicină „de bază”, pentru că nu poate fi verificată foarte precis. Practica acupuncturii datează de câteva milenii în China. Practic, acupunctura de azi preia de la medicina tradițională chineză foarte multe date și procedee. Există diferite feluri de acupunctură pe glob. Medicina tradițională chineză consideră că starea naturală a corpului este sănătatea. Principiul de funcționare este de eliminare a unor blocaje energetice dintr-un sistem de meridiane asemănător unui sistem de conducte prin stimularea unor puncte de acupunctură. Meridianele energetice alimentează organele interne și diverse zone din organism cu energie, asigurând astfel funcționarea normală. În viziunea medicinei tradiționale chineze, boala nu e cauzată de invazia unor bacterii sau virusuri, ci datorită blocajelor care pot apărea în sistemul de meridiane. Din cauza alterării fluxului de energie, zone sau organe interne devin slabe și vulnerabile la infecții. Ulterior acestor slăbiciuni, devine posibilă penetrarea în organism a microbilor. Așa se explică de ce, în condițiile expunerii la aceiași microbi, unii oameni se îmbolnavesc, iar alții nu.
La Baza de Tratament și Recuperare Medicală din Spitalul SANCONFIND, care se va inaugura pe 16 aprilie, pacienții vor fi tratați prin metodele acupuncturii de către un medic specialist chinez, sosit zilele trecute tocmai din China, unde a lucrat în cadrul uneia dintre cele mai mari companii medicale chineze. Doctorul Qu Zongfeng ne-a acordat în exclusivitate un interviu pentru a se face mai bine cunoscut cititorilor ziarului “Oglinda de azi”.
Reporter: Domnule doctor, vă rugăm să vă prezentați în câteva cuvinte cititorilor revistei noastre.
Qu Zongfeng: Sunt născut în 1986, sunt singur la părinți, situație mai rar întâlnită în China acelor vremuri. Am urmat cursurile unei cunoscute universități din China, iar după ce am terminat facultatea, am mai urmat trei ani niște cursuri postuniversitare, la capătul cărora am reușit să devin medic specialist în acupunctură, moxibustion și masaj terapeutic chinezesc. Acesta din urmă nu seamănă prea mult cu cel clasic, european. După ce am obținut diploma de medic, am lucrat câțiva ani într-un spital municipal, într-unul din marile noastre orașe, apoi într-un cunoscut spital guvernamental, de unde am venit în Câmpina.
Rep: Ce înseamnă moxibustion?
Q.Z.: E un termen din medicina tradițională chineză ce desemnează o terapie în care se folosește așa-zisa ”moxa”, un mix format din mai multe plante medicinale dintre care se distinge pelinul. Metoda se folosește în China, dar și în Japonia, Coreea, Vietnam și Mongolia. Aceste plante se aprind ușor în așa fel încât să ardă mocnit, iar fumul degajat să ia contact cu pielea din zona afectată. Fumul poate fi folosit indirect, cu ajutorul acelor de acupunctură, sau poate intra în contact direct cu pielea pacientului prin intermediul unei cutii găurite la bază. În afară de acupunctură o sa aplic și medota moxibustion, pentru ca și câmpinenii să poată simți efectele benefice ale acestor tratamente specifice medicinei tradiționale din China.
Rep: Care sunt primele impresii despre România și despre Câmpina?
Q.Z.: E prima oară când vin în România și găsesc că țara dvs. este foarte frumoasă. Are un relief variat și armonios împărțit, din câte am citit prin cărți (că de vizitat, nu am avut timp să o vizitez, am văzut doar capitala București), un relief uniform distribuit pe toată suprafața țării. Adică o treime din suprafața României este câmpie, o treime – deal, o treime – munte. Câmpina are un farmec deosebit și niște locuitori calzi și primitori. Am început să mă obișnuiesc cu acest oraș. Am învățat și câteva cuvinte în română: da, nu, mulțumesc, cu plăcere, bună ziua, bună seara, mama, tata… Conform contractului de colaborare dintre compania mea din China și Centrul Medical SanConfind, ar trebui să lucrez aici cel puțin un an de zile, dar este posibil, datorită frumosului dvs. oraș, care îmi place foarte mult, să-mi prelungesc șederea aici încă un an sau doi.
Rep.: Cum vi se pare Baza de Tratament Sanconfind din punct de vedere al dotărilor, al condițiilor de muncă asigurate?
Q.Z.: Sunt sincer impresionat de ce am văzut în această Bază de Tratament. Cred că SanConfind este un spital modern și deosebit, în care orice medic și-ar dori să lucreze.
Rep.: Cât de veche este acupunctura și cum s-a născut ea?
Q.Z.: Acupunctura este veche de două-trei mii de ani. Unii cercetători spun că ar fi chiar mult mai veche. Eu în facultate am învățat după un manual de acupunctură vechi de circa 2000 de ani. În urmă cu câteva milenii, când strămoșii mei se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor, cu vânătoarea, pescuitul și creșterea viermilor de mătase, în timpul activităților zilnice, oamenii se mai accidentau și își provocau răni pe mâini, pe picioare sau în diferite alte zone ale corpului. Își găseau, la început, vindecarea în diferite plante medicinale, pe care le mărunțeau sau le fierbeau. Apoi au observat că, dacă se înțepau în anumite locuri de pe suprafața corpului, durerile își micșorau intensitatea sau chiar dispăreau. La început, pentru că nu existau ace, se înțepau cu vârfuri de pietre cioplite sau cu diverse cuțite, săbii. În timp, în urma a numeroase experiențe, chinezii din antichitate și-au dat seama că unele zone ale corpului uman aveau corespondențe cu alte zone ale corpului. Ba mai mult, au observat că unele zone sănătoase aveau legături cu unele zone bolnave ale corpului, reușind prin înțeparea unor puncte riguros stabilite să diminueze durerea sau chiar să vindece anumite afecțiuni. După ce au stabilit centrii energetici prin care curge energia vitală a corpului, acele puncte care, prin înțepare, au efecte benefice asupra diferitelor afecțiuni, strămoșii mei le-au unit cu ajutorul unor linii imaginare, formând așa-zisele meridiane energetice ale corpului uman.
Rep.: Acupunctura merge cu fizioterapia clasică? Ce cazuri mai deosebite ați rezolvat cu ajutorul acupuncturii?
Q.Z.: Acupunctura merge cu fizioterapia și alte metode din recuperarea medicală clasică. De fapt, în Europa, în ultimele decenii, se folosește tot mai mult acupunctura. În China, cam 50% din populație folosește frecvent acupunctura. Este vorba despre persoanele mai în vârstă. Tinerii care lucrează, din lipsă de timp (pentru că un tratament de acupunctură, pentru a fi eficace, trebuie să conțină măcar 20-25 de ședințe, de cel puțin 30 de minute fiecare), folosesc mai rar acupunctura, tratându-se mai mult cu pastile și ceaiuri fabricate în China, pe baze naturiste. Prin acupunctură se pot trata, ameliora sau vindeca sute de afecțiuni ale omului, începând cu cele de la cap și terminând cu cele de la picioare. Eu, unul, am vindecat numeroase migrene, insomnii, afecțiuni reumatismale, dar am rezolvat și cazuri mult mai grave, cum ar fi paralizii faciale sau recuperarea rapidă a unor pacienți care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC).
În activitatea pe care am desfășurat-o până în prezent, am tratat, de asemenea, afecțiuni precum: dureri cronice cauzate de afecțiuni vertebrale, artrită reumatoidă, discopatie lombară, hernie de disc, osteoporoză, artroză, spondilită anchilozantă, nevralgie, depresie, anxietate, nevroză, atrofie cerebrală, bronșită, astm, rino-sinuzită, afecțiuni renale, tulburări de imunitate, alergii. Am colegi medici în China care au tratat cu bune rezultate tumori benigne și maligne, adenom hipofizar, hipo si hipertiroidie, noduli tiroidieni, noduli mamari, disfuncții sexuale, diabet, sterilitate, adenom de prostată, gastrită, ulcer, enterocolită, sindromul colonului iritabil, steatoză hepatică, hepatită, pancreatită etc. În unele afecțiuni mai ușoare, pentru un tratament de acupunctură eficace, a fost nevoie de un singur ac aplicat cum trebuie, care a curmat durerea pacientului. SanConfind a achiziționat cele mai bune ace (argintate, de unică folosință), care mă vor ajuta foarte mult în muncă.
Așadar, cu toate că sunt destui cei care se îndoiesc de puterea tămăduitoare a acupuncturii, sunt o mulțime de cazuri care atestă că terapia are leac în multe maladii. Sau, cel puțin, ameliorează considerabil situația unor persoane cu boli grave sau incurabile. Orice s-ar spune, acupunctura câștigă tot mai mult teren în Europa și America, adică acolo unde metodele medicinei clasice păreau a-și fi cucerit poziții de nezdruncinat. În ziua de azi, oamenii aflați în suferință caută să ia cât mai puține pastile, iar acupunctura îi poate ajuta în acest sens, fiindcă nu are efecte adverse, reprezentând o modalitate de a a-ți ajuta corpul și mintea în același timp. Acupunctura este o terapie integrată unui sistem complex de tratament, cel al medicinei chineze tradiționale. Asupra energiei din corpul uman se poate interveni prin stimularea punctelor de acupunctură, localizate de-a lungul a 14 meridiane energetice. Această energie vitală înconjoară fiecare celulă a corpului. Prin urmare, cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea multor afecțiuni. Tratamentul cu acupunctură trebuie însoțit de un tratament cu plante medicinale, întrucât acupunctura acționează pentru eliminarea blocajelor energetice minore sau majore și echilibrarea sistemului energetic, iar plantele medicinale acționează la nivel organic, pentru regenerarea țesuturilor și organelor afectate.
Administrația Centrului Medical SanConfind a hotărât ca, până pe 15 aprilie 2015, medicul chinez să consulte și să trateze gratis orice pacient va apela la serviciile sale, locația unde se vor desfășura tratamentele gratuite fiind situată în incinta secției Confind de pe strada Toma Ionescu.