Știri

Un subiect delicat spre… tabu

Politicienii locali se feresc să vorbească despre sursele de finanţare ale partidelor
Banul e ochiul dracului, iar alăturarea sa cu omul politic este, de multe ori, o combinaţie fatală… pentru alegători. Cu toate acestea, în numele transparenţei şi pentru că legea obligă la precizarea publică a celor care susţin financiar partidele politice, am solicitat conducerilor filialelor locale ale principalelor partide precizări – cu nume, prenume şi sume – privind principalii finanţatorii ai activităţii politice locale. Pe feţele celor mai mulţi dintre liderii politici chestionaţi se citea un amestec de uimire şi teamă. Semn că transparenţa este încă departe pentru cele mai multe dintre partide. Totuşi, unii dintre liderii politici locali ne-au promis că date complete despre acest subiect delicat ne vor putea fi puse la dispoziţie după campanie. Până atunci, iată doar nişte puncte de vedere destul de seci despre subiectul “sponsori”.
Horia Tiseanu, preşedinte PD-L:
“Da’, la celelalte partide aţi întrebat? Nu, nu vă putem spune cine finanţează activitatea partidului nostru. Poate aşa aveţi un răspuns la o întrebare mai veche a dvs, pe ce am cheltuit eu banii anul trecut… Este adevărat că sunt informaţii publice, dar noi avem datoria să informăm organizaţia judeţeană, care centralizează şi raportează mai departe aceste date, iar dacă vreţi veţi găsi aceste date în Monitorul Oficial, atunci când se vor face publice”.
Mihail Şerbănoiu, preşedinte PSD:
„Cheltuielile pentru campanie sunt foarte mari şi noi avem deja informaţii că unii din contracandidaţii noştri intenţionează să utilizeze un sistem de afişaj stradal, care este – poate – cel mai scump. Noi vrem să fim eficienţi şi nici nu cred că ne permitem folosirea unui astfel de sistem. Momentan, nu s-a pus problema finanţării propriu-zise a activităţii noastre de partid. În conformitate cu prevederile legii, dacă vom primi contribuţii în valoare mai mare de 50 milioane lei vechi, ele vor fi publice, dar nu vom accepta astfel de donaţii decât din partea firmelor care nu au datorii către bugetul de stat sau cel local”.
Dragomir Enache, preşedinte PNL:
„Pentru campanie, un sprijin consistent va veni din partea partidului, care va pune la dispoziţie materiale specifice de propagandă, care costă destul de mult. Apoi, este vorba de contribuţii ale membrilor de partid şi, nu în ultimul rând, ale candidatului nostru la funcţia de primar, Elvis Arghir, care este un om potent din punct de vedere financiar. De asemenea, prietenii şi relaţiile pe care le avem, fiecare aduce fonduri necesare, sub formă de donaţii”.
Alin Moldoveanu, preşedinte Comitet de Iniţiativă PNDC:
„Sursele de finanţare ale filialei noastre sunt exclusiv resursele membrilor noştri. Practic, din buzunarele noastre suportăm toate cheltuielile, aşa cum tot din buzunarele noastre am realizat o serie întreagă de lucruri pe care primarul, care gestionează atâtea sute de miliarde din banii localităţii, nu a fost în stare să le facă”.
Jenica Tabacu, preşedinte PIN:
„Sursele de venit ale filialei Câmpina a PIN sunt numai cotizaţiile membrilor şi donaţiile simpatizanţilor. Ne-am propus să cheltuim pentru campania electorală în jur de 450 milioane lei vechi, care vor proveni tocmai din aceste surse”.
Traian Drăguşin, preşedinte PNG-CD:
„Cea mai mare parte a veniturilor organizaţiei noastre provine din buzunarele fiecăruia dintre noi, mai mult sau mai puţin, în funcţie de posibilităţile fiecăruia. O altă parte a cheltuielilor, cea legată de materialele promoţionale, este asigurată de filiala judeţeană a partidului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare