Știri

Spectacol caritabil – ŞI TU poţi ajuta un COPIL SPECIAL să se bucure de drepturile lui

Asociaţia Mara – Un Strop de Speranţă în colaborare cu Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a organizat, sâmbătă, 15 iunie 2013, la ora 18.00, la Casa Tineretului, un spectacol caritabil care a avut în vizor strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor şi/sau familiilor care au acasă un copil cu nevoi speciale.
Mulţi artişti au răspuns invitaţiilor organizatorilor de a participa pro-bono la acest eveniment şi au oferit spectatorilor prezenţi în sală, printre care copii şi părinţi ai comunităţii câmpinene, preşedintele Comisiei de Cultură, Florin Frăţilă şi deputatul Virgil Guran, câteva ore de delectare împletite cu mesaje şi apeluri de conştientizare în ceea ce priveşte discriminarea, abuzul şi izolarea persoanelor şi mai ales a copiilor cu dizabilităţi. Recitalurile muzicale şi de dans au fost în alternanţă cu filmuleţe extrem de emoţionante în care ne-au fost prezentaţi numeroşi copiii cu dizabilităţi şi cazurile lor: Mara (micuţa câmpineancă, geamăna lui David, ai cărei părinţi s-au zbătut atât de mult pentru a găsi calea de a o proteja de crunta şi inumana discriminare cu care au fost şi mai sunt încă, trataţi copiii speciali),  Mihai (băieţelul din Bucureşti cu sindrom Down căruia, la şcoală, învăţătoarea îi lipea bandă adezivă pe gură pentru că  nu voia să îl mai audă), Luca (un an şi şase luni, din Câmpina, autism) şi mulţi alţi bobocei ai societăţii noastre care nu au nimic diferit faţă de copiii consideraţi normali, în afară de faptul că ei sunt abili în mod diferit.
Numai un suflet de piatră nu ar fi simţit cât este de importantă această acţiune a Asociaţiei Mara – Un Strop de Speranţă, numai o inimă îngheţată nu ar fi avut o senzaţie de durere în faţa discriminării sau măcar o lacrimă – chiar dacă ar fi fost cu delicateţe ascunsă – dedicată acestor copii şi numai o minte închisă nu poate lua atitudine şi nu poate spune: STOP DISCRIMINĂRII!!! Am ascultat cu toţii acelaşi mesaj comun ca cel transmis pe data de 21 martie 2013, cu ocazia Flashmob-ului organizat la Câmpina de Asociaţia Mara – Un Strop de Speranţă. Artiştii care s-au alăturat acestei acţiuni umanitare şi ne-au încântat cu măiestria lor au fost: Ofelia Florica Haranguş şi Mlădiţe Câmpinene, cântăreaţa Alexandra Căpitanu, Ansamblul Floare de Cireş Băneşti, Diana Borcea (Românii au Talent), Formaţia STAR, Trupa de muzică etno Măriutze şi Narcis Ianău (semifinala Românii au talent).
Daniela Fâţă, reprezentanta Asociaţiei Mara – Un Strop de Speranţă, a avut amabilitatea de a ne da detalii clare despre scopul precis al acestui spectacol caritabil: „Scopul acestei acţiuni este cel de a ajuta copiii cu dizabilităţi din ţara noastră. Susţinem financiar şi juridic părinţii ai căror copii cu cerinţe speciale le sunt încălcate drepturile. Am înţeles, prin propria-mi experienţă, că aceşti copii au drepturi de care nu beneficiază şi vrem să îi ajutăm pe părinţi să cunoască drepturile copiilor lor, prevăzute de însăşi Constituţia României: „Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.” (CONSTITUTIA ROMANIEI, ART.50). Am dori să adere la asociaţia noastră cât mai mulţi părinţi iar noi încercăm să devenim o voce impozantă pe teritoriul Romăniei. Plecăm de aproape un an prin toată ţara, mergem din oraş în oraş, cu sau fără fonduri strânse din acţiuni caritabile ca cea de astăzi, cu scopul de a ajuta cât mai mulţi copii cu dizabilităţi şi de a face cunoscute drepturile lor de către părinţii acestora. În momentul de faţă promovăm un nou proiect de lege referitor la drepturile copiilor cu dizabilităţi.” 
La acest spectacol caritabil şi-au adus contribuţia, în afară de asociaţia mai sus menţionată, CEDCD (Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi), Grupul Facebook Donaţii Câmpina (partener proiect), Florin Buda – Casa Tineretului Câmpina, Primăria Municipiului Câmpina, Primăria Comunei Băneşti, ziarele „Oglinda de Azi” şi „Expresul de Prahova”, Max Media,  Câmpina PH, Radio Best FM, S.C.Prevo Distribution şi nu în ultimul rând, Valea Prahovei TV, al cărui reporter, Elena Toma, la solicitarea membrilor Asociaţiei Mara – Un Strop de Speranţă, a sprijinit cu promptitudine acest eveniment de excepţie, fiind prezentatoarea spectacolului. (Iulia DUPU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare