“Atunci când dăruieşti, satisfacţia ce rămâne după fiecare campanie, bucuria şi energia pozitivă pe care ţi le transmit copiii sunt incomensurabile”
Când gesturile frumoase pe care le faci vin din iubire necondiţionată, când inima şi conştiinţa îţi spun că numai oferind poţi să primeşti, la rândul tău, bucurie, când grija pentru cei aflaţi în nevoie se află pe agenda ta zilnică, atunci ştii că eşti OM cu adevărat. Un astfel de om este Sebastian Dumitrescu, sau Ninja cum îi spun apropiaţii, care pe parcursul a nu mai puţin de şapte ani a coordonat şi desfăşurat campanii umanitare la nivelul municipiului Câmpina şi nu numai. Într-o societate lipsită de repere morale, Sebi este exemplul de urmat. La finalul ultimei campanii, desfăşurată în preajma Paştelui, am stat de vorbă cu iniţiatorul acestui proiect de voluntariat unic la nivelul oraşului nostru.
– Cu două săptămâni înainte de Paşte ai coordonat cea de-a treia campanie umanitară ”Iepuraşul vine la toţi copiii” şi cea de-a noua în decursul a şapte ani. Cum a decurs strângerea donaţiilor?
– Totul a decurs în aceeaşi linie ca şi în ediţiile precedente. Au fost două săptămâni, prima puţin mai timidă, dar aveam deja promisiunile partenerilor deveniţi tradiţionali şi ştiam la ce să ne aşteptăm, iar în ultimele zile din a doua săptămână, camera de centralizare de la Casa Tineretului era deja neîncăpătoare.
– Ce fel de produse s-au strâns şi pentru cine?
– Produsele au fost de toate felurile, toate şi-au găsit o utilitate. Cinci calculatoare (patru dintre ele donate de ATISIMO), o maşină nouă de spălat, un televizor, hrană neperisabilă, îmbrăcăminte, mulţi cozonaci, dulciuri, dar şi produsele pe care noi le considerăm cele mai importante, cele de îngrijire corporală (paste şi periuţe de dinţi, roll-on-uri, absorbante, săpun, şampon etc), rechizite, culegeri pentru şcoală. Beneficiarii au fost Centrul de Plasament Sf. Filofteea (Ada Marinescu), Centrul Rezidenţial de Tip Familial Brebu, Centrul de Plasament Voila, Grădiniţa pentru Copii cu Nevoi Speciale Câmpiniţa, Şcoala din Pietriceaua, Grădiniţa din Drăgăneasa, familia David, cea a cărui apartament a fost distrus în totalitate în urma unui incendiu, în preajma Crăciunului. Acesteia i-au fost dăruite maşina de spălat, un televizor, un calculator bentru băieţelul familiei, rechizite şi hrană, urmând, în viitorul apropiat, să primească şi mobilă pentru apartament.
– Cum au răspuns firmele câmpinene acestui apel la solidaritate?
– Impropriu spus “firmele”… Este vorba de grupuri de angajaţi de la anumite firme, care s-au mobilizat şi au colectat donaţii. Aici pot să precizez că un imens sprijin l-am primit şi îl primim de la ATISIMO, care a fost implicată în campaniile noastre încă de la primele ediţii, având un aport considerabil de fiecare dată, la fel şi colegii mei din Farmacile Catena, Asociaţia Roata de Foc, librăria Pappet Litteris (din incinta Mercantis), Urgent Curier care ne-a ajutat de fiecare dată cu transportul donaţiilor, Asociaţia Pro Câmpina, City Print Shop care a tipărit gratuit afişele, flyerele şi diplomele de voluntariat. Îmi cer scuzele de rigoare faţă de cei pe care i-am omis fără voia mea.
– Aceste acţiuni necesită foarte multă implicare, multă muncă şi timp. Toată susţinerea acestora este asigurată de voluntari?
– Nu există termenul de foarte multă muncă, pentru că o facem din plăcere şi avem o enormă satisfacţie. Întra-adevăr, timpul îl sacrific şi încerc să îl comprim pentru a reuşi. Mă ajută şi agenda, în care îmi planific, în fiecare seară, ziua ce urmează, totul fiind împărţit pe 20 de minute. Telefoane peste telefoane, colectări de donaţii, comunicarea cu voluntarii. Tot acest fenomen “donatii.campina” este bazat 100% pe voluntariat, eu nu am decât meritul de a coordona acest grup. Am avut alături cea mai importantă persoană din viaţa mea, pe soţia mea, Corina Dumitrescu, care m-a sprijinit încă de la prima ediţie, de acum şase ani, care m-a înţeles şi care s-a implicat trup şi suflet în această nebunie frumoasă şi, desigur, familia mea. Trecând peste treburile personale, un mare mulţumesc îi datorez domnului Florin Buda şi Casei Tineretului din Câmpina, pentru sălile puse la dispoziţie pentru centralizarea şi depozitarea donaţiilor, fără de care nu ne-am fi descurcat, fiind vorba de un volum aşa de mare. De asemenea, doi dintre stâlpii foarte importanţi, pe sprijinul cărora m-am bazat necondiţionat, sunt Narcis Drăgoi şi prietenii săi de la ATISIMO şi Asociaţia Roada De Foc.
– Ce reprezintă grupul Donatii.Campina?
– Reprezintă povestea unor oameni simpli din Câmpina care, prin puterea exemplului, au creat un fenomen asemenea unui bulgăre de zăpadă. Şi iată-ne, de la 6-7 prieteni, care acum 6 ani am făcut câteva pachete pentru Sf. Filofteea, la ceea ce suntem astăzi, fără lipsă de modestie, cel mai mare proiect de voluntariat din oraşul nostru, cu sute de voluntari şi donatori, cu sute de copii institutionalizaţi ajutaţi şi cazuri sociale sprijinite.
– Ziua de sâmbătă, 11 aprilie, a fost o una specială pentru tine, marcată fiind de două evenimente. Despre ce este vorba?
– Da, au fost două evenimente care s-au suprapus involuntar. Ziua în care eu şi Corina ne-am unit destinele la starea civilă şi ziua în care am finalizat cea de-a noua campanie a grupului nostru şi am dus donaţiile cu caravana de voluntari la centrele de copii. Ambele evenimente ne-au umplut sufletele de bucurie şi au mers foarte bine, cu atât mai mult prin prisma faptului că în ambele cazuri i-am avut alături pe prietenii noştri, oameni minunaţi, pe care suntem norocoşi să-i avem alături.
– Ce te-a emoţionat cel mai mult în acestă ultimă campanie?
– Sincer? O doamnă care a făcut prăjituri în casă pentru copii, a aflat de evenimentul meu şi al Corinei şi ne-a dăruit şi nouă, personal, o cutie de prăjituri pentru cununia noastră. Am rămas foarte plăcut surprins că o persoană pe care nu o cunosc personal, dar care mă cunoaşte graţie acţiunilor pe care le-am desfăşurat, a vrut să-mi facă un cadou atât de frumos. Multumesc încă o dată doamnei Adina!
– Pe pagina grupului Donatii.Campina ai postat un anunţ referitor la faptul că altcineva îţi va lua locul în organizarea şi coordonarea campaniilor. De ce se întâmplă acest lucru şi despre cine este vorba?
– Este vorba de domnul Cristian Minculescu, care a desfăşurat acţiuni în paralel cu noi, ocupându-se de familii aflate în dificultate, cazuri sociale etc. Este o persoană faţă de care am toată aprecierea şi am încredere că va coordona cu bine următoarele acţiuni ale acestui grup de voluntariat. Eu şi soţia mea nu vom fi în ţară în următoarea perioadă şi este posibil ca la campania din acest an, de Crăciun, să nu fim acasă. Am toată încrederea în Cristi şi soţia lui şi sunt sigur că vor duce mai departe frumoasa poveste a acestui grup de voluntariat, alături de oamenii cu suflet mare ce reprezintă Donatii.Campina.
– E mai frumos să dăruieşti decât să primeşti?
– Nu ştiu dacă avem o unitate de măsură pentru aceste două gesturi. Ştiu însă că atunci când dăruieşti, satisfacţia ce rămâne după fiecare campanie, bucuria şi energia pozitivă pe care ţi le transmit copiii sunt incomensurabile.
Andreea Ştefan
bravo lui, noi restu suntem de toata jena! plini de bani, cu averi masini si case…nu miscam un deget..dovada ca nu il meritam…va pleca din tara 🙂