Știri

Se încing spiritele pesediste, pedeliste şi liberale în politica locală

Nici nu a început bine anul preelectoral 2011 şi scena politică locală pare să dea în fierbere. Iar scânteia au declanşat-o liberalii, cu scrisoarea pe care au trimis-o câmpinenilor de sărbători şi care le-a prilejuit celorlalte partide importante pe scena politică locală – PSD şi PDL – reacţii imediate, unele chiar foarte virulente, ceea ce ne arată că, oricum, ceva mocnea în politica locală. Există un mare dezavantaj al celor care fac politică în Câmpina. În ultimele zile, s-au cerut demisii, explicaţii, s-au făcut promisiuni categorice, dar s-a sărit şi calul, atunci când unii au vorbit despre felul în care îşi gestionează alţii propria viaţă sau când alţii au făcut referire la perioade mai delicate din viaţa celorlalţi.
Scrisoarea întoarsă pe toate părţile
Scânteia care pare să fi generat toată această fierbere pe plan local a fost o scrisoare expediată de PNL către câmpineni şi care a fost asumată, atât prin folosirea siglei partidului, cât şi prin semnătura preşedintelui organizaţiei locale, Virgil Guran. Din toate cele care se spun în scrisoarea respectivă, reprezentanţii PSD şi PDL au fost deranjaţi de câteva aspecte.
„Am ajuns la concluzia că, pe lângă şmecheriile făcute, există şi multă incompetenţă, pentru că altfel nu îmi explic haosul în care trăim. Cred că ne conduc şi oameni care nu au habar ce înseamnă administraţie publică, care nu ştiu ce înseamnă managementul şi care nu au fost în stare să-şi organizeze propria viaţă, darămite pe a celorlalţi”, se scrie în scrisoarea liberalilor.
Liderul PSD, Ion Dragomir, a reacţionat: „Mi-ar plăcea ca lupta politică să o purtăm cu eleganţă, fără atacuri sub centură, care nu cred că îşi au rostul. Eu cred că fondurile locale au fost bine utilizate, s-au efectuat lucrări de calitate, în unele cazuri, la preţuri mai mici decât cele stabilite de studiile de fezabilitate. Eu personal consider că ştiu ce înseamnă un management performant, am şi dovedit-o, ştiu şi ce înseamnă administraţie şi ştiu să-mi organizez şi viaţa mea şi eu cred că şi pe a altora. Oricând sunt dispus să dau un examen de management şi administraţie cu autorul scrisorii”.Şi democrat-liberalii au făcut referire la scrisoarea liberalilor, prin vocea consilierului local Elena Albu: „A apărut o scrisoarea pierdută prin cutiile câmpinenilor la început de an… Scrisoarea exprimă mai mult frustrările partidului care şi-o asumă şi conţine foarte multe lucruri neadevărate. S-a explicat de foarte multe ori de unde au apărut diferenţele de preţ în privinţa lucrării cu sensul giratoriu, care a devenit un adevărat lait-motiv de critică la adresa Executivului local. De asemenea, s-a făcut afirmaţia că oraşul este condus de oameni care nu au habar de management şi administraţie. Afirmaţia este dezonorantă pentru domnul care semnează scrisoarea şi cred că ar trebui să ştie că între managementul unei unităţi administrativ-teritoriael şi cel al unui club de fotbal este o diferenţă foarte, foarte mare. Nu am vrut să dăm prea mare importanţă acestei scrisori, dar ne-a deranjat dezinformarea evidentă a câmpinenilor”.În replică la acuzele formulate, preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran ne-a declarat: „În acea scrisoare nu m-am referit la viceprimarul Ion Dragomir, pentru că îmi dau seama că face şi el ce poate, ci la o parte a consilierilor locali, la primarul în funcţie şi cei care au mai fost primari. Din păcate, afirmaţia este valabilă şi la nivel naţional, unde exemplul Câmpinei se regăseşte la o scară, din păcate, mult mai amplă. A devenit evidentă pentru oricine modalitatea prin care se umblă la banii oamenilor – se supraapreciază nişte lucrări, se acordă unor firme prietene, care umflă consistent devizele, iar din diferenţa foarte mare între costul real al lucrării şi facturile plătite din bani publici, trăiesc şi ei bine, iar firmele respective sponsorizează diverse acţiuni sau activităţi, cu care edilii se laudă sau cotizează direct la partid. Concret, în cazul celebrei lucrări a sensului giratoriu, eu menţin ceea ce am afirmat şi le solicit public să prezinte devizele defalcate ale acestor lucrări, pentru ca aceia care se pricep la construcţii şi la citirea unui deviz să poată vedea cum au fost umflate toate preţurile şi costurile”.
Senatorul Severin a cerut public demisia coloneilor PDL care sunt şi consilieri locali
Unul dintre subiectele abordate de senatorul Georgică Severin la conferinţa de presă a PSD, a fost cel al situaţiei dramatice prin care trec mulţi pensionari militari, care s-au trezit cu pensiile înjumătăţite. „Fac un apel public la consilierii – ofiţeri în rezervă din Consiliul Local Câmpina şi mă refer la consilierii PDL Lucian Cercel, Marian Dulă şi Viorel Bondoc, să arate dacă se solidarizează sau nu cu camarazii lor afectaţi de recalcularea pensiilor. Să arate dacă îi interesează mai mult o funcţie temporară de consilier local sau solidaritatea cu camarazii lor. Ar fi un gest de onoare din partea lor să se rupă de actualul Guvern. Dacă au onoare şi jenă faţă de camarazi, atunci le aştept demisia din Consiliul Local. Dacă nu, sunt la fel ca ministrul Oprea, care şi-a dat cuvântul de onoare că, dacă o singură pensie sub 3.000 lei va fi redusă, atunci îşi dă demisia. De altfel, PSD va iniţia o moţiune simplă împotriva ministrului Oprea, care ar trebui să aibă onoare şi să demisioneze. Mii de oameni din ţară au fost obligaţi să părăsească armata prin pensionare pentru ca România să-şi respecte obligaţiile internaţionale faţă de NATO şi UE. Li s-a promis că vor avea vechime integrală în muncă, iar Guvernul Boc îşi bate joc acum de aceşti oameni, le reduce pensiile unora chiar la mai mult de jumătate. Nu există respect faţă de haina militară, faţă de eforturile făcute de aceşti oameni pentru apărarea ţării!”În replică, cei trei consilieri locali ai PDL, care sunt şi ofiţeri în rezervă, s-au arătat surprinşi de apelul fostului lor coleg de partid.
Viorel Bondoc: „Sunt, într-adevăr, nişte măsuri mai puţin populare, dar, din punctul meu de vedere, nu e dracul chiar atât de negru. Eu am primit luna aceasta pensia cam cu o treime mai mică faţă de luna anterioară. Însă, din discuţiile purtate, am înţeles că e doar o măsură temporară până la recalcularea fiecărei pensii militare. Ceea ce nu înţeleg eu este de ce îl doare treaba asta pe dl. senator Severin?! Asta e soluţia găsită de dumnealui, să ne dăm noi demisia din Consiliul Local?! Consider că nu avem de ce. În momentul în care se va încheia procesul de recalculare, se va emite o decizie şi atunci vom vedea ce e de făcut, dar în nici un caz nu-mi pun problema să demisionez din Consiliu. Am fost ales de cetăţenii municipiului Câmpina”.Lucian Cercel: „Este părerea d-lui Severin că eu ar trebui să demisionez din Consiliul Local. E adevărat că se reduc pensiile, eu încă nu am luat pensia în această lună, să văd exact cât a scăzut, dar am înţeles de la colegi că s-a cam înjumătăţit. Dar consider că nu am de ce să-mi dau demisia. Sunt alte modalităţi pentru ca noi, cadrele în rezervă, să ne recâştigăm drepturile. Poate aş fi putut lua în calcul o demisie dacă ar fi fost o chestiune pe plan local, dar o demisie a mea din Consiliu nu rezolvă problema”.Maria Dulă: „Dacă eu aş demisiona din Consiliul Local aş alina suferinţa camarazilor mei, aş rezolva astfel problema recalculării pensiilor? Aşa crede domnul Severin? Eu nu cred asta! Rămân în Consiliul Local, iar acest lucru nu înseamnă că nu sunt solidar cu camarazii mei!”
Percepţii diferite faţă de ACD
Nici social-democraţii, nici democrat-liberalii nu puteau rata subiectul Alianţei de Centru Dreapta dintre PNL şi PC şi apoi a viitoarei alianţe mari a opoziţiei, care să includă şi PSD. În esenţă, social-democraţii privesc cu optimism spre această alianţă, în vreme ce democrat-liberalii îşi freacă mâinile sperând că alianţa va avea probleme în teritoriu.
„Se vehiculează extrem de mult o alianţă a PSD cu Alianţa de Centru Dreapta dintre PNL şi PC. Discuţiile sunt avansate, iar noi privim cu optimism spre această viitoare alianţă puternică, singura care ar putea duce la înlăturea actualei puteri. Esenţială va fi ajungerea la un numitor comun pentru apărarea democraţiei şi cred că acesta ar fi chiar un nume foarte bun pentru alianţă – Alianţa pentru Democraţie, iar scopul său va fi eliminarea unui sistem care a abandonat orice viziune democratică”, a spus senatorul PSD Georgică Severin.
„Cred că alianţa va fi o mare problemă pentru reprezentanţii acestor partide la nivel local, dar şi pentru electoratele lor. PNL şi PSD vor avea o mare problemă în a-şi convinge electoratul tradiţional advers să voteze candidaţi comuni sau chiar susinerea unui candidat al celuilalt partid. Şi nu m-am referit decât la PNL şi PSD, pentru că, la Câmpina, practic, PC nu contează”, a comentat şi Horia Tiseanu, preşedintele PDL Câmpina.
Florin Anghel  i-a promis lui Tiseanu că nu pleacă din PDL
În mediile politice câmpinene şi nu numai, se vehiculează de ceva timp varianta – foarte certă, pentru mulţi – că Florin Anghel va părăsi PDL în favoarea unei reîntoarceri la PC. Dacă social-democraţii au ocolit subiectul, chiar dacă auziseră de o astfel de variantă, poate şi pentru că l-ar putea avea ca aliat cât de curând pe actualul deputat „portocaliu”, în schimb, preşedintele PDL Câmpina, Horia Tiseanu, a fost ceva mai tranşant: „Da, am auzit astfel de zvonuri şi eu şi chiar am avut o discuţie foarte serioasă cu Florin Anghel, care mi-a spus că nici nu se pune problema să plece din PDL. Nu am de ce să nu-l cred, aşa că, probabil, sunt doar nişte zvonuri aruncate pe piaţă…”
Pedeliştii l-au atacat pe Guran la… fotbal
Deranjaţi în mod evident de atacurile venite dinspre tabăra liberalilor, democrat-liberalii,  prin vocea Elenei Albu, au reacţionat, făcând referiri dure la… clubul condus de Virgil Guran, CSM Câmpina. „Este regretabil că acest club este folosit ca mijloc de propagandă politică şi de rezolvare a unor dispute politice, mai ales că a primit bani şi de la Consiliul Local, anul trecut, în baza Legii 350, fiind vorba de 25.000 lei”, a spus Elena Albu.
În replică, Virgil Guran a contraatacat: „Or fi dat ei vreo lege despre cum să foloseşti un club sportiv în politică… De 17 ani sunt în fotbal şi niciodată nu am făcut aşa ceva. Să facă şi ei ceva în oraşul acesta, dar din banii lor, nu din sponsorizări dubioase, şi atunci vor avea aprecierea mea. Până atunci, nu au ei ce să spună despre acest club!”Şeful PDL Câmpina, primarul Horia Tiseanu, l-a atacat pe Guran tot pe teme fotbalistice, de această dată fiind vorba de terenul de pe Strada Sălaj, acordat de administraţia locală CSM-ului pentru realizarea unei baze sportive. „Am primit o scrisoare la Primărie, semnată de domnul Guran, în care suntem anunţaţi că termenele acordate iniţial de Consiliul Local în atribuirea acelui teren, de un an pentru obţinerea autorizaţiie şi 10 ani pentru folosinţă, sunt prea mici. Am discutat şi am stabilit de comun acord că are dreptate, spunându-i că voi propune Consiliului Local o dublare a acestor termene. Mi-a spus apoi că nu se grăbeşte, că oricum vine iarna şi să o lăsăm pentru anul următor, dar între timp anunţă că renunţă la acest proiect. Mi se pare curios că a renunţat la acest demers şi eu voi propune chiar la şedinţa de la sfârşitul acestei luni a Consiliului Local introducerea acestui proiect. Apoi, îl aştept pe domnul Guran să-şi pună în practică promisiunile faţă de realizarea proiectului, dar şi faţă de copiii Câmpinei pe care îi aminteşte mereu atunci când este vorba de bazele sportive. Dacă nu îşi va respecta promisiunea, atunci înseamnă că nu a vrut niciodată cu adevărat să facă acolo un teren de antrenament şi a fost doar un nou pretext pentru a ataca şi critica administraţia locală”, a spus Horia Tiseanu.
La rândul său, Virgil Guran a precizat: „Nu mai avem nevoie de terenul lor. Am spus-o destul de clar şi îmi menţin afirmaţia. Este adevărat că am avut o discuţie cu Horia Tiseanu şi după ce l-am convins, mi-a spus că va face demersurile pentru a introduce proiectul la şedinţa de Consiliu care urma în câteva zile. Cum eu sunt împotriva acestei practici, de a apărea proiecte peste noapte pe masa consilierilor, i-am spus că poate să-l lase pentru luna următoare… După cum bine se ştie, nu s-a mai întâmplat nimic şi am luat decizia de a renunţa la acest teren. Nu mai am nevoie de ei, pentru că, de fapt, şi aşa ei, ca administraţie locală, ar fi trebuit să facă baze sportive în Câmpina. Dar pe ei nici nu-i interesează, dar ştiu să dea lecţii de administraţie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare