Știri

Sculptorul Alfred Dumitriu semnează o nouă lucrare de artă monumentală la Câmpina

Mult discutata şi criticata reamenajare a Parcului Regele Mihai I, locul în care până mai ieri trona Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (statuia soldatului), pare să se apropie de sfârşit şi din punctul de vedere al realizării ansamblului monumental „Trei panouri votive” ce va înnobila de acum înainte peisajul arhitectural al zonei. 
Sculptorul câmpinean Alfred Dumitriu, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români din generaţia sa, câştigător al selecţiei de oferte organizate de Primăria Câmpina în vederea realizării celor trei panouri votive, a acceptat să ne explice viziunea artistului în ceea ce priveşte realizarea „compoziţiei de artă monumentală decorativ-ambientală” – definiţie a lucrării oferită chiar de domnia sa.
„Monumentul aduce în prim-plan istoria Câmpinei în cel mai fericit moment al istoriei României, reîntregirea neamului. Practic, vorbim de istoria Câmpinei integrată, din punct de vedere artistic, în istoria ţării. Simbolistic, harta României Mari peste valurile mării reprezentate de panourile votive. Panoul votiv din partea stângă se referă la viaţa spirituală a oraşului Câmpina, la cultură şi reprezintă figurile unor importanţi oameni de cultură care au trăit aici. Pe spatele panoului sunt reprezentate muzeele şi clădirile celebre din Câmpina. Pe panoul votiv din partea dreaptă este reprezentată partea economică şi sunt imagini de la începuturi, cu primele exploataţii de sondă, rafinăria, atât pe partea din faţă a panoului, cât şi pe partea din spate. Imaginile vorbesc de la sine. Pe spatele panoului principal am scris cele mai importante date legate de istoria Câmpinei de la începuturi şi până în epoca modernă, de aceea, pe partea din faţă a acestuia am pus harta Câmpinei, tot într-un moment de glorie din istorie, la începutul secolului XX. Legătura dintre terestru şi harta României Mari, poziţionată deasupra panoului principal, este făcută cu numele eroilor, scrise foarte discret, ca nişte nori frumoşi deasupra hărţii oraşului. În partea din stânga, sus, am pus prima emblemă a oraşului, existentă în documentele care atestă, din cele mai vechi timpuri, localitatea noastră, iar în partea din dreapta, sus, am pus emblema actuală a oraşului. Aş fi mulţumit ca lucrarea să fie privită şi primită de cetăţeni cu aceeaşi bucurie pe care am simţit-o eu când am lucrat la ea” – declară Alfred Dumitru. 
Efortul bugetar al Câmpinei pentru acest proiect a fost de 214.491 lei, sumă ce cuprinde drepturile de autor, concepţia artistică şi realizarea propriu-zisă a lucrării.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare