Știri

Război pentru banii publici

Miza: 600 de miliarde lei vechi sau bugetul local al Câmpinei în anul electoral 2008

„Aprobarea bugetului local pentru anul 2008 va fi piatra de încercare a acestui început de an şi s-ar putea constitui într-un barometru pentru colaborarea dintre Consiliul Local şi Executiv până la alegerile locale”, declara primarul Horia Tiseanu în ediţia noastră precedentă. Deşi nu au trecut decât puţin zile de la această declaraţie, primele controverse şi speculaţii pe tema bugetului local al anului 2008 au şi început să apară.

Solicitare de dezbatere de la „Pro Democraţia”
„Până în momentul de faţă – ne-a spus Horia Tiseanu la conferinţa de presă de vineri, 11 ianuarie, susţinută la sediul Primăriei – nu au existat discuţii decât între compartimentele interne ale Primăriei, subiectul principal fiind cel al investiţiilor. Până spre sfârşitul acestei luni urmează discuţiile cu consilierii locali, apoi dezbaterea publică a bugetului local şi undeva spre mijlocul lunii februarie sper ca bugetul să fie aprobat”. Administraţia locală este obligată să realizeze o dezbatere publică pe tema proiectului de buget pentru acest an, după ce i s-a solicitat expres acest lucru de către reprezentanţii Asociaţiei „Pro Democraţia”.
PSD vrea consultări şi acuză… PC!
Pe aceeaşi temă s-au pronunţat şi liderii PSD. Însuşi preşedintele filialei locale a acestei formaţiuni politice, Mihail Şerbănoiu, a declarat: „Vom demara discuţii cu reprezentanţi ai sindicatelor, ai asociaţiilor de proprietari, cu locuitorii, pentru a susţine includerea în bugetul local pe acest an a rezolvării problemelor stringente pentru populaţie. De asemenea, vom încerca să iniţiem mai multe proiecte pentru atragerea de fonduri extrabugetare, fie că este vorba de fonduri guvernamentale sau fonduri europene. Trebuie o analiză mult mai atentă a investiţiilor, după ce în cursul anului trecut, administraţia Tiseanu a avut pe mână un buget aproape dublu de investiţii, generat de creditele obţinute”.În schimb, cu trimitere directă tot la bugetul din acest an, Mihail Şerbănoiu i-a atacat pe conservatori: „În privinţa participării cu mai mult de zece miliarde lei vechi la capitalul social al Hidro Prahova ne-a stupefiat atitudinea PC, care a aprobat – deşi nu-i prea stă în fire să adopte proiecte marca PD – numai pentru ca fondurile care ar fi rămas, în valoare de 3,9 miliarde lei vechi, să nu fie la dispoziţia Primăriei pentru prima parte a acestui an, atunci când există suspiciunea că ar putea fi folosite în scopuri electorale”.În privinţa proiectelor pe care consilierii PSD vor încerca să le impună în bugetul local al anului 2008, Şerbănoiu a precizat doar că „este prematur să vorbim despre aşa ceva până nu vedem care sunt dorinţele oamenilor şi care este proiectul bugetului”.
Conservatorii reacţionează şi propun o mulţime de proiecte
La rândul lor, conservatorii câmpineni şi-au expus şi ei un punct de vedere în privinţa bugetului local al anului 2008. În calitatea sa şi de preşedinte al Comisiei Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Local, conservatorul Costel Ştefanovici a declarat: „Va trebui să ţinem cont că noul buget nu va aparţine numai actualului Executiv, ci şi celui care va veni din vară, după alegerile locale. În aceste condiţii, un principiu pe care vom încerca să-l impunem este acela ca lucrările de investiţii să fie eşalonate pe parcursul întregului an şi să mai rămână bani şi pentru a doua jumătate a anului”.Spre deosebire de liderii PSD, care s-au arătat circumspecţi în a preciza proiectele pe care le vor propune în noul buget, conservatorii au precizat prin vocea aceluiaşi Costel Ştefanovici: „Avem foarte multe proiecte şi suntem convinşi că cele mai multe dintre ele îşi vor găsi susţinerea şi în rândul colegilor din alte formaţiuni politice. Este vorba despre realizarea unor pieţe în cartierele Turnătoriei şi Voila, realizarea unei legături de transport local între centru şi cartierul Turnătoriei, repararea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ, inclusiv a bazelor sportive ale acestora, realizarea instalaţiei de încălzire în sala de sport de la Căminul Petrol şi multe altele”.La rândul său, preşedintele PC, Alin Moldoveanu, a adăugat: „În legătură cu aceste proiecte vreau să vă dau câteva exemple. Clădirea Grupului Şcolar Construcţii de Maşini nu a fost niciodată zugrăvită pe exterior de când a fost realizată. O situaţia aparte este la terenul de sport de la Şcoala Generală nr. 3 din cartierul Voila. În pliantul PD, pentru europarlamentare, în care apare şi primarul Horia Tiseanu, terenul de la această şcoală apare ca fiind modernizat, ceea ce nu este adevărat… Ca să-l scutim pe Tiseanu de această problemă o vom include noi în bugetul local!”
FCM Câmpina a solicitat 9 miliarde lei vechi
Destul de evaziv pe tema bugetului local, primarul Horia Tiseanu ne-a putut preciza doar solicitarea venită din partea conducerii FCM Câmpina pentru susţinerea activităţii de performanţă în acest an. „Nu am avut o discuţie cu conducerea clubului de fotbal FCM – a spus Tiseanu – dar am primit o solicitare scrisă din partea lor, prin care ni se precizează că pentru buna desfăşurare a activităţii în acest an ar fi nevoie de o contribuţie de la bugetul local de nouă miliarde lei vechi. Vom discuta, iar consilierii vor hotărî, dar, eu cred că trebuie să susţinem această activitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare