Știri

#RO_MÂNIA. Sute de mii de români au ieşit în stradă să protesteze împotriva minciunii politice

Câmpinenii au luat parte 
atât la protestele din capitală, 
cât şi la cele desfăşurate în diaspora
De la începutul acestei luni, România a fost zguduită de ample mitinguri populare de protest împotriva ordonanțelor prin care guvernul actual condus de Sorin Grindeanu impunea grațierea unor pedepse și modifica prevederi importante din Codul penal, modificări cu dedicație, făcute în favoarea președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar și în favoarea multor politicieni din diverse partide, condamnați sau cercetați penal pentru fapte de corupție și nu numai. Revoltele populației au întrecut cu mult (și ca intensitate, și ca arie de desfășurare), protestele de stradă din întreaga perioadă postdecembristă. Și la Câmpina au ieșit câteva zeci de oameni. Nu au fost mulți, dar important este că și orașul nostru s-a înscris printre cele cu cetățeni care au arătat că le pasă de viitorul țării și, din această pricină, nu mai pot sta în casă.  
După alegeri legitime, o guvernare nelegitimă
Votul popular a decis, pe 11 decembrie 2016, câștigarea puterii pentru următorii patru ani de către Alianța PSD – ALDE.  Dar susținerea ideii că această legitimare populară îi înrădăcinează la putere pentru întreg mandatul nu prea ține, la o analiză mai atentă. Pentru că ideea aceasta nu are temei; nici moral, nici legal. Dacă noii guvernanți și-au bătut joc de popor – de alegătorii care i-au votat (nemaivorbind de cei care nu i-au votat), dar și de cei care nu au putut vota, dacă noii guvernanți au acționat noaptea, „ca hoții” – în opinia a zeci de mii de protestatari, încercând să treacă legi nedrepte și care afectează imaginea și viitorul României în întreaga lume, atunci se poate afirma fără îndoială o altă idee, cu adevărat de bun-simț. Chiar dacă alegerile au fost libere și democratice, iar guvernanții au avut legitimitate la începutul mandatului, după OUG nr. 13 din seara de 31 ianuarie, ei nu mai sunt legitimi, pentru că au încălcat legea și, odată cu ea, și legitimitatea cu care fuseseră învestiți prin votul popular favorabil lor într-o zdrobitoare majoritate. 
Așa cum nici un hoț prins asupra faptului nu mai poate fi prezumat de bună-credință atunci când a acționat asupra păgubitului.
Scurtă cronologie a evenimentelor
30 ianuarie 2017. Ministerul Justiției a organizat un simulacru de dezbatere publică (într-o sală cu 50 de locuri din incinta ministerului), în legătură cu proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. La finalul dezbaterii, ministrul justiției a susținut că varianta inițială a actelor normative va fi modificată, urmând a se stabili dacă vor fi adoptate de Guvern sau dacă discuțiile se vor muta în Parlament.
31 ianuarie 2017. În jurul orei 21.00, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că a fost adoptată prin ordonanță de urgență modificarea codurilor penale. Totodată, a fost adoptat și proiectul grațierii unor pedepse. Mișcarea a fost primită cu revoltă de români. În ciuda orei târzii, peste 15.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, cerând demisia acestuia. Jurnaliștii care au participat la conferința de presă în care ministrul Justiției a anunțat modificările la legislația penală au fost blocați în Guvern „pentru siguranța lor”. Protestatarii revoltați au forțat gardurile puse de forțele de ordine de jur împrejurul Guvernului. Jandarmii au intervenit pentru a calma oamenii care au aruncat spre forțele de ordine cu bulgări de zăpadă.
Protestele din Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, au continuat în fiecare seară, de atunci încoace, cu participări masive de zeci și sute de mii de demonstranți, printre care s-au aflat şi foarte mulţân câmpineni, cărora li s-au alăturat, protestând în multe oraşe din Europa, câmpinenii din diaspora aflaţi în Franţa, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Scoţia, Spania, Italia ş.a.
Câmpineni care au protestat peste hotare
5 februarie 2017. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale. Cu toate acestea, protestele au continuat pentru a șasea zi sub hashtag-ul #Ro_mânia. În toată țara, o jumătate de milion de oameni s-au aflat în stradă, 250.000 doar la București, în fața sediului Guvernului României. Unele televiziuni au umflat puțin cifra participanților, dar oricum au fost cele mai mari mișcări sociale de la Revoluția din Decembrie și până în prezent. 
Comunicate de presă și de protest semnate de liberali şi USR-işti câmpineni
„Ceea ce șocheazã în aceste zile la regimul PSD – ALDE este totala indiferențã fațã de vocea cetãțeanului, o atitudine nedemocraticã ce demonstreazã clar ruptura totalã între alegãtori și putere. Ceea ce au fãcut guvernantii, fãrã niciun proces de conștiințã, fãrã niciun regret, în noaptea de 31 ianuarie/ 1 februarie 2017, pot face oricând, cu orice lege, nu doar în justiție. Acesta este un mare pericol, care nu poate fi trecut cu vederea! Ceea ce nu înțeleg vremelnicii „proprietari” de Putere este cã în anul de grație 2017 nu mai poți șubrezi statul de drept cu ordonanțe șmecherești date la miezul nopții și nici nu mai poți deturna un protest pașnic, pentru cã se vede, iar toate acestea în numele votului democratic care te-a adus la Putere. Rãspunsul liberalilor câmpineni fațã de cinismul guvernanților este unul simplu, dar ferm: cerem abrogarea ordonanțelor pe justiție și demisia guvernului Dragnea – Grindeanu, cu tot cu ministrul „Altã întrebare” Florin Iordache. Susținem necondiționat revolta cetãțenilor României, care își demonstreazã pașnic nemulțumirea fațã de abuzurile guvernului”, este comunicatul PNL Câmpina, semnat de un grup de liberali: Enache Dragomir; Monica Clinciu; Rodica Papuc; Marian Nistor; Corina Topalã; Bogdan Cord; Liviu Briciu; Dan Nica; Florin Frãțilã; Adrian Dochia; Cosmin Raț și Doru Trifan. 
Înaintea lor, conducerea organizației USR Câmpina făcuse cunoscut un alt comunicat de presă: ”USR Câmpina solicită public abrogarea Ordonanței ”de urgență” care, printre alte modificări aduse Codului penal, dezincriminează abuzul în serviciu, ducând astfel la închiderea unui număr mare de dosare penale și la pierderea unui miliard de euro, prejudiciu adus României de către demnitari sau funcționari publici. De asemenea, ne manifestăm sprijinul pentru sutele de mii de oameni care protestează pașnic în toată țara, inclusiv în Câmpina, împotriva subminării statului de drept din Marțea Neagră 2017, de către ”monstruoasa coaliție” PSD-ALDE. De altfel, în aceste zile, pe lângă depunerea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu – Dragnea, parlamentarii Uniunii Salvați România protestează non-stop în clădirea Palatului Parlamentului, în sala de ședințe a Camerei Deputaților. Nu în ultimul rând, așteptăm la nivel local o poziție oficială pe acest subiect din partea filialelor câmpinene ale partidelor reprezentate în Consiliul Local – PNL, PSD, PMP, ALDE. Credem că este de mare interes pentru cetățenii orașului să cunoască punctele de vedere ale conducerii și membrilor acestor partide, mai ales din partea celor care ar putea beneficia de prevederile acestei Ordonanțe ”de urgență”. Suntem curioși dacă în filialele câmpinene ale partidelor aflate la guvernare – PSD și ALDE – mai există oameni cu minimă decență și onoare care să își manifeste dezaprobarea față de abuzul de putere săvârșit în aceste zile. De altfel, susținerea fermă a unor principii ar trebui sa contribuie la corecta informare a câmpinenilor cu privire la onestitatea politicienilor care conduc sau influențează destinele orașului”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare