Potrivit statisticilor europene, un litru de motorină costa în data de 25 aprilie 2022 cu 59% mai mult decât cu un an în urmă, cele mai agresive scumpiri fiind înregistrate la nivelul Uniunii Europene în România și Cehia. Dacă în țările vecine Ungaria, Slovenia și Croația autoritățile au apelat la plafonarea prețurilor la pompă, iar alte state au renunțat la unele taxe pentru a-și sprijini consumatorii, în România, una dintre țările cu cea mai agresivă scumpire la motorină, autoritățile întârzie să ia măsuri.
Și la benzină, România a bifat unul dintre cele mai agresive ritmuri de creștere potrivit statisticilor Comisiei Europene și anume cu 39%, țara noastră fiind devansată doar de Bulgaria, Cehia și Austria.
Scumpirile au venit chiar dacă la nivelul anului 2020 gradul de dependență a României față de importurile de petrol era de 68%, doar Danemarca, al doilea producător de petrol la nivel UE, având o dependență mai redusă de importuri, de 51%, potrivit statisticilor Comisiei Europene.
Deși nu se poate vorbi de o poziție absolut confortabilă, România are în accest context regional, marcat de o volatilitate istorică, avantajul de a-și putea asigura singură o treime din necesarul de petrol și o industrie de rafinare pe care se poate baza, dar din păcate acest lucru rămâne fără impact asupra prețului.
asta in timp de OMV / Petrom au avut cel mai mare profit inregistrat vreodata in Romania in primul trimestru, doar vreo 1.8 miliarde de lei..guvernantii, de la presedinte la deputati/senatori la primar isi bat joc de noi!