Știri

Roboții pentru medicina recuperatorie – o premieră pentru Câmpina

Robotul medical  „Reo Ambulator”, pentru recuperarea picioarelor, vă așteaptă la Baza de Tratament a Spitalului SanConfind 
„Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic și de Recuperare Medicală” din cadrul Spitalului SanConfind Poiana Câmpina, printre cele mai dotate unități de balneologie și recuperare medicală din țară, este o adevărată oază de sănătatate realizată la standarde europene. Această primă secție a spitalului va fi dată în funcțiune în următoarele săptămâni și va avea o structură și dotări de invidiat: cabinete de consultaţii, laser terapeutic, echipamente medicale specializate pentru fizioterapie prin metoda deep-oscillation (atracție electrostatică și frecare), electroterapie (prin diferite forme de curent electric – galvanic, de joasă frecvenţă, de medie frecvenţă -, ultrasunete, microunde și unde scurte, radiații infraroșii și ultraviolete, magnetoterapie), kinetoterapie (gimnastică medicală), acupunctură și tehnici din medicina tradițională chineză, terapia durerii, spații speciale rezervate pacienților care doresc masaj, împachetări cu nămol de Techirghiol sau cu parafină, saună uscată şi umedă, săli pentru balneohidroterapie cu apă sărată de la istoricele izvoare ale comunei Poiana Câmpina, precum şi dispozitive ultramoderne pentru recuperarea robotizată a mâinilor şi a picioarelor (copii şi adulţi). Conducerea spitalului a achiziționat pentru Baza de Tratament aparate, dispozitive și echipamente dintre cele mai moderne și mai performante, de la cei mai buni producători mondiali de aparatură medicală. Printre acestea se evidențiază roboții medicali „Reo Go” și „Reo Ambulator”, produși de cunoscuta firmă Motorika și utilizați cu rezultate uimitoare în recuperarea medicală a pacienților care au suferit grave afecțiuni ale membrelor superioare și inferioare. Motorika este lider mondial în realizarea de roboți  medicali pentru rezolvarea nevoilor terapeutice ale pacienţilor care suferă de diferite afecţiuni neurologice, inclusiv accidente vasculare cerebrale (AVC), traumatisme cerebrale, leziuni ale coloanei vertebrale, precum şi disfuncţii post-chirurgicale. În cadrul unor interviuri cu dl. Ioan Simion, președintele companiei Confind, cea care finanțează Spitalului SanConfind, în ziarul  ”Oglinda de azi” au apărut, acum câteva luni, prezentări generale ale celor două dispozitive robotizate. Revenim cu prezentările celor doi roboți medicali cu totul speciali, îmbogățite cu descrierea unor elemente definitorii ale tehnologiilor revoluționare care stau la baza funcționării acestora, precum și a procedeelor de folosire optimă a celor două aparate extrem de performante.  Dacă în numărul trecut am vorbit despre robotul medical Reo Go  pentru recuperarea mâinilor, în acest număr vom vorbi despre robotul medical „Reo Ambulator” pentru recuperarea medicală a picioarelor.
“Reo Ambulator” – “Ridică-te din nou pe picioarele tale”
ReoAmbulator, al doilea robot medical ultraperformant cu care va fi dotată “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapic şi de Recuperare Medicală” a Spitalului SanConfind, este un dispozitiv robotizat inovator de recuperare locomotorie care integrează exerciții de mers pe banda asistate robotizat (greutatea pacientului fiind sustinuta total/ partial), pentru a ajuta recuperarea pacienților cu tulburari de mers, echilibru și coordonare. Combinând o platformă de recuperare inovatoare și originală, cu înțelegerea în profunzime a recuperării neurologice, Reo Ambulator oferă cea mai avansată soluție de recuperare. Astfel, robotul urmează în mod dinamic procesul de recuperare folosind două moduri: un mod pasiv – cu picioare robotice care inițiază și ghidează mișcarea, dar și un mod activ – pentru stadiile mai avansate. Există și alte avantaje, cum ar fi realizarea unei recuperări cognitive superioare folosind tehnologia Virtual Reality (Realitatea Virtuală) și eficientizarea terapiei prin personalizarea parametrilor sesiunii. De altfel, acest robot pentru recuperarea mersului integrează cele mai noi module create pentru eficientizarea terapiei recuperatorii sau pentru a implica şi mai mult pacientul în timpul acesteia. Astfel, s-a reuşit accelerarea procesului de recuperare  transformând şedinţa terapeutică într-o sesiune plăcută şi antrenantă pentru pacient (mai ales în cazul copiilor). Dispozitivul are un modul pentru analiza mersului şi crearea unor tipare de mers pentru pacienţi. Un alt modul rezolvă antrenarea activă în timpul şedinţei, conducând la implicarea mai profundă a pacientului în cadrul procesului terapeutic. Un al treilea modul transpune pacientul într-un mediu familial, cu imagini reale din mediul înconjurător. Terapia prin “Reo Ambulator”, la fel de prietenoasă și de interactivă ca și cea prin dispozitivul robotizat “Reo Go”, are rezultate uluitoare, mulți pacienți recuperându-se miraculos, ceea ce a dus la o recunoaștere unanimă a temeiniciei sloganului său comercial: “Ridică-te din nou pe picioarele tale”. 
Un software de management avansat
Sistemul de recuperare robotizat și computerizat are în spate un software (program) de management al terapiei versatil și ușor de folosit, care este proiectat pentru a optimiza rezultatele în fiecare sesiune de terapie și pentru fiecare pacient. Sistemul permite terapeuților să personalizeze setările, ceea ce aduce beneficii pacientului și oferă o recuperare locomotorie superioară. Programul calculatorului inclus în acest dispozitiv robotizat oferă pacientului numeroase avantaje: exerciții în mediul realității virtuale care sporesc implicarea și motivația pacientului; un mediu sigur de desfășurare a procesului de recuperare  (niveluri reglabile și asistență robotizată, senzori care opresc automat dispozitivul robotic în cazul unei probleme), exerciții concepute pentru a îmbunătăți continuu mersul, echilibru, susținerea greutății, viteza. Pe de altă parte, programul este avantajos și pentru terapeut, căruia îi oferă: o interfață intuitivă cu suport în mai multe limbi; un control deplin pentru a personaliza exercițiile în funcție de fiecare pacient; colectarea datelor și raportarea progresului terapeutic și a punctajului (analiza detaliată a recuperării și feedback cu privire la progresul pacientului; monotorizarea și urmărirea calității mișcării; posibilitatea de a imprima rapoarte și grafice). 
Recuperare prin peisaje mirifice și situații extreme din viața reală
Și robotul „Reo Go” are un program de calculator ce permite exerciții și jocuri terapeutice tridimensionale care reproduc situații din viața reală, dar în cazul robotului Reo Ambulator, acest sistem de creștere a motivației pacientului este și mai atrăgător. În primul caz, de exemplu, ești motivat să pui diverse obiecte în anumite locații, ori să elimini anumite lucruri, dar în al doilea caz, încerci cu tărie, din toată ființa și puterile tale, să îți miști picioarele pentru a ajunge în locurile fascinante în care ești atras de imaginile oferite pe un ecran cu o suprafață generoasă și cu o rezoluție foarte mare, ceea ce amplifică sentimentul că tot ce vezi este real. Sunt disponibile numeroase peisaje virtuale spre selectare și explorare, peisaje de o rară frumusețe, oferindu-se pacientului variație și un mediu realist, concomitent cu furnizarea de feedback în timp real cu privire la viteza și distanța parcursă. În plus, senzorii de detectare a mișcării sunt concepuți pentru a urmări mișcările pacientului în timp real și pentru a include în scena proiectată avatarul pacientului (personajul căruia pacientul îi dă viață în filmul respectiv). 
Modulul pentru recuperarea locomotorie
Programul calculatorului este conceput pentru sesiuni cu mai multe filmulețe (exerciții și jocuri pe calculator), în unele dintre ele simulându-se trecerea peste obstacole. Aceste exerciții sunt dezvoltate atât pentru recuperarea locomotorie, cât și pentru cea cognitivă. Creșterea implicării pacientului în timpul exercițiului îmbunătățește motivația acestuia în procesul de recuperare. Modulul inovator de analiză locomotorie oferit de Reo Ambulator este axat pe monitorizarea mersului și pe furnizarea unui feed-back precis, în timp real, atât auditiv, cât și vizual. Acest modul a fost conceput pentru pacienții care pot merge fără ajutorul picioarelor robotice. Opțional, se poate utiliza funcția de suport a greutății corporale. Ecranul modulului afișează poziția dorită în contrast cu poziția reală a piciorului. Astfel, pacientul își poate corecta următorii pași. Terapeutul poate ajusta dimensiunea și frecvența pașilor în timpul sesiunii de mers. La finalul sesiunii sunt generate punctaje reflectând acuratețea mersului.
 
Avantajele dispozitivului robotizat “Reo Ambulator” sunt multiple: timp scăzut de instalare a pacientului în aparat; timp scăzut de schimbare a modulului de la adulţi la copii; sistem de stabilizare a şoldurilor în timpul mersului; posibilitatea de a face tratamente într-o stare de completă imponderabilitate prin preluarea întregii greutăţi a pacientului; posibilitatea de a face tratamente în trei direcţii (înainte, în lateral, înapoi), beneficiind de sprijinul liftului de pacient şi al barelor paralele ataşabile benzii de alergare; posibilitatea antrenării atât a membrelor inferioare, cât şi a membrelor superioare; software dedicat ce permite setarea tuturor funcţiilor terapeutice, formarea de baze de date pentru pacienţi, generarea de rapoarte complexe etc; sistem complex de autodiagnosticare tehnică şi suport online oferit de firma producătoare; senzori la nivelul benzii de alergare; două regimuri folosite în procesul de recuperare: pasiv (cu picioare robotice care iniţiază sau ghidează mişcarea) şi activ (pentru stadiile mai avansate); parametrii de lucru pentru o şedinţă se personalizează, rezultând o terapie mai eficientă. “Reo Ambulator” a fost conceput ca un sistem cu adevărat flexibil în ceea ce priveşte dimensiunile pacientului. Pacienţi cu aproape orice dimensiuni corporale pot utiliza cu uşurinţă sistemul datorită următoarelor caracteristici: un set de hamuri care pot susţine un pacient cu înălțimea de 90-200 cm, ceea ce permite cu uşurinţă utilizarea pediatrică şi pentru adulţi; aparatul suportă până la 150 kg; picioarele robotice sunt reglabile în funcţie de lăţimea pelviană a pacientului în intervalul 30-70 cm; picioarele robotice sunt uşor de reglat pentru copii, ele putând fi scoase în cazul pacienţilor care pot merge fără ajutor extern; banda de mers largă (70 cm), permite accesul uşor al unui scaun cu rotile; există două viteze ale benzii: o viteză de la 0 la 10 km/h – fără picioare robotice, şi o viteză de la 0 la 3,5 km/h – cu picioare robotice; amortizoarele integrate în banda de mers creează un mediu confortabil pe o suprafaţă relativ dură. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare