Știri

“Rebeliunea” junilor PDL-işti în noul PNL

La concurenţă cu Horia Tiseanu, tânărul Cezar Grama îşi doreşte fotoliul de primar
Uniunea dintre fostul PDL şi vechiul PNL – plămădită în noul PNL -, se lasă greu gestionată în teritoriu. Cum ar veni, la nivelul filialelor judeţene şi al organizaţiilor locale. Dacă în Capitală, noile structuri ale PNL s-au mai aşezat, găsindu-şi încet liniştea prin conduceri recunoscute, în Câmpina, organizaţia municipală a PNL este animată de rivalitatea apărută, de câteva luni, între gruparea unor tineri foşti pedelişti şi primarul Horia Tiseanu, fost pedelist şi el, actualmente preşedinte PNL Câmpina cu acte în regulă. Junii pedelişti s-ar părea că vor să-i tragă lui Tiseanu primăria de sub picioare (în viitor, poate chiar preşedinţia liberală), dar se pare că nu au nicio şansă. Cel puţin deocamdată. Câtă vreme nu se schimbă legea electorală care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Gruparea junilor pedelişti are şi un port-drapel, pe numele lui, Cezar Grama. Un tânăr inteligent cu prestanţă, care promite, dar care vrea să ajungă primar fără prea multă experienţă în administraţia publică locală. Doar pe principiul “Înalt sunt, drăguţ sunt, frumos scriu, fonduri europene am accesat, oleacă de politică mai cunosc”, Grama vrea să ajungă primar arzând câteva etape. Însă ghinionul său este că îl are ca rival pe Horia Tiseanu, cel mai longeviv primar câmpinean postdecembrist, din 1996 în administraţia oraşului. “Cine este Cezar Grama?”, ne întrebăm noi şi mulţi alţi câmpineni, interesaţi de aflarea viitorului edil al urbei.  
Unitate prin diversitate, dar şi rivalitate
Mariajul politic reuşit la Bucureşti de tandemul Blaga – Gorghiu nu se vede dinspre provincie (dinspre toată provincia) ca o “casă de piatră” a unei solide construcţii politice. Sau, mai bine zis, se vede ca o mare construcţie, cu multe cămăruţe, dar ce te faci, că liderii din teritoriu ai celor două partide componente ar dori să aibă cheile de la cât mai multe încăperi. Iar dorinţa aceasta nesănătoasă de înstăpânire pe cât mai multe organizaţii ale noului PNL dezechilibrează formaţiunea politică şi afectează nu doar soliditatea partidului “dreptei”, ci şi unificarea lină a structurilor moştenite de la fostul PDL şi vechiul PNL, două partide care se urau de moarte în urmă cu câţiva ani. Rivalitatea dintre vechii liberali şi foştii democrat-liberali mocneşte şi la Câmpina. Conform Regulamentului PNL (pe stil nou, se înţelege), conducerea organizaţiei municipale este în mâinile foştilor pedelişti, deoarece, la nivel local, ei au venit cu o zestre mai bogată la mariajul politic dintre fostul PDL şi vechiul PNL: şase consilieri municipali şi un primar. Aşa se face că în CLEX-ul PNL-ului local (organismul comun de conducere), din 23 de membri, 17 sunt de la fostul PDL. Prin urmare, cu noroc, cu ce-o mai fi, Horia Tiseanu, preşedintele fostului PDL, este şi preşedintele actualului PNL. 
Cezar Grama, junele împins în prim plan
Dar la noi, în patriarhala Câmpină, s-ar părea că există, în plus, şi o rivalitate între bătrânii şi tinerii pedelişti. Mai exact, între susţinătorii fostului lider judeţean PDL Roberta Anastase şi cei ai actualului lider pedelist George Ionescu. O situaţie asemănătoare cu cea de la Ploieşti. Întocmai ca “junii turci” ai lui Kemal Atatürk, care l-au înlăturat de la putere, în 1923, pe ultimul sultan otoman, o grupare formată din tineri (foşti) pedelişti vrea să-l înlăture de la putere pe “sultanul” Horia Tiseanu, primarul (fost pedelist) care “domneşte” peste municipalitatea câmpineană din 2004, după ce, în perioada 1996 – 2004, a fost viceprimar. De fapt, sintagma “fost pedelist” este uneori nepotrivită, fiindcă şi în prezent funcţionează conducerile judeţene ale celor două partide de dreapta reconciliate după ani grei de disensiuni şi vrajbă. După ce se întâlnesc în birourile locale sau judeţene ale celor două partide, liberalii şi democrat-liberalii iau decizii în forurile de conducere comune, unificate: CLEX (la nivel local), respectiv CJEX (la nivel judeţean). Rebelii “juni pedelişti” îl consideră probabil pe Horia Tiseanu un Matusalem al administraţiei publice locale, pe care trebuie să-l înlăture pentru a face loc unui suflu nou în conducerea oraşului. Din păcate pentru ei, suflul lor înnoitor nu este obligatoriu să însemne  pentru partid şi un suflu câştigător (al alegerilor locale). După aproape trei mandate, Tiseanu se prezintă cu multe realizări notabile, care nu pot fi umbrite nici măcar de faptul că realizarea pasajului suprateran de pe DN1 (cu celebra schimbare a soluţiei tehnice) a deranjat, se pare, inspectorii DLAF şi mai deranjează, s-ar părea, procurorii DNA. Nemaivorbind că intensitatea noului suflu al junilor pedelişti  nu ar putea pune în mişcare decât o flotilă de bărcuţe din hârtie, el fiind alimentat doar câţiva tineri pedelişti, oameni de afaceri şi funcţionari publici şcoliţi, însă prea puţini pentru a-l schimba pe Tiseanu, cu garda sa pretoriană cu tot. 
Jupân al Câmpinei de aproape 12 ani, Tiseanu s-a înconjurat de mulţi apropiaţi fideli din conducerea PNL (filiera PDL), care îl sprijină neîncetat şi, probabil, condiţionat. Nemaivorbind de faptul că noul suflu al rebelilor pedelişti aduce cu el în PNL Câmpina miasmele unei tinere fronde neproductive, căci Tiseanu are, de departe, cele mai multe şanse să câştige al patrulea mandat în fruntea municipiului, fiindu-i necesară nu o majoritate absolută a voturilor câmpinenilor, ci o majoritate simplă de voturi, adică un singur vot mai mult decât cel de pe locul doi. Conducerea judeţeană a PNL ştie foarte bine acest lucru şi, de aceea, îl susţine cu hotărâre pe Tiseanu. Junii pedelişti nu au un Atatürk al lor oficial, dar l-au împins în prim plan pe Cezar Grama, un personaj care dă bine în poze, dar nu pare mai consistent decât holograma lui Atatürk. Căci Grama, dincolo de prestanţa şi energia pe care le are, de îndrăzneala cu care şi-a înfruntat şeful de partid, căruia nu-i place concurenţa, dincolo de sentimentala scrisoare deschisă către câmpineni (presărată totuşi cu destule clişee politicianiste arhicunoscute, care înduioşau bine acum două decenii), nu pare a se putea debarasa uşor de imaginea unui personaj pus în faţă, pentru că dă bine. 
“Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”
Cezar Grama l-a sprijinit intens pe primarul actual în precedentele alegeri locale. De aceea, nu mică i-a fost mirarea lui Horia Tiseanu în şedinţa CLEX a PNL din iulie 2015, când, la depunerea candidaturilor interne, a văzut că şi Cezar Grama este decis să se înscrie în lupta pentru câştigarea candidaturii partidului la Primăria Câmpina, în viitoarele alegeri din 2016. La începutul lui septembrie, Comitetul Local Executiv (CLEX) al PNL Câmpina a invalidat candidatura lui Grama şi a validat-o, cu 18 voturi din 18, pe cea a primarului în funcţie. Din cei 23 de membri CLEX au fost prezenţi doar 18, aceştia alegându-l în unanimitate pe Horia Tiseanu drept candidat al PNL pentru Primăria Câmpina. 
La trei zile după şedinţa CLEX, Cezar Grama distribuia prin oraş exemplare ale unei scrisori deschise către electoratul local, prin care îşi anunţa intenţia de a intra în cursa pentru candidatura de primar al municipiului din partea PNL, în ciuda invalidării candidaturii sale interne de către CLEX al PNL. Ca şi cum nimic nu se întâmplase. Grama părea să transmită prin scrisoarea sa deschisă şi un mesaj către conducerea PNL: “Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau.” O sfidare care arăta că disciplina de partid nu este punctul forte al lui Cezar Grama. 
Ai puţintică răbdare, stimabile!
Ulterior, conducerea judeţeană a PNL l-a pedepsit pe Grama, hotărând să-l demită din funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PNL Prahova şi să-i retragă sprijinul politic pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal. La Serbările Toamnei, chiar dacă nu făcea parte din administraţia publică a municipiului, Cezar Grama s-a aşezat în prim plan, alături de primar, doamna prefect şi administratorul public al Câmpinei. Muştruluit de Horia Tiseanu, a ajuns apoi pe rândul al treilea, printre câţiva consilieri municipali. În comunicatul de presă transmis după Serbările Toamnei, Cezar Grama o lasă mai moale, încearcând, se pare, o împăcare cu Tiseanu şi conducerea PNL. 
“Prioritatea mea este comunicarea cu cetăţenii.  Un om politic nu poate să izoleze într-un turn de fildeş, să facă politică doar stând la birou. Politica înseamnă şi acţiune, înseamnă să fii în mijlocul oamenilor pe care-i reprezinţi, să-i cunoşti, să le afli doleanţele, să le percepi aşteptările şi dorinţele. Dar înseamnă şi să le vorbeşti despre valorile în care crezi, să le comunici principiile după care te ghidezi şi să decizi cum poţi să vii în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor. Pentru mine, politica nu este un scop în sine, ci un mijloc de a veni în sprijinul unor oameni, care la un moment dat îţi acordă încredere şi, implicit, responsabilitate. […] Sigur, fac parte din generaţia tânără de politicieni, dornică să înveţe, să cunoască oamenii, să acţioneze. Entuziasmul, curajul şi dorinţa de afirmare a generaţiei tinere nu intră în contradicţie cu echilibrul şi cu experienţa generaţiei mature, ci dimpotrivă, ele se completează şi trebuie să genereze progres, nu disensiune. Respect valorile liberale, respect şi mă supun deciziilor forurilor de conducere ale partidului, convins fiind că acestea se iau în concordanţă cu Statutul PNL”. 
Aşadar, Cezar Grama pare mai degrabă un om al comunicatelor şi nu al momentului politic premergător alegerilor din 2016. De aceea zicem şi noi ca şi nenea Iancu: “Ai puţintică răbdare, stimabile!”. A.B.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare