Știri

Realităţile câmpinene

comentate de Horaţiu Zăgan

Având mereu puncte de vedere acide, dar pertinente, Horaţiu Zăgan este de departe consilierul cu cea mai mare experienţă din actuala legislatură, fiind singurul aflat laal patrulea mandat consecutiv de consilier local.Despre ultimele evenimente din viaţa social-administrativăa urbei, Horaţiu Zăgan are numeroase comentarii,pe care vi le prezentăm în rândurile următoare.

“Câmpina a rămas în urmă în ceea ce priveşte infrastructura de apă şi canalizare”
La ultima şedinţă a Consiliului Local aţi avut un punct de vedere aparte faţă de situaţia Companiei Publice şi implicarea HidroPrahova în viaţa socio-economică a Câmpinei. Care sunt argumentele dvs.?
În mandatul 2000-2004, eu am fost cel care a iniţiat primul proiect de hotărâre prin care Compania Publică urma să facă parte din operatorul regional HidroPrahova. La vremea respectivă, ca şi acum, era evident că valoarea mare a fondurilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii, a reţelelor de apă şi canalizare, inclusiv a staţiei de epurare, impuneau pentru Câmpina includerea într-un operator regional, de altfel, una dintre condiţiile impuse de finanţatorii europeni. Nu discut faptul că atunci s-au opus acestui proiect, iniţiat de un membru PSD, tocmai cei care, în următorul mandat, au făcut lobby şi au insistat ca acest proiect să fie aprobat. Şi atunci, şi acum am acţionat cu bună credinţă, pur şi simplu pentru că am crezut şi cred în acest proiect. În momentul de faţă, din ceea ce se observă, Câmpina a rămas în urmă în ceea ce priveşte infrastructura de apă şi canalizare, programele şi finanţările aferente întârzie… Şi mai mult, din ceea ce cunosc eu de la momentul adoptării hotărârii Consiliului Local, nu s-au respectat condiţiile de protecţie socială impuse de partidul nostru. Şi mă refer aici în primul rând la menţinerea tuturor angajaţilor de la Compania Publică în schema de personal a operatorului regional Hidro Prahova. Am şi spus în şedinţa Consiliului Local la care faceţi referire că, dacă investiţiile serioase întârzie să apară, iar ceea ce a mai rămas din Compania Publică este în pragul falimentului, toate acestea vor constitui o bilă neagră pentru Consiliul Local.
“Sediul HidroPrahova trebuie să fie la Câmpina”
S-a vorbit şi despre mutarea sediului HidroPrahova la Câmpina. Ce părere aveţi?
Da, cred că trebuie făcute toate demersurile pentru ca sediul HidroPrahova să fie mutat la Câmpina. Personal, voi face demersuri către Consiliul Judeţean şi voi discuta cu preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, care a fost, de altfel, unul dintre promotorii acestui proiect, în mandatul 2000-2004, şi cred că vor fi de acord, mai ales că municipiul Ploieşti nu face parte din acest operator regional. Sediul HidroPrahova trebuie să fie la Câmpina. În felul acesta municipiul nostru va avea o putere sporită în luarea deciziilor şi urmărirea activităţii acestei societăţi, activitate care are un impact imediat asupra populaţiei.
“Voi iniţia un proiect de hotărâre pentru reamenajarea centralelor termice şi mansardarea lor”
Un alt subiect, deschis de primarul Horia Tiseanu, a fost cel al locuinţelor sociale. Consideraţi că este bine ca Primăria să cumpere locuinţe de pe piaţa liberă?
De fiecare dată când au fost luate în discuţie eventuale vânzări ale centralelor termice dezafectate, am susţinut că ar fi fost de dorit ca din partea Executivului să avem un studiu privind utilizarea acestor spaţii în interesul public, al cetăţenilor. Nu am nimic împotriva iniţiativei particulare, ştiu, însă, că în Câmpina se resimte acut lipsa spaţiilor, de la cel locativ, până la cel pentru tot felul de alte activităţi ale Primăriei. Iată că a trebuit să ni se prezinte o adresă prin care câteva familii sunt somate să evacueze un imobil în care au fost chiriaşi, după ce imobilul a fost retrocedat. Sunt convins că în Câmpina acesta nu este un caz singular, fiind numeroase alte familii de chiriaşi, care stau permanent cu gândul că pot fi evacuaţi în orice moment. Desigur, achiziţionarea unor locuinţe de către Primărie ar reprezenta o soluţie, dar şi din punct de vedere al timpului necesar unui astfel de demers, dar şi al cheltuielilor ce urmează a fi făcute, cred cu tărie că soluţia reamenajării centralelor termice, care încă au rămas în proprietatea administraţiei locale, constituie o variantă mult mai bună. O compartimentare eficientă a acestora şi chiar o mansardare a unora dintre ele ar rezolva o parte dintre problemele locative cu care se confruntă Primăria Câmpina. Sincer, chiar cred că ar trebui început acest demers şi mă gândesc serios să iniţiez chiar un proiect de hotărâre în acest sens.
“«Cu o floare nu se face primăvară» şi nici curăţenie”
A fost Ziua Curăţeniei. Cum consideraţi această iniţiativă?
În principiu, este o acţiune binevenită, care cred că a fost gândită ca o sensibilizare a populaţiei pentru a asigura şi păstra curăţenia localităţii. Totuşi, sincer, cred că o singură acţiune pe an – repet, binevenită – nu este suficientă. Ştiţi, este o vorbă, «Cu o floare nu se face primăvară» şi nici curăţenie. Trebuie să conştientizăm cu toţii că putem avea un oraş curat doar dacă fiecare dintre noi, zi de zi, contribuie la curăţenia urbei. Exagerând, este ca şi cum am păcătui un an întreg şi am crede că mergem o dată pe an la biserică şi este suficient pentru ni se ierta păcatele. Nu se poate! Trebuie să fim conştienţi permanent că este mult mai uşor să aruncăm o hârtie în coşul de gunoi, PET-urile în containerele speciale, resturile de sticlă la locul lor şi tot aşa, decât să încercăm o dată pe an, cu rezultate modeste, să dovedim că facem ceea ce ar trebui să facem de fapt zi de zi.
“Se impune şi o curăţenie în rândul clasei politice”
Printre cei care s-au aflat pe străzi la Ziua Curăţeniei s-au aflat şi candidaţi pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Dvs. aţi fost prezent?
Îmi pare rău că, din motive personale, nu am putut să particip, dar dacă tot m-aţi întrebat, pot să vă spun că în afară de curăţenia oraşului, cred că se impune şi o curăţenie în rândul clasei politice. Sunt convins că vom avea şansa, în viitorul apropiat, să mai discutăm pe marginea acestui subiect.

Un comentariu

 1. Azi 15 octombrie ora 15.00 situatia candidatilor la alegerile parlamentare este urmatoarea:
  – CD – PD-L MUSAT = retras
  – CD Fl. Anghel = trecut SENAT
  – S – PNL SAVIN = retras

  au loc urmatoarele schimbari cu validitate de 75%:
  – CD – PD-l Marian Nistor
  – CD – PNL SIMION (patron CONFIND)
  – S – PNL Fl. Anghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare