Știri

Rafinăria, pe butuci

200 de salariaţi, în şomaj tehnic
Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina numără, în momentul de faţă, 410 angajaţi. Dintre aceştia, începând cu 25 ianuarie, între 150 şi 200 de salariaţi vor intra în şomaj tehnic, urmând să primească 75% din salariu. Paradoxal, aceasta nu ar putea fi cea mai proastă veste, pentru că Rafinăria are foarte mari probleme după ce nu a putut recupera, în cursul anului 2007, suma de 408 miliarde lei vechi, reprezentând TVA de la bugetul de stat. În aceste condiţii, nu mai sunt fonduri pentru continuarea activităţii, existând posibilitatea ca, dacă situaţia se va înrăutăţi, celor aproape 200 de salariaţi să li se alăture şi alţii care vor intra în şomaj tehnic.
Rafinăria a oprit activitatea
Rafinăria va menţine în activitate numai acea parte dintre angajaţi care asigură securitatea instalaţiilor, de la alte câteva sectoare, precum şi expediţia de produse. Practic, Rafinăria a oprit activitatea din luna decembrie a anului trecut, pentru că nu şi-a mai putut plăti furnizorii de materii prime, care au sistat deja livrările. De altfel, OMV Petrom, principalul furnizor de ţiţei al Rafinăriei, a sistat din primele zile ale acestui an livrările, în vreme ce furnizorii de gaze naturale şi electricitate au notificat deja Rafinăria că vor opri alimentarea cu aceste utilităţi.

Datorii de peste 360 miliarde lei
La începutul acestui an, Rafinăria “Steaua Română” avea datorii cu scadenţa deja depăşită în valoare de peste 360 miliarde lei vechi. Şi cum aceasta nu ar fi fost singura problemă, nefuncţionarea Rafinăriei duce la pierderea clienţilor, care se reorientează spre alte rafinării din ţară. În aceste condiţii, Rafinăria s-ar putea închide, deşi nimeni nu-şi doreşte acest lucru. (A.N.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare