BREAKING NEWSȘtiri

Proiectul «Câmpina Curată» intră într-o nouă etapă

A patra etapă a campaniei de ecologizare «Câmpina Curată» urmează să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare, mai exact sâmbătă, 3 iulie.

Inițiat de un grup de ONG-uri, în parteneriat cu Primăria Câmpina, societatea de salubrizare Floricon Salub, Ocolul Silvic, Protoieria Câmpina și unitățile locale de învățământ, acest proiect s-a bucurat încă de la prima etapă, care a debutat în 24 aprilie, de un interes crescut din partea cetățenilor, care s-au prezentat în număr mare la acțiunile de ecologizare a municipiului și a zonelor mărginașe. Organizatorii spun că numărul mare de participanți la aceste acțiuni s-ar datora și faptului că li s-au alăturat angajați din instituțiile subordonate primăriei. Sunt însă voci care susțin că prezența acestora nu este atât de voluntară pe cât s-ar crede și că ar lua parte la aceste acțiuni mai mult sub presiune. La presiunea cui și de ce sub presiune, nu vrea nimeni să răspundă.
Un alt motiv de frământare interioară pentru unii cârcotași este legat de finanțarea pe care ar primi-o ONG-urile organizatoare din partea Primăriei, fără să se țină seama că, încă de la debutul acestui proiect și de la semnarea protocolului de colaborare cu administrația locală, reprezentanții ONG-urilor au fost informați că la bugetul local nu există, cel puțin deocamdată, resurse pentru acest proiect.
„Până în prezent, în acest proiect, s-au investit resurse financiare provenite din sponsorizări. Dar în cea mai mare măsură, s-au investit resurse umane și mult timp. Când spunem „investiție de resurse umane”, ne referim la sarcini pe care le-am îndeplinit voluntar chiar inițiatorii acestui proiect. Promovarea clasică s-a realizat prin afișe și bannere stradale, ale căror servicii de grafică  au fost sponsorizate de firma InboxSolution SRL. Producția acestora a fost asigurată, tot prin sponsorizare, de firma City Print Shop. Promovarea online pe rețelele de socializare, se face constant prin intermediul unor clipuri video realizate de unul dintre inițiatori și de alți câțiva prieteni de-ai noștri, care au dorit să ajute în mod volutar, evitându-se astfel cheltuieli de natură financiară. Pentru realizarea ecologizărilor, a curățeniei propriu-zise, a fost și este necesar un număr de materiale precum saci, manuși, dezinfectant, apă. Începând cu firma de salubritate FloriconSalub SRL și cu Ocolul Silvic Câmpina, care au dat tonul, mai mulți sponsori au înțeles această necesitate și au oferit un număr de astfel de materiale. În prima zi, unii dintre participanții persoane fizice au suplimentat cu saci acolo unde aceștia nu s-au ajuns. Le mulțumim în mod special sponsorilor noștri: 5toGo Câmpina, City PrintShop, Elstar Grup, InboxSolution, Lemet SRL, Frizzly, ShapeUp Studio, Concept AirNature, Pastă Cusine, InstaCafe” – ne-a explicat Clara Leica, unul dintre organizatori.
Dincolo de aceste aspecte, demersurile pentru diminuarea problemei deșeurilor continuă, iar proiectul intră într-o nouă etapă. După primele trei acțiuni, inițiatorii proiectului au demarat sesiuni de informare în unitățile de învățământ, desfășurând activități la Școala Gimnazială B.P. Hasdeu, Școala Centrală, Colegiul Național Nicolae Grigorescu – locația de pe strada Golești și la Școala Gimnazială Al. I. Cuza.
Organizatorii și voluntarii vor continua și pe perioada verii cu acțiuni recreative și evenimente special dedicate copiilor care vor cuprinde jocuri, concursuri și alte activități menite să completeze educația ecologică primită în școală. „Pentru cele care implică cheltuieli semnificative, cel mai probabil vom avea sponsorizări, iar pentru cele unde investiția nu va fi de natură financiară și unde energia depusă este în exclusivitate a noastră, vom lucra ca și până acum. Noi în acest proiect nu avem un buget alocat în prealabil, așadar nici onorarii pentru cei care desfășurăm sesiuni de informare. O facem cu drag și cu încredere că această cauză este, până la urmă, înțeleasă de toți locuitorii orașului” – subliniază Clara Leica.
Pregătirile pentru cea de-a patra etapă de ecologizare, ce va avea loc în data 3 iulie, au început deja, înscrierile fiind deja deschise, atât prin intermediul unui formular online, cât și prin e-mail sau telefonic. După finalizarea etapei de înscriere, urmează formarea grupelor și distribuirea zonelor adecvate profilului fiecărei grupe (adulți, copii însoțiti, membri experimentați).
Câmpina Curată este, așa cum spun cei care au pornit această acțiune de voluntariat, un proiect de lungă durată care își propune, dincolo de ecologizare, să schimbe mentalitatea cetățenilor în ceea ce privește păstrarea curățeniei și respectarea regulilor de selectare a gunoiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare