Practic, este doar o oficializare a unei stări de fapt, Severin fiind de mai multe luni izolat în tabăra democrat-liberalilor, după ce avusese apariţii publice în care criticase atât măsurile economice ale PDL, cât şi excesele de autoritate ale lui Traian Băsescu. De altfel, la sfârşitul sesiunii ordinare a Senatului, senatorul câmpinean fusese suspendat din partid şi retras din comisiile din care făcea parte.
Georgică Severin a precizat că va rămâne pentru o perioadă independent, dar fără nici o legătură cu grupul aşa-zişilor independenţi cu carnet de partid la UNPR. „Voi sta independent o perioadă, mă voi gândi bine, apoi voi lua o decizie. Sunt conştient că nu-mi pot îndeplini mandatul în afara unui grup parlamentar, adică în afara unui partid”, a spus Severin.
Sprijin de la alegători, consultări doar cu familia
Senatorul Georgică Severin a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi la Câmpina, că în această vară a avut discuţii prin multe dintre localităţile din colegiu: „Cam 90% dintre persoanele cu care am vorbit s-au declarat de acord cu poziţiile mele publice, dar demisia a fost un act unilateral şi nu m-am consultat decât cu familia”.
„Am certitudinea că-mi sunt ascultate telefoanele”
Dincolo de toate problemele cu care se confruntă actuala guvernare, Georgică Severin a tras un serios semnal de alarmă şi faţă de faptul că „sub pretextul crizei se încearcă scurt-circuitarea democraţiei. Treptat, am constatat că se instaurează frica, iar faptul că apar tot mai multe bancuri politice este cel mai bun barometru. Am certitudinea că-mi sunt ascultate telefoanele, ceea ce nu e deloc normal! Mulţi dintre colegii mei din Parlament recunosc cu mult prea multă uşurinţă că ne sunt ascultate telefoanele, dar nimeni nu face nimic. Mi se pare un pericol real de alunecare spre excese dictatoriale”.
În ce condiţii va candida Severin la Primăria Câmpina…
L-am întrebat pe senatorul Severin despre zvonurile tot mai insistente lansate pe piaţă privind o posibilă candidatură a sa la funcţia de primar al Câmpinei. „Nu aş candida decât dacă aceasta ar fi singura şansă de a împiedica ajungerea la conducerea acestui oraş a unor grupuri de interese. Sper să nu fiu niciodată pus în această situaţie, pentru că eu personal mi-aş dori să-mi pot continua munca din cele două comisii din care am făcut parte în Senatul României”, a spus Georgică Severin.
Îşi mută cabinetul senatorial
Organizarea conferinţei de presă la Casa Tineretului a ridicat problema situaţiei cabinetului senatorial, aflat în sediul PDL. „Mă voi muta de acolo. Aşa mi se pare corect. Nu se pune problema să fiu dat afară din acel spaţiu, pentru că oricum eu am contract de închiriere cu firma Paltinu, nu cu PDL. Aşa că – şi dacă ar vrea – nu mă pot da ei afară. Dar plec eu. De altfel, am depus deja o solicitare în baza legii către Consiliul Local, în care solicit un spaţiu chiar în Casa Tineretului şi nu intru în contradicţie cu prevederile unor norme interne că în această instituţie nu se face politică, pentru că nu e vorba de un sediu de partid, ci de un cabinet parlamentar, care reprezintă Senatul României. Oricum, am constatat că nu este benefică amplasarea cabinetului parlamentar într-un sediu de partid, pentru că oamenii au o anumită reticenţă faţă de partide, iar, pe de altă parte, dacă au de reclamat pe primar sau un funcţionar al Primăriei, ezită să intre în sediul partidului condus la Câmpina de primar”.
PSD sau PNL?
Practic, Georgică Severin a recunoscut că nu ia în discuţie decât unul dintre cele două partide mari de opoziţie, pentru a-şi continua munca din Senat. „Am marele avantaj că nu negociez pentru poziţii politice, nu-mi trebuie funcţie în partid, ci doresc doar să-mi pot continua activitatea din cele două comisii ale Senatului din care am făcut parte până la suspendarea din PDL”. Severin a evitat să facă dezvăluiri asupra viitoarei sale destinaţii politice, chiar dacă tot mai multe surse indică faptul că PSD va fi viitorul său partid.
Liderii politici locali despre demisia lui Severin
Ion Dragomir, preşedinte PSD: „Apreciez gestul senatorului Severin, pentru că, a participa la o majoritate care a dus România spre dezastru mi se pare o mare ruşine. Este un gest care dovedeşte că în politică mai sunt şi oameni care nu vizează doar interesul personal. Nu ştiu dacă George Severin va veni la PSD, personal nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nici nu am participat la vreo discuţie sau negociere pe această temă. Dar nu este deloc exclusă o astfel de posibilitate”.
Virgil Guran, preşedinte PNL: „Demisia domnului Severin este o reacţie firească a unui om care-şi dă seama că nu e normal ceea ce se întâmplă în ţară. Este un gest de normalitate şi poate ar fi interesant de ştiut dacă senatorul Severin şi-a spus toate nemulţumirile şi în interiorul PD-L şi care au fost reacţiile. Dacă e posibil să vină la PNL? Până acum, nu s-a depus nici o cerere de adeziune în acest sens şi nici nu am informaţii oficiale privind negocierile la alte niveluri din PNL. Dacă George Severin vrea să vină la PNL Câmpina, primul pas, conform statutului, este depunerea adeziunii. Că se procedează şi altfel, e o realitate în politica românească, dar dl. Severin trebuie să ştie că… tot la noi ajunge!”
Horia Tiseanu, preşedinte PDL: „Nu doresc să comentez în nici un fel gestul domnului Severin”.
Pe de altă parte, unii dintre reprezentanţii PDL s-au bucurat când au auzit de demisia lui Severin, alţii au invocat munca lor din campania electorală pentru senator, uitând, totuşi, că şi ei au avut destule beneficii de pe urma lui Severin. Şi nu ne referim numai la promovarea media.
un domn onest pentru comunitatea care la ales.