BREAKING NEWSȘtiri

Presiune pe bugetul Câmpinei: Peste un milion de euro de plată pentru proiecte cu fonduri europene nefinalizate la timp!

Mult trâmbițata deblocare a fondurilor europene, invocată constant de primarul Câmpinei, liberalul Alin Moldoveanu, pe parcursul întregului mandat, se întoarce acum împotriva acestuia, la finalul celor patru ani în care a stat la cârma localității.
Dacă în 2020, la preluarea funcției, Moldoveanu promitea să salveze orașul de la un așa-zis faliment și să restructureze administrația locală, în 2024 pare că ne bagă la mari cheltuieli înainte de a preda ștafeta noii administrații ce va fi condusă din toamnă de social-democrata Irina Nistor.
Deși s-a vorbit destul de mult în perioada campaniei electorale despre dezastrul gestionării proiectelor cu fonduri europene la Primăria Câmpina, nimeni nu a pus punctul pe i, iar acesta s-a confirmat în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 25 iulie. Aleșilor locali li s-a solicitat să aprobe cheltuieli suplimentare pentru trei proiecte cu investiții europene, nefinalizate la timp, în caz contrar, municipalitatea riscând să returneze fondurile europene primite până acum. Și vorbim despre multe milioane de euro, o presiune pe buget care ce ar putea duce într-adevăr orașul în faliment.

În cadrul ședinței de ieri, convocată de îndată, au fost votate suplimentări de cheltuieli pentru etapizarea următoarelor proiecte:

  • „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin construirea unei grădinițe în Câmpina” (valoare totală: 990.080,86 lei, contribuția de la bugetul local: 850.587 lei)
  • „Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale din Câmpina” (valoare totală: 2.555.262,07 lei, contribuția de la bugetul local: 2.013.516,65 lei)
  • „Creșterea eficienței energetice în Spitalul Municipal Câmpina” (valoare totală: 3.752.135,62 lei, contribuția de la bugetul local: 2.714.888,86 lei)

Cheltuielile suplimentare pentru cele trei proiecte se ridică la suma totală de 5.578.992 lei (1,12 milioane euro), bani care vor fi plătiți de la bugetul local, adică din buzunarul fiecărui câmpinean.

Irina Nistor, noul primar ales: „Eu și noul consiliu local va trebui să gestionăm consecințele acestei proaste administrări”

După ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local, i-am solicitat Irinei Nistor, primarul ales al Câmpinei, un punct de vedere față de situația creată: „Încă o dată se adeverește că am avut dreptate în ceea ce privește proiectele cu fonduri europene nefinalizate la timp, ce vor fi plătite de la bugetul local și că ceea ce am spus în campania electorală nu au fost lucruri pentru propagandă, ci lucruri veridice. Aceste sume care vor greva bugetul local reprezintă rezultatul gestionării deficitare a proiectelor europene de către actuala administrație. Eu și noul consiliu local va trebui să gestionăm consecințele acestei proaste administrări, fiind nevoiți să găsim soluții pentru a acoperi aceste costuri și a finaliza lucrările restante. Trebuie să evidențiem că actualul primar, Alin Moldoveanu, își va încheia mandatul abia în octombrie, ceea ce înseamnă că până atunci pot apărea și alte situații similare care să afecteze bugetul local. Această provocare subliniază importanța unei abordări riguroase și transparente în administrarea fondurilor publice pentru a evita astfel de situații pe viitor. Câmpinenii mi-au acordat votul de încredere pe data de 9 iunie și chiar dacă în calitate de primar ales, momentan, nu am putere de decizie asta nu înseamnă că nu mă interesează ce se întâmplă în municipiul nostru. Și când sesizez faptul că se întâmplă lucruri importante pentru comunitatea noastră, nu pot să nu le semnalez” – ne-a declarat Irina Nistor.

Dan Mușat, președintele PSD Câmpina: „Bugetul Câmpinei va fi sărăcit cu peste un milion de euro și probabil că suma în viitor va fi mai mare”

Un punct de vedere am solicitat și liderilor celor două partide ce vor forma o majoritate în Consiliul Local începând cu 1 octombrie, PSD și PCC. Iată ce spune Dan Mușat, liderul PSD Câmpina: „În timpul campaniei electorale, am adus la cunoștința câmpinenilor faptul că actuala administrație locală nu își îndeplinește atribuțiile, fiind în mare întârziere cu proiectele accesate prin fonduri europene, ceea ce ne poate obliga la cheltuieli suplimentare din bugetul local. Atunci am fost acuzați de faptul că informațiile transmise de către PSD Câmpina nu ar fi adevărate, dar iată că tot ceea ce am spus în urmă cu câteva luni se adeverește: din cauza incompetenței actualei administrații locale, care nu a fost capabilă să finalizeze la termen proiectele, bugetul Câmpinei va fi sărăcit cu peste un milion de euro și probabil că suma în viitor va fi mai mare. Iată că administrația PNL de la Câmpina, cea care se prezenta ca fiind campioană la accesarea de fonduri europene, a devenit campioană la proiecte nefinalizate, acest lucru devenind o povară pentru bugetul municipiului Câmpina, acum, și se pare că și în viitor”.

Rudolf Leica, președintele PCC: „Pentru finalizarea lucrărilor la cele trei obiective, administrația Moldoveanu-Dobre-Prună împovărează bugetul local cu sume foarte mari de bani”

Rudolf Leica, președintele Partidului Câmpina Curată, a ținut să sublinieze, între altele, faptul că reprezentanții PCC în Consiliul Local au votat pentru aprobarea proiectelor pentru a evita pierderi financiare și mai mari: „În data de 25 iulie, primarul municipiului Câmpina a convocat o ședință extraordinară a Consiliului local, cum altfel, decât de îndată, în aceeași notă a lipsei de transparență care i-a caracterizat întregul mandat. Proiectele de pe ordinea de zi a ședinței au confirmat, fără doar și poate, că pentru finalizarea lucrărilor la cele trei obiective, administrația Moldoveanu-Dobre-Prună împovărează bugetul local cu sume foarte mari de bani pe care i-a pierdut din fondurile europene pentru că nu a finalizat la termen proiectele demarate de administrația precedentă. Deși PCC a semnalat acest lucru înaintea și în timpul campaniei electorale, un vot negativ pentru aceste proiecte ar fi condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor nici până la sfârșitul acestui an și implicit la plata din banii câmpinenilor și a sumelor deja încasate din fonduri europene. Astfel, în condițiile în care pierderea pricinuită de incompetența actualei administrații este ireversibilă și pentru a evita returnarea din bugetul local a sumelor deja încasate, consilierii Partidului Câmpina Curată au votat în mod responsabil pentru aprobarea acestor proiecte. Regretabil este că primarul Moldoveanu dă dovadă în continuare de o lipsă totală de transparență, nu informează câmpinenii nici care au fost cauzele nerespectării termenelor de finalizare inițiale, nici de ce nu a respectat noile termene stabilite în urma etapizării și nu spune nici acum când vor fi finalizate, de fapt, lucrările, existând în continuare pericolul ca pierderile să fie în final și mai mari”.

Despre aprobarea etapizării și continuarea finanțării celor trei proiecte de hotărâre s-a mai discutat într-o ședință a Consiliului Local de la sfârșitul anului 2023. „Aproape la toate proiectele noi am plătit [sumele neeligibile – n.r.] din bugetul local, inclusiv pe eligibil. Numai că, până în momentul de față, așa pompieristic lucrează Guvernul și fiind foarte multe proiecte pe fonduri europene la nivel național nu au avut capacitatea să lucreze foarte rapid” – spunea în urmă cu șase luni primarul Alin Moldoveanu, care a dat vina până acum ba pe pandemie, ba pe vremea nefavorabilă, ba pe războiul din Ucraina, ba pe Guvern, fără să-și asume vreo responsabilitate pentru eșecul de a nu finaliza la timp lucrările începute și pentru presiunea pe care o pune acum pe bugetul Câmpinei.

2 Comentarii  

  1. Cresterea Capacitatii Operationale si Administrative inseamna ceva doar pentru cei ce stiu sa citeasca un ghid de finantare. Din pacate nici d-l Tiseanu si nici d-l Moldoveanu nu au fost capabili sa ceara ajutor la alte primarii ca sa le explice cum se fac echipele de scriere si implementare a proiectelor, cum se bugeteaza ca sa nu falimentezi o primarie si cum faci sa atragi elitele locale / specialistii locali ca sa te ajute pe domenii majore de interes. Dl. Tiseanu, in ultima lui strategie a avut doar 84 de proiecte si a avut capacitate de a implementa doar 32. Asa scrie in documentul SDL 2021 – 2027 care, ATENTIE ! are in coada lui 334 de proiecte de implemntat pana in 2027 +3. Pentru proiectul 275 din coloana 4 se primeste sprijin GRATUIT pe strada Simion Barnutiu 16 , in spatele primariei daca sunt oameni interesati sa -si finateze afacerile sociale. Intrebare de 3 simpla. Oare va implementa doamna Irina Nistor minim 15 % din ele daca nu cauta inca de ACUM primaria MODEL care sa-i arate ACUM ce are de facut ca sa optimizeze lucrurile si sa creasca calitatea resursei umane care se ocupa de asa ceva si sa creasca capcitatea operational administrativa ? Poate face aceste vizite de lucru ACUm inainte de a depune juramantul ca sa nu piarda timpul inca 3 luni ? Sau dumneaei s-a nascut deja invatata ?

  2. Proiectele nu au putut fi terminate din cauza consilierilor PSD, PCC, etc… și celor are au fost permanent contra (,,Gică Contra”) la toate inițiativele și acțiunile Primarului Alin Moldoveanu.
    L-au sabotat, au fost permanent contra lui și acum spun că nu sau făcut!
    Sa vă fie rușine sabotorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare