Știri

Plouă cu bani peste salariaţii Primăriei!

Sindicatul Primăriei a obţinut în instanţă, pentru toţi salariaţii, dreptul la… sporul de dispozitiv! Retroactiv! Ceea ce înseamnă sume de până la 180 sau chiar 270 milioane lei vechi pentru unii dintre salariaţii Primăriei! Trai neneacă…

De câteva luni bune, toţi salariaţii Primăriei Câmpina beneficiază de un nou spor – cel de dispozitiv. Ţinut la mare secret de aproape toţi cei din administraţia locală, acest spor ridică destule semne de întrebare. În primul rând, a fost obţinut printr-un proces intentat de Sindicatul din Primărie, în toamna anului trecut venind şi hotărârea favorabilă din partea instanţei. Nu mai întrebăm nici cine, nici cum a reprezentat Primăria în faţa instanţei… Pentru că rezultatele se văd!Ceea ce au evitat cei din fruntea Executivului local să precizeze la conferinţa de presă în cadrul căreia au fost întrebaţi despre acest subiect este faptul că acest spor se acordă retroactiv, pentru o perioadă de cinci ani! Aşa se face că sunt destui angajaţi ai Primăriei care beneficiază de sume frumuşele, care ajung şi până la 180 de milioane lei vechi sau chiar şi 270 milioane lei vechi! În total, sporul de dispozitiv înseamnă o cheltuială, de la bugetul local, de peste 14 miliarde lei vechi! Sporul de dispozitiv provine dintr-o lege privind salarizarea cadrelor militare, fiind reglementat de art. 13 din Legea nr. 138/1999. Potrivit acestui act normativ, valoarea acestui spor este de 25% din salariul de bază. Numai că, acest spor a fost instituit pentru că angajaţii Ministerului de Interne nu beneficiau de plata orelor suplimentare. După unificarea Ministerului de Interne cu Ministerul Administraţiei, foarte mulţi angajaţi din administraţiile locale s-au trezit să solicite acest spor, iar instanţele le-au acordat cu o mărinimie demnă de o cauză mai bună. Este adevărat că Primăria Câmpina nu este singurul caz din ţară în care angajaţii beneficiază de acest spor, dar să se ajungă până acolo încât oameni din sistemul bancar să prefere să lucreze în Primărie decât într-o bancă spune multe despre numeroasele avantaje oferite de acest sistem. Ticăloşit, parcă, nu?! Să nu fim înţeleşi greşit. Sunt oameni în Primărie care merită fiecare bănuţ câştigat, dar sunt puţini, din păcate. Ar fi multe lucruri de spus despre numeroasele sporuri încasate de salariaţii Primăriei, dar până vom reveni asupra subiectului. De exemplu, nu putem să nu ne întrebăm de ce reprezintă şoferii o categorie aparte, care au inevitabil ore suplimentare, atâta vreme cât primarul îşi conduce singur maşina de serviciu în afara programului, iar viceprimarul chiar şi în timpul programului preferă propria maşină. De ce trebuie să li se închidă gura şoferilor cu plata orelor suplimentare, care, uneori, ajung să reprezinte o dublare a salariului?! Ştiu ei atât de multe?!
Cum aplicarea acestui spor nu prea este compatibilă şi cu plata orelor suplimentare, poate nu ar fi rău dacă onor Consiliul Local ar revoca măcar hotărârea prin care se instituie o taxă pentru oficierea căsătoriei civile în afara orelor de program. Aşa, măcar de dragul respectării unor principii!
“Este un spor acordat în baza unui ordin nepublicat. Sindicatul din Primăria Câmpina a deschis o acţiune în instanţă, iar de prin octombrie sau noiembrie anul trecut, instanţa a dat dreptate sindicatului, iar toţi salariaţii beneficiază de sporul de dispozitiv. Acesta reprezintă 25% din salariul de bază, iar orele suplimentare nu vor dispărea, pentru că sunt unele categorii de angajaţi, cum ar fi şoferii, care au inevitabil ore suplimentare. Oricum, suma este destul de mică…”, a spus Paul Moldoveanu, secretarul municipiului Câmpina. (Alexandru NECULAI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare