Știri

Pentru ultima rectificare a bugetului local a trebuit o ședinţă extraordinară a consilierilor municipali

Majoritatea în miniparlamentul câmpinean o formează alianța locală PNL – PMP, dar vorbim despre o majoritate fragilă, de 10 consilieri dintr-un total de 19. PNL are opt aleși, iar PMP, numai doi. Opoziția este reprezentată, în principal, de PSD, care are șapte consilieri municipali. Și când spunem ”în principal”, ne gândim la faptul că ALDE, al patrulea partid miniparlamentar din Câmpina, care are doi reprezentanți în Consiliul Local, votează când cu Puterea locală, când cu Opoziția, după interesele celor doi aleși amintiți ceva mai devreme. Cât de fragilă este majoritatea Puterii din legislativul municipal a fost dovedită, dacă mai era nevoie, la ultima ședință ordinară a Consiliului Local de la finele lunii trecute, atunci când proiectul unei rectificări a bugetului local, inițiat de primarul Horia Tiseanu, a picat la vot, întrucât consilierii PSD și cei ALDE s-au abținut de la vot. Practic, au votat împotrivă. Manevra Opoziției, criticată de primii demnitari ai orașului, a reușit și pentru că doi consilieri PNL au lipsit de la respectiva ședință. 
De ce s-a ajuns aici a explicat, la finalul dezbaterilor, liderul grupului de consilieri ai Opoziției, fostul viceprimar al Câmpinei, social-democratul Ion Dragomir: ”Nu ați ținut cont că ați fost cu doi mai puțini, astăzi. Este a treia oară când ne abținem la un proiect de buget. În tot acest timp, dvs nu ați ținut niciodată cont de propunerile noastre. Probabil, dacă ați fi discutat cu câțiva dintre noi, cu doi măcar, înainte de a veni cu acest proiect, nu am fi ajuns în această situație. Ar fi fost mai bine să ascultați și opinia noastră, poate am fi avut și noi ceva de spus. Poate aveam niște propuneri bune. Însă pentru faptul că nu ați vrut să țineți cont de ele, am socotit că este bine să avem această poziție. Dar nu trebuie să dramatizați, pentru că peste trei zile, dacă veți convoca o nouă ședință, extraordinară, veți fi majoritari și veți putea trece bugetul, ținând cont și de părerile noastre”, a declarat acesta, adresându-se reprezentanților PNL – PMP. 
Câteva zile după amintita ședință, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Primărie, primarul Horia Tiseanu și viceprimarul Adrian Pițigoi au criticat, încă o dată, decizia consilierilor locali PSD și ALDE de a se abține la votul privind rectificarea bugetară. Cei doi au reluat acuzele aduse și în timpul ședinței Consiliului Local în care a picat la vot rectificarea bugetară.  „Din cauza neaprobării rectificării bugetare, nu vom putea plăti factura pentru serviciile de consultanță la proiectul de reabilitare termică a blocului de pe Strada Victoriei. Nu vom putea plăti factura la salubritate pentru ultima decadă a lunii octombrie și nu vom avea bani suficienți pentru plata iluminatului public. Nu vom putea achiziționa detectoarele de fum pentru Școala Centrală și astfel nu vom putea obține avizul de funcționare de la ISU. De asemenea, nu vom putea acoperi necesarul de hrană la Creșa Municipală, unde ni s-a solicitat o majorare a sumei alocate ca urmare a creșterii numărului de copii de la 65 la 80, în ultimul trimestru al anului. Se creează probleme și la cele două spitale care ne-au solicitat unele modificări de sume între capitole, pentru asigurarea energiei termice – în cazul Spitalului Voila, și pentru unele cheltuieli de personal – în cazul Spitalului Municipal”, le-a spus jurnaliștilor prezenți primarul Horia Tiseanu. 
„Poziția consilierilor PSD și ALDE este neconformă cu jurământul de credință față de Câmpina și față de câmpineni, depus la începutul mandatului”, a mai tras edilul-șef o săgeată către reprezentanții PSD și ALDE. „Există și în politică o limită în ceea ce faci. Există situații în care trebuie să lași politica la o parte și să faci administrație, atunci când interesul localității o cere”, a susținut, cu acel prilej, și viceprimarul Adrian Pițigoi. 
La două zile după conferința de presă, a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local, unde, în prezența tuturor consilierilor PNL și PMP, a fost aprobată ultima rectificare a bugetului local. La această întrunire, consilierii PSD și ALDE nu au fost prezenți, dar chiar și în lipsa lor, cvorumul de prezență pentru validarea desfășurării ședinței a fost realizat. Morala acestor meandre ale politichiei locale (de doi spre trei bani) nu se poate extrage, pentru că ea nu există. Tot ce vă putem spune este că extrem de rar, în cazuri rarisime, nu s-a reușit votarea bugetului local (și a rectificărilor sale) de către cei care au constituit, la un moment dat, majoritatea din Consiliul Local. Dar vă mai putem spune că după fiecare alternanță de guvernare locală, consilierii municipali nou-majoritari au uitat cât de marginalizați fuseseră în mandatul precedent de către fosta Putere, ajunsă acum în Opoziție, și s-au apucat și ei să-i marginalizeze, la rândul lor, pe noii consilieri minoritari. Astfel, fiecare alternanță de guvernare locală a constituit, în același timp, o alternanță de aroganță politică locală. O aroganță care a trecut de la vechea Putere la noua Putere, umbrind fruntea urbei și frunțile noastre, ale trăitorilor ei. O aroganță ieftină care adesea ne-a costat scump. 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare