Primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul au avut la Câmpina aproape de toate. Mai întâi, sâmbătă spre duminică a fost o noapte extrem de agitată, cu preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare treziţi din somn şi aduşi de acasă pentru că au fost încurcate ştampilele. În cele din urmă a început procesul de votare, care s-a derulat fără probleme majore, poate cel mai important aspect fiind aglomeraţia înregistrată la orele prânzului în mai multe secţii de votare.Momentul închiderii urnelor a avut semnificaţii diferite pentru principalele partide reprezentate la Câmpina, după care, abia târziu în noapte s-au finalizat procesele verbale la fiecare secţie de votare.
Noaptea premergătoare primului tur al alegerilor prezidenţiale nu a fost deloc una liniştită. Şi totul din pricina neglijenţei – sau nu! – a unui funcţionar din Prefectură, care a încurcat ştampilele alocate fiecărei secţii de votare. Pentru prima dată, ştampilele cu menţiunea “votat” au conţinut, pe lângă indicativul judeţului, şi numărul secţiei de votare. Ştampilele s-au distribuit, însă, de-a valma, astfel că toată noaptea a existat undu-te-vino continuu între Câmpina şi Ploieşti.“Vineri am primit materialele pentru fiecare secţie. Sâmbătă, când le-am predat preşedinţilor de comisii, cineva a observat că nu corespund ştampilele, nu erau cele pentru Câmpina. Noi am sesizat Prefectura, care ne-a chemat la Ploieşti pentru a ridica ştampilele corespunzătoare. Sâmbătă noaptea, am luat legătura cu toţi preşedinţii, au venit la secţii, am luat toate ştampilele şi am plecat la Prefectură. Pe la ora 2.00 noaptea a fost sunat şi domnul primar, pentru a veni la Ploieşti să ridice ştampilele. În fine, abia în jurul orei 6.00 am ajuns la Câmpina cu ştampilele bune. Din fericire, am ajuns în timp util, majoritatea secţiilor s-au deschis la timp, doar la trei dintre ele au fost mici întârzieri, de numai câteva minute. Personal, nu cred că a fost ceva intenţionat, ci doar o eroare din partea persoanei care s-a ocupat de împărţirea ştampilelor”, ne-a declarat secretarul Primăriei Câmpina,Paul Moldoveanu.
“Cer autosesizarea Parchetului!”
Primarul Horia Tiseanu a fost mult mai nuanţat şi a vorbit chiar despre un posibil boicot: “Eu consider că acest incident neplăcut, dar şi foarte grav, privind împărţirea greşită a ştampilelor, poate fi interpretat ca un boicot politic menit să perturbe procesul de votare. Cer autosesizarea Parchetului, pentru că nu e normal ceea ce s-a întâmplat şi cineva trebuie să răspundă. Personal, cred că aici e implicat un vechi angajat al Prefecturii, care lucrează în aceeaşi clădire cu mai multe persoane de… culoare roşie!” Trebuie menţionat că această situaţie a afectat localităţile din tot judeţul, în unele dintre ele deschiderea secţiilor de votare fiind întârziată cu zeci de minute.
Firma Cord, amendată pentru o cursă ilegală de transport
Un autobuz aparţinând firmei Cord a fost oprit de poliţişti în zona secţiei speciale 182, de la Casa Tineretului. În autobuz se aflau peste 20 de tineri care le-au spus poliţiştilor că au autorizaţie să realizeze exit-pool-uri la secţiile din Câmpina. Cum conducătorul auto nu avea documentele necesare pentru transport de persoane, au fost chemaţi şi inspectorii ARR. După îndelungi discuţii contradictorii, inspectorii Autorităţii Rutiere şi poliţiştii câmpineni au descoperit unele nereguli. Firma Cord a fost amendată pentru că efectua transport de persoane fără documentele legale necesare. Şoferul a fost şi el sancţionat contravenţional deoarece nu avea asupra lui atestatul de transport persoane. Incidentul a făcut vâlvă pe plan local, cunoscut fiind faptul că Ovidiu Cord este consilier judeţean şi unul dintre liderii PD-L Câmpina, iar soţia acestuia, Viorica Cord, este membru marcant al PSD Câmpina…
Cozi ca pe vremuri la secţia specială de la Casa Tineretului
Până după orele prânzului, la secţia specială de la Casa Tineretului – singura de acest gen din Câmpina – au fost cozi ca-n vremurile dinainte de ‘89. Sute de oameni, în special din localităţile din jur, dar şi din Bucureşti, s-au înghesuit să-şi exercite dreptul la vot. Numai până la ora 11.00, la această secţie votaseră deja 130 de persoane, după cum ne-a declarat preşedintele secţiei, Oana Neacşu: “Am avut aşa o aglomeraţie, încât nici noi, membrii comisiei, nu am apucat să votăm. E bine că vine lumea la vot şi că, din fericire, nu avem incidente neplăcute!” Mai spre după-amiază, membrii comisiei nu au mai permis accesul tuturor celor care doreau să voteze în incinta secţiei, ci le-au cerut să aştepte afară, astfel încât s-a accentuat percepţia de aglomeraţie la această secţie. Secţia specială a fost supravegheată pe parcursul întregii zile. Atât de un echipaj al Poliţiei, format din elevi de la Şcoala de Poliţie, dar şi de… civili, de la formaţiunile politice principale. În zonă au staţionat mai multe maşini, şoferii acestora fiind foarte atenţi la persoanele care intră şi ies din Casa Tineretului.
La secţia specială de la gară au votat 267 persoane
O secţie specială de votare a fost amenajată şi la Gara Câmpina, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina. Nu s-au semnalat incidente şi nici perioade de mare aglomeraţie, decât la prima oară, atunci când au venit aproape 20 de muncitori de la firma care efectuează lucrări la calea ferată.Opţiunile alegătorilor care au votat la această secţie s-au îndreptat spre Traian Băsescu (93 voturi – 34,83%, Crin Antonescu (70 voturi – 26,22%) şi Mircea Geoană (59 voturi – 22,10%).
Câmpinenii au votat
Georgică Severin, senator PD-L A votat la ora 10.00, împreună cu soţia sa, la una dintre secţiile de la Grupul Şcolar Forestier şi a fost foarte lapidar în declaraţiile ulterioare exercitării votului: “Este primul meu vot la alegeri prezidenţiale în calitate de cetăţean european. Îi îndemn pe toţi câmpinenii, pe toţi românii să vină la vot şi să voteze conform propriei conştiinţe!”
Elvis Arghir, consilier local PNL S-a prezentat la ora 10.15 la una dintre secţiile de la Grupul Şcolar Energetic şi a venit singur. La ieşirea din secţia de votare ne-a declarat: “Am votat doar pentru preşedinte şi cred că e lesne de înţeles pe cine am votat. În ceea ce priveşte referendumul, aici nu mi-am exercitat votul deoarece consider că e un referendum imoral, propus de unul dintre candidaţii la Preşedinţie. De altfel, acest candidat s-a şi folosit de referendum în campania electorală, ceea ce, iarăşi, nu e deloc moral. Cum aş putea să votez pentru un parlament unicameral?! Aşa ceva era în vremea dictaturii ceauşiste. Eu nu mai vreau să trăiesc în dictatură! Nu vreau ca şi copii mei să cunoască dictatura!”
Victor Bercăroiu, fost deputat PSD La ora 10.30, la secţia de la Şcoala Generală nr. 8a votat şi fostul deputat, social-democratul Victor Bercăroiu. Acesta ne-a declarat: “Am votat pentru consolidarea democraţiei şi pentru liniştea noastră, a tuturor, în următorii ani. Îmi doresc să nu mai avem scandaluri, să nu mai avem interpretări personale ale Constituţiei. Da, asta vreau, linişte pentru noi toţi!”
Gheorghe Tudor, consilier local PSD La aceeaşi secţie cu Victor Bercăroiu şi tot în jurul orei 10.30 şi-a exercitat dreptul la vot şi fostul primar, actual consilier local Gheorghe Tudor. “Am votat pentru un preşedinte care să mă reprezinte şi care să ducă lucrurile în aşa fel încât să nu mai fim pe ultimul loc în aproape orice clasament. Nu am votat şi pentru referendum, pentru că eu am considerat că acesta nu este suficient de bine pregătit şi nu este nici o urgenţă să-l aprobăm sau nu acum”, a declarat Gheorghe Tudor.
Horia Tiseanu, primar PD-L La ora 11, la secţia de votare de la fosta Şcoală Generală nr. 5 din cartierul Slobozia a votat şi primarul Horia Tiseanu. Alături de întreaga familie, Tiseanu a fost destul de jovial după o noapte nedormită, iar la ieşirea din secţia de votare ne-a declarat: “Am votat pentru un preşedinte jucător, un preşedinte care să continue reformele începute în mandatul anterior. Aceste reforme trebuie continuate pentru că, iată, se împlinesc 20 de ani de la căderea comunismului şi noi am condamnat comunismul abia în mandatul care se încheie luna aceasta. Reformele trebuie să înceapă cu clasa politică, deci cu reducerea numărului de parlamentari şi a numărului de camere parlamentare. E un prim pas foarte important!”
Daniel Telegescu, consilier local PD-L La ora 14.30, împreună cu soţia şi fiica, la una dintre secţiile de votare de la Colegiul “Grigorescu” şi-a exercitat acest drept şi consilierul local Daniel Telegescu. După un vot cu zâmbetul pe buze, ne-a declarat: “Am votat pentru continuarea reformelor din România, reforme absolut necesare şi care am convingerea că încep deja să se vadă şi la nivelul localităţii noastre. Îi îndemn pe câmpineni să vină în număr cât mai mare la vot, mai ales că este şi o vreme frumoasă!”.
La finalul zilei…
Imediat după închiderea urnelor la primul tur, şefii principalelor partide din Câmpina se gândeau deja la strategia de abordare a turului al doilea.
Horia Tiseanu, PD-L: “Un rezultat previzibil…”
La sediul PD-L era forfotă mare. Multă lume, de la deputatul Florin Anghel şi primarul Horia Tiseanu, la consilieri locali, dar şi oameni simpli, care au ajutat în campania electorală, cu toţii savurau rezultatele exit-pool-urilor naţionale. Alţii, în faţa laptopurilor şi cu telefonul la ureche, centralizau deja primele date din teritoriu. Horia Tiseanu, preşedintele PD-L Câmpina, ne-a declarat: “Era un rezultat previzibil, Traian Băsescu fiind pe primul loc şi, de departe, cel mai bun politician al momentului. Acum, ne dorim o campanie electorală civilizată pentru turul al doilea şi sunt convins că electoratul preferă ideile de dreapta având în vedere că, după cum reiese din exit-poll-uri, peste 50% dintre români au votat PD-L şi PNL. Acest lucru ne determină să credem că în turul al doilea vom avea sprijinul liberalilor, cu un program de dreapta pentru ieşirea din criză”.
Ion Dragomir, PSD: “Aceasta este voinţa electoratului”
Aglomeraţie şi la sediul PSD, acolo unde se ascultau cu mare atenţie declaraţiile televizate ale candidaţilor, încercându-se să se găsească deja soluţiile pentru turul al doilea. Preşedintele PSD Câmpina, Ion Dragomir, ne-a declarat: “Este un rezultat foarte bun pentru noi mai ales că a fost obţinut cu arme diferite faţă de cele ale adversarilor pe care-i vom avea în turul al doilea. Aceasta este voinţa electoratului, fără ca noi să le impunem ceva oamenilor, să-i obligăm sau să-i determinăm prin tot felul de metode, poate chiar împotriva propriei voinţe. Sunt convins că sunt mulţi români de bună credinţă, care doresc schimbare şi trebuie să facem ceva pentru ca România să meargă într-o direcţie bună. Sunt convins că, pe 6 decembrie, românii vor vota pentru schimbare şi ne vom bucura împreună. Inclusiv la Câmpina mizăm pe voturile oamenilor care vor schimbare şi normalitate”.
Virgil Guran, PNL: “Crin Antonescu a demonstrat…”
La sediul PNL era aceeaşi forfotă, dar absenta preşedintele Virgil Guran, coordonatorul campaniei electorale la nivel judeţean. Totuşi, acesta ne-a declarat telefonic: “Crin Antonescu a demonstrat că este un om de valoare, că partidul pe care-l conduce poate creşte şi că tot mai mulţi români cred în corectitudine şi într-o clasă politică nouă. Regret faptul că preşedintele Crin Antonescu nu a intrat în turul al doilea, pentru că merita să conducă România. Sper din tot sufletul să nu avem încă cinci ani de dezamăgiri”.