Știri

„Nu se recomandă operaţia cezariană făcută la solicitarea pacientei, fără indicaţie medicală“, consideră dr. Dan Mihalache, şeful Maternităţii SanConfind

(P) Domnul doctor Dan Mihalache, un nume foarte ocunoscut în lumea medicală din Ploieşti şi din Câmpina, conduce Maternitatea SanConfind. Mai exact spus, secția Obstetrică-Ginecologie din Centrul Medical SanConfind. Are 39 de ani, este căsătorit și tatăl a doi copii. A absolvit UMF Carol Davila – Facultatea de Medicină Generala în anul 2003, devenind medic specialist obstetrică-ginecologie în anul 2009. Din 2014, este medic primar. Are competențe în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie, chirurgie laparoscopică ginecologică, histeroscopie. 
SanConfind oferă servicii ca în Occident
După 13 ani petrecuți în sistemul medical de stat, domnul doctor a simțit nevoia unei schimbări, iar Centrul Medical SanConfind a fost alegerea naturală.  “Dotările si potențialul Spitalului SanConfin m-au atras din prima clipă în care le-am văzut. Cred că SanConfind este locul unde pacientele din județul Prahova pot primi cele mai bune îngrijiri. Dotările secției de Obstetrică-Ginecologie sunt de vârf. Spitalul poate oferi servicii comparabile cu cele din Occident. Vorbim de nașterea în condiții civilizate, cât mai puțin medicalizată, cu respectarea intimității, și la care tatăl poate asista, sau, dacă este nevoie, de nașterea prin operație cezariană. De asemenea, se pot efectua intervenții chirurugicale ginecologice minim invazive, cu recuperare rapidă. Serviciul de imagistica medicală, laboratorul de analize, compartimentele de terapie intensivă și de neonatologie sunt și ele foarte performante”, ne-a declarat dr. Dan Mihalache.  
Sfaturi pentru gravide
Pentru orice femeie, în momentul în care află că va deveni mamă, este indicat un consult preconcepțional, în vederea depistării unor eventuale probleme ce pot fi tratate înainte de sarcină, pentru ca totul să meargă bine ulterior. Întrebându-l cum trebuie să se îngrijească gravida pentru a-și pregăti corespunzător corpul în vederea nașterii propriu-zise, domnul doctor ne-a spus următoarele: “Femeia gravidă trebuie să înțeleagă faptul că este vorba de o stare fiziologică, și comportamentul trebuie să fie normal, inclusiv cel alimentar. Este indicat ca gravida să facă mișcare, să mănânce cât mai sănătos, nu mai mult ca înainte, diversificat, și să evite alcoolul și tutunul. Centrul Medical SanConfind oferă tratamente de kinetoterapie dedicate gravidelor, care contribuie la bunul mers al sarcinii și la finalizarea ei printr-o naștere normală, dar și la recuperarea ulterioară mult mai rapidă. Şi este foarte bine că este aşa, deoarece recomand gimnastica medicală, pentru că ajută la tonifierea organismului și a musculaturii perineale, contribuind la ușurarea nașterii și recuperarea ulterioară mai rapidă. Este un plus pentru  Centrul Medical SanConfind faptul că poate oferi acest lucru, absolut normal într-o lume civilizată”. 
Avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană
I-am mai solicitat domnului doctor părerea în legătură cu avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană. ”Avantajele nașterii prin operatie cezariană sunt evidente, mai ales în situațiile în care indicațiile sunt absolute – situațiile în care viața fătului sau a mamei sunt amenințate. În afară de acestea, care sunt bine documentate, mai sunt si alte situații discutabile, în care există un antecedent de naștere traumatizantă pentru mamă. Putem vorbi despre opțiunea pacientei, care, și după o consiliere privind avantajele evidente ale nașterii naturale, dorește să nască prin operație cezariană. Dacă vorbim însă despre operația cezariană facută la solicitarea pacientei, fără indicație medicală, nu prea există avantaje majore . Eventual, putem discuta despre o scădere a riscului de afectare a perineului matern în cazul unui făt mare. Pe de altă parte, dezavantajele sunt o recuperare ceva mai grea decât la nașterea naturală și un risc mai mare de complicații”, consideră dr. Dan Mihalache, şeful Maternităţii SanConfind. 

2 Comentarii  

  1. Cred ca viitoarei mame ar trebui sa i se explice avantajele si dezavantajele si sa decida singura, pe corpul/psihicul ei. Nu poate decide altcineva, mai ales un barbat care habar nu are ce inseamna durerile unui travaliu. Personal le-am experimentat pe amandoua si consider cezariana mult mai putin traumatizanta, atat fizic cat si psihic. E ciudat sa decida un alt om, chiar si dr fiind, ce sa faci cu corpul tau.

  2. E ciudat da sa decida altcineva pe corpul tau, dar si daca o cezariana aduce dupa ea anumite complicatii, sunt curioasa cine o sa fie responsabil pentru asta, pacienta pentru ca a decis pe corpul ei, sau medicul care a operat-o?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare