BREAKING NEWSȘtiri

Noi reglementări în strategia națională de vaccinare

Ieri, 20 ianuarie, Guvernul României a adoptat o serie de acte normative printre care și unele referitoare la noi reglementări în ceea ce privește strategia națională de vaccinare. Astfel, potrivit declarațiilor de presă ale premierului Florin Cîțu, „a fost introdusă etapa a III-a A, o etapă intermediară ce privește în special persoanele din sistemul privat care inițial ar fi trebuit să se vaccineze în etapa a II-a, dar acum vor fi vaccinate în etapa a III-a A. Sunt acele persoane care intră în legătură cu mai mulți cetățeni, desfășurându-și serviciul în mediul privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri etc.”

Premierul a mai precizat că în etapa a II-a vor intra noi categorii de persoane din instituțiile publice cheie, recomandând conducătorilor acestor instituții să aibă în vedere, în primul rând, personalul esențial și că se încearcă, la nivel național, distribuția la înregistrare în procent de 75% pentru vârstnici și persoane cu boli cronice și 25% angajați esențiali.
În ceea ce privește etapa a III-a de vaccinare, premierul Cîțu a precizat: „Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a III-a, care este programată să înceapă în luna aprilie dacă vaccinurile comandate vor ajunge la timp”.
Un subiect separat în conferința de presă susținută ieri, 20 ianuarie, de premier, a fost situația vaccinării cadrelor didactice care, cel puțin teoretic, în urma previziunilor Ministerului Educației, ar urma să se prezinte fizic alături de elevii lor la cursuri începând din data de 8 februarie. „Profesorii sunt programați în etapa a II-a și drept urmare toți ar trebui să se vaccineze în această etapă, numai să își dorească acest lucru”.

„Ieri, 20 ianuarie a.c. a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.
Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.
Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv” – se arată în comunicatul de presă al CNCAV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare