Știri

Muzică, talent, antren

40 de ani cu formaţia „Meteor”

La ultima ediţie a săptămânalului nostru am prezentat, pe scurt, marea sărbătoare a formaţiei „Meteor”, dedicată aniversării celor 40 de ani de la primul lor spectacol. Pentru cunoaşterea evoluţiei formaţiei amintite, a contribuţiei membrilor acesteia la asigurarea succesului muzical, pentru evidenţierea pasiunii, talentului şi dăruirii lor, oferim astăzi publicului meloman, istoricul trupei, însoţit de un sondaj de opinie.Istoric
În anul 1968, la Liceul „Nicolae Grigorescu” îşi începe activitatea nucleul unui grup muzical care, prin venirea solistului Paul Dumitriu, avea să poarte numele „Meteor“. Iniţial, trupa era alcătuită din Adrian Burchiu – chitară solo, Mircea Luncaşu – chitară armonie, Ciprian Bischoff – chitară bass şi Alexandru Ştefan Saşa – baterie.
1968 – 1975, perioadă de cântări, perioadă de mari iubiri: Beatles, CCWR, Tremoloes, Led Zeppelin, Sincron, Phoenix, Mondial
1976 – 1985, perioadă marcată de festivaluri, reuniuni, spectacole, ani de maturitate, în care trupa „Meteor“ s-a întâlnit la Casa de Cultură Câmpina, Teatrul „Toma Caragiu“ Ploieşti, Sala Sporturilor Ploieşti, Amfiteatrul Olimp, Intercontinental Bucureşti, Teatru de Operetă Bucureşti, Teatrul Nottara, Sala Palatului, cu Mihaela Mihai, George Enache, „ST“, Aurelian Andreescu ş.a.
1986 – 1991, este considerată cea mai activă perioadă a trupei, plină de căutări, realizări, eşecuri, optimism. Formaţia „Meteor“ a avut şansa de a cânta cu mulţi şi adevăraţi artişti câmpineni: Cristian „Bozzo“ – saxofonist de talie naţională, Tinel Ghica, Doina Roşculeţ, Nicu Ivan, Gică Buruiană, Cristian Burghiu, George Penciu, Adrian Orăşanu.
1992 – 2005. Debutează cu o participare, în premieră românească, la Festivalul Internaţional de la Gent, Belgia, iulie 1992, urmată de un turneu de opt spectacole la Paris, moment culminant, care coincide cu împlinirea celor 35 de ani de activitate. Au urmat spectacolele: „Carnavalul Tinereţii“ – 8 martie, „Muzică şi poezie“, „Festivalul cireşelor“, „Cenaclul „Axioma“.
2006 – 2010 a fost marcat de greutăţi şi incertitudini. Unii dintre membrii trupei s-au ocupat de instruirea şi promovarea tinerelor talente, constituite în două formaţii vocal – instrumentale: una de băieţi şi alta de fete, care susţin câteva spectacole apreciate de public.

Sondaj


1. Cu ce sentimente întâmpinaţi aniversarea celor 40 de ani ai formaţiei „Meteor“?
2. Numiţi trei „pârghii“ care au asigurat liantul acestei formaţii.
3. De ce aţi ales instrumentul la care cântaţi?
4. Care este cel mai mare succes al carierei dvs. artistice?
5. Ce perspective are trupa „Meteor“?

Ştefan Alexandru Saşa
(60 ani, referent cultural, Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza“) – BATERIE
1. Nostalgie.
2. Prietenia, studiul, gusturi comune.
3. Ritmul este pulsul Universului.
4. Particiarea la Festivalul Mondial de la Gent (Belgia), 1992.
5. Destul de incerte, dar s-ar putea să ne reunim din nou pentru alte spectacole.
Gheorghe Nedelcu
(49 ani, referent cultural, Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza“) – CHITARĂ SOLO
1. Cu un sentiment de satisfacţie şi bucurie, pentru că am putut să oferim publicului câmpinean un program ales.
2. Pasiunea, prietenia, ataşamentul.
3. L-am găsit fascinant (instrumentul muzical – n.a.) şi foarte misterios în acelaşi timp. El mă ajută să mă exprim mai bine decât aş face asta cu vorbe.
4. Cel mai mare succes a fost înregistrat la 18 iulie 1992, în Belgia, la Festivalul de la Gent.
5. Perspectiva noastră, ca trupă, este incertă, deoarce nu mai activăm toţi într-un loc însă, sperăm ca tinerii talentaţi să urmeze drumul nostru.
Ciprian Bischoff
(59 ani, referent superior, Primăria Municipiului Câmpina) – CHITARĂ BASS
1. Cu emoţia firească acestui mare eveniment din viaţa noastră muzicală; cu bucuria reîntâlnirii tuturor membrilor formaţiei „Meteor“ şi cu speranţa că vom realiza un spectacol reuşit, pe placul fanilor noştri.
2. Pasiunea fiecărui membru al formaţiei pentru muzică; prietenia care ne-a legat de-a lungul anilor; ambiţia de a ne demonstra că ne putem autodepăşi.
3. Cânt la chitară bass pentru că celelalte instrumente erau deja alese de prietenii mei. A fost benefic pentru că de atunci iubesc tonalităţile grave. 
4. Cât despre cel mai mare succes al carierei mele artistice, nu pot să spun decât că îl consider ca fiind longevitatea de care am dat dovadă, spre nemulţumirea detractorilor noştri.
5. Pentru ca acest spectacol minunat să ne dea speranţă că în viitorul apropiat ne vom întâlni mai des pentru a ne aminti de clipele fericite care ne-au unit.
Liviu Briciu
(43 ani, inginer, companie software) – CHITARĂ, CHITARĂ BASS, VOCE
1. Sentimentul care mă domină este de împlinire, mai ales că la aniversarea de 43 de ani ai formaţiei „Meteor“ eu am împlinit 43 de ani.
2. Educaţia, spiritul, muzica.
3. Instrumentele cu coarde sunt cele mai expresive şi poate asta este motivul.
4. Înregistrarea în studio a compoziţiilor proprii.
5. De perspectivă este greu de vorbit, având în vedere că membrii fondatori au ajuns la vârsta la care perspectiva înseamnă viitor foarte apropiat. La această întrebare pot doar specula…
Mircea Luncaşu
(56 ani, profesor de engleză, şcoli din Câmpina şi din localităţile limitrofe) – CHITARĂ ARMONIE, VOCE
1. Bucuria atingerii unei vârste „venerabile“ cu o formaţie vocal-instrumentală.
2. Înţelegerea între membrii trupei, acordul unanim asupra repertoriului abordat, studiul comun al melodiilor.
3. Chitara a fost şi rămâne unul din instrumentele cele mai frumoase şi folosite pe pământ.
4. Spectacolele alături de mari solişti ai României: Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu ş.a.
5. Având în vedere vârsta înaintată a unora dintre membrii trupei, perspectivele mai trebuie discutate.
         Theodor MARINESCU

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare