Știri

MEDALION. 10 ani de la trecerea în nefiinţă a unui câmpinean deosebit: notarul Mărgărit Muşat

La sfârşitul lunii octombrie 2008, răpus de o boală fulgerătoare, ne părăsea un concitadin respectat, un vrâncean stabilit în oraşul nostru pe la începutul anilor 1980, aşadar nu un câmpinean get-beget, ci un fiu al Vrancei care şi-a slujit, însă, Câmpina adoptivă mai bine decât mulţi localnici care se bat cu pumnul în piept că sunt câmpineni autentici, la a nu ştiu câta generaţie. Este vorba despre notarul Mărgărit Muşat, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNP) şi consilier municipal în două mandate (2000 – 2004 şi 2004-2008). 
Deşi a cochetat şi cu politica, nu a fost un traseist politic. „Primul partid în care am intrat a fost ApR, în perioada sa de glorie, care părea o alternativă la celelalte partide, o cale nouă. ApR se rupsese din PDSR, avea o paltformă de centru şi era văzut de multă lume ca un partid de viitor. Apoi, ApR a fuzionat cu PNL, iar eu am ajuns vicepreşedinte al Organizaţiei Câmpina a PNL. Despre alegerile din PNL nu vreau să vorbesc! Ştiu doar că în PNL Prahova nu se face nimic fără acordul lui Dinu Patriciu, despre care s-a aflat ulterior că sponsorizase substanţial şi PSD-ul. Apoi, am crezut în Alianţa DA, dar destrămarea ei s-a bazat nu pe probleme de ideologie, ci pe interesele unor persoane din conducerea superioară a Alianţei. În cadrul PNL nu puteam să aspir la o funcţie de conducere decât numai prin voinţa anumitor persoane, iar eu nu sunt învăţat să stau în genunchi în faţa nimănui. După destrămarea Alianţei DA, am considerat că mă compromiteam şi mi-am dat demisia. Am spus încă de atunci că voi reveni în politică numai după legiferarea votului uninominal, care poate duce la o oarecare independenţă faţă de partid”, a fost declaraţia prin care consilierul Muşat îşi explica succint activitatea politică. 
Din poziţia de ales al câmpinenilor în legislativul municipal, Mărgărit Muşat a militat cu toate puterile sale pentru cheltuirea cu discernământ a bugetului câmpinean, dar şi împotriva relelor obiceiuri din viaţa politică locală, aceleaşi ca cele care bântuiau la acea vreme, şi mai bântuie şi azi, politica românească de la cele mai înalte niveluri: susţinerea intereselor personale şi de grup în dauna interesului public,  nepotismele, duplicitatea multor aleşi, alocarea unor sume exagerat de mari pentru diverse investiţii publice, încercările unor importanţi patroni locali de a-şi mări profiturile prin promovarea unor HCL care să îi avantajeze. „Pe mine mă nelinişteşte uşurinţa cu care aprobăm cheltuirea unor sume mari din bugetul Câmpinei. Ar trebui să ne gândim bine înainte de a cheltui pe tot felul de investiţii inutile sute de mii de lei cu o lejeritate pe care eu, unul, nu o pot înţelege şi accepta”, obişnuia adesea să le spună consilierul municipal Muşat colegilor săi din forul deliberativ al oraşului. Cel mai cunoscut notar al Câmpinei de acum un deceniu, prin activitatea sa în cadrul miniparlamentului câmpinean, s-a dovedit a fi un om politic local respectat şi apreciat. Prin activitatea cabinetului său notarial, dar şi prin cea din fruntea UNNP, el a cunoscut mulţi lideri politici de la Bucureşti, din toate partidele, mulţi oameni de afaceri de anvergură. Nu avea o bună impresie despre calitatea clasei noastre politice, fiind total împotriva populismelor şi a politicianismelor mioritice. 
Mărgărit Muşat, alături de câţiva colegi din Consiliul Local (2006)
Cu două luni înainte de a muri, în septembrie 2008, Mărgărit Muşat acorda ultimul său interviu publicaţiei Oglinda, prilej cu care îşi anunţa candidatura pentru un loc de deputat din partea Partidului Democrat-Liberal în Colegiul Uninominal 2 Prahova, care cuprindea Câmpina şi comunele Valea Doftanei, Brebu, Băneşti, Poiana Câmpina, Proviţa de Jos, Proviţa de Sus, Secăria.  «Toţi candidaţii la un loc în Parlamentul României vorbesc despre atragerea fondurilor europene. Trebuie făcut acest lucru! Dar cum avem grijă de fondurile naţionale? Unii se gândesc la ele ca la o posibilă „pomană“ şi, probabil, studiază metode şi tehnici de înfruptare. Cert este un lucru: resursele financiare naţionale şi comunitare trebuie bine cheltuite, cu eficienţă maximă în interesul dezvoltării societăţii româneşti. Trebuie închise definitiv „robinetele de scurgere“. […] Ţelul meu politic este ca oamenii să o ducă atât de bine încât să nu mai poată fi cumpăraţi în campanii electorale cu un kilogram de zahăr, un litru de ulei sau chiar cu bani», susţinea Mărgărit Muşat în interviul apărut, pe 22 septembrie 2008, în paginile săptămânalului Oglinda. Întrebat de realizatorul interviului de ce ar trebui să îl voteze lumea, Mărgărit Muşat a răspuns următoarele: “Consider că este important pentru Câmpina şi zona adiacentă să aibă în Parlament, ca reprezentant, un om care a dovedit în 26 de ani de activitate profesională că şi-a văzut de treabă şi n-a umblat cu prostii. Parlamentarul are – la nivel teritorial – rolul unui colector al necesităţilor cetăţenilor. Platforma mea va avea două componente: una derivată din programul de guvernare al partidului, alta bazată pe necesităţile oamenilor din această zonă. Nu vor lipsi din programul meu găsirea modalităţilor de dezvoltare economică: facilităţi pentru înfiinţarea de noi societăţi, creşterea numărului locurilor de muncă, înlăturarea unor fenomene de corupţie sau mică corupţie, asigurarea ordinii publice şi a unei discipline în comportamentul fiecărui cetăţean, în aşa fel încât Câmpina să devină un loc al liniştii”. Ultima sa declaraţie publică a fost răspunsul pe care l-a dat la întrebarea privind ce sume de bani este dispus să cheltuiască în campania electorală de la alegerile parlamentare din 2008, alegeri prin vot uninominal, o premieră pentru viaţa politică românească. “Nu voi cheltui decât atât cât voi putea fără a afecta veniturile familiei şi ale fiicelor mele. Nu voi cumpăra nici un vot, iar dacă oamenii vor vota pe cel care le dă ulei şi zahăr, înseamnă că ne merităm soarta şi să le fie de bine!”, ne-a asigurat Mărgărit Muşat. Câteva săptămâni mai târziu, acesta a decis să nu mai candideze la parlamentarele din noiembrie 2008, deşi fusese anunţat oficial drept candidat din partea PD-L pentru Camera Deputaţilor în Colegiul Câmpina. La puţin timp după aceea, Mărgărit Muşat avea să-şi dea ultima suflare pe patul unui spital din Bucureşti. 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare