Potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, mandatele tuturor directorilor de școli din România expiră în data de 5 august 2021 și, cel mai probabil, anul școlar 2021-2022 va începe cu prelungirea interimatului vechilor directori ori cu alții numiți de inspectorate.
Concursurile pentru ocuparea posturilor de directori vor fi organizate conform legislației în vigoare de inspectoratele școlare județene, metodologia de examen, cu regulile și tematica pe care trebuie să o pregătească viitorii candidați urmând a fi publicată cu două luni înainte de prima probă de concurs, în cazul de față până la data de 27 mai.
Potrivit calendarului de examinare făcut public de ministrul educației, proba scrisă va avea loc în data de 27 iulie 2021, iar proba de interviu în intervalul septembrie – octombrie 2021. Proba scrisă este eliminatorie, la interviu putându-se prezenta doar aceia care reușesc să ia notă peste 7. Interviul va fi probă finală, decisivă, în cazul în care există mai mulți candidați. „Pentru proba de interviu este nevoie de circa două luni de zile pentru evaluarea tuturor candidaților și acesta este unul dintre motivele pentru care examenul scris este decalat de această probă. Al doilea motiv ar fi acela că în luna august cadrele didactice sunt în concediu” – a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a făcut publice și câteva aspecte legate de componența comisiilor care vor examina candidații: „La momentul la care vorbim, nefiind agreată componența comisiilor de examinare, pot să vă prezint doar ipoteza că aceasta va include două cadre didactice din interiorul școlii în care candidatul dorește să fie director, alese probabil prin vot secret de către cadrele didactice titulare din acea școală, la care se adaugă un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean și un reprezentant al autorităților locale. Cel mai probabil comisia va fi formată din cinci persoane, iar una dintre aceste persoane aș vrea să fie un specialist în resurse umane din companii sau rectori, decani ori prodecani. Subiectele vor fi concepute de către experți în științele educației, nu știu nici eu ce conțin și nici nu o să știu până cu o jumătate de oră înainte de debutul examenului” – a mai declarat ministrul.
La Câmpina, toți directorii de licee aflați în funcții ne-au declarat că își doresc să candideze pentru un nou mandat, motivând, între altele, că mai au de finalizat proiecte începute ori că au în plan alte proiecte importante: „Mă voi înscrie la concurs, pentru că am început retehnologizarea informatică a școlii și aș vrea să continui acest proiect de care avem cu toții absolută nevoie. S-a văzut în această perioadă de pandemie câtă nevoie este de informatizare pentru învățământul la distanță” – ne-a declarat Dan Sârbu, directorul Liceului Tehnologic Energetic.