Știri

Invazie de omizi exotice

Premierul Victor Ponta, în disperarea lui de responsabil cu dezastrul în care alunecă România, a încercat o apropiere de China, făcând vizite oficiale şi lansând proiecte de afaceri comune (autostrada Comarnic – Braşov, modernizarea căilor ferate). Până în prezent, din China nu au venit aici decât mici oameni de afaceri dubioşi, care îşi vând marfa ieftină şi de o calitate îndoielnică în magazinele chinezeşti. 
Din China ne-au sosit însă în vara aceasta altfel de intruşi: o invazie de omizi care distrug arbuştii decorativi din parcuri şi gardurile vii din grădini. Aceste omizi, care ca aspect seamănă cu nişte mici şerpişori, cu o piele ca de email în verde punctat cu negru, distrug numai tufele de Buxus din parcurile oraşului. Extrem de vorace, în câteva zile toacă toate frunzele arbuştilor, care altfel rămâneau verzi şi în timpul iernii. Acum, spre toamnă, s-au transformat în mici fluturi, ca cei de molie, gri sau maronii, care probabil vor lăsa ouă, astfel că anul viitor ne vom trezi din nou cu acest periculos dăunător. De la invazia gândacilor de Colorado, care au venit la noi acum trei sferturi de veac, acesta este alt mare flagel pe care ni l-au făcut cadou chinezii şi care din fericire atacă numai Buxusul ce împodobeşte spaţiile verzi.
Vestea bună este că există remedii la magazinele ce comercializează articole de grădinărit, acolo unde atunci am pronunţat cuvântul Buxus, vânzătoarea n-a mai aşteptat să îi spun restul poveştii şi mi-a dat nişte fiole cu un lichid ce le atacă. Dificultatea e că trebuie stropit mereu, cu instrumente speciale şi pe suprafeţe mari. Să sperăm că iarna care vine va distruge ouăle lăsate de fluturi şi vom scăpa pe cale naturală de această invazie de omizi chinezeşti. 
Alin CIUPALĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare